PRAZNIK SEDME UMJETNOSTI

Počinje 65. filmski festival u Cannesu: Jači nego ikad

Projekcijom filma otvaranja “Moonrise Kingdom” Wesa Andersona u srijedu počinje 65. festival u Cannesu koji će - ako je po najavljenim naslovima suditi - biti jedan od najboljih do sada. Rečenica je to, doduše, kojom smo najavu Cannesa mogli početi i pretprošle i prošle godine, kao što možemo početi i ove.

Naime, distanca u kvaliteti između Cannesa i njegovih najbližih festivalskih konkurenata nikad nije bila veća, Cannes potpuno, imperijalno dominira festivalskim tržištem, te može dobiti bilo koji film koji poželi samo pod jednim uvjetom: da je uopće dovršen.

Zvijezde art filma

U takvim okolnostima, čak se i pobočni, nenatjecateljski programi Cannesa doimaju osjetno atraktivnijima od bilo čega što nude Berlin, Venecija ili Karlovy Vary. U takvim okolnostima nije ni čudo što se program Cannesa za 2012. doima kao “all stars” svjetskog umjetničkog filma.

Tri bivša pobjednika

Ove godine, doduše, tu nema Kaurismakija ili Almodovara (imali su film lani), ali u konkurenciji za Zlatnu palmu tu su zato tri bivša pobjednika festivala ( Abbas Kiarostami, Michael Haneke i Cristian Mungiu), niz autora koji su u Cannesu redovito nagrađivani (poput Kena Loacha), s prstohvatom starih, dobrih klasika kao što je novovalovski modernist Alain Resnais ili zaboravljena perjanica cinema de looka 80-ih Leos Carax, koji u Cannes donosi prvi film nakon 13 godina.

Ono što ovogodišnji Cannes čini posebno intrigantnim nisu, međutim, brojni filmovi afirmiranih velikana, jer to je u Cannesu konstanta. Ono po čemu se ovogodišnje izdanje unaprijed čini uzbudljivim jest niz nadolazećih autora koji su skrenuli pažnju izvrsnim prethodnim filmovima, a na Cannes 2012. donose novu robu koja će potvrditi ili pobiti njihov status.

Sarajevska autorica

Tako briljantni Australac Andrew Dominik (“Chopper”, “Assasination of Jesse James”) dolazi s trilerom “Killing Them Softly” s Bradom Pittom u glavnoj ulozi. Jeff Nichols - autor sjajnog “U zaklon” - donosi u Provansu novi film “Blato”, meksički kult-autor Carlos Reygadas stiže s novim filmom “Post tenebrae lux”, a najuspješniji režiser rumunjskog novog vala Cristian Mungiu vraća se nakon “Četiri mjeseca, tri tjedna i dva dana” novim filmom “Iza bregova”.

U ovogodišnjoj canneskoj konkurenciji bit će ukupno 22 filma, od kojih pet američkih, četiri francuska, te dva korejska. Iz istočne Europe ove je godine u konkurenciji samo jedan film - drama iz 2. svjetskog rata “U magli” Ukrajinca Sergeja Loznice.

Kad je o europskom jugoistoku riječ, on je zastupljen u pobočnim programima, gdje će igrati dva naslova.

Film sarajevske redateljice Aide Begić “Djeca” igrat će u programu Certain regard (Izvjestan pogled), što je najprestižniji od canneskih off-programa, a ulazak filma sarajevske autorice u Certain regard najveći je uspjeh jednog postjugoslavenskog filma u Cannesu, s izuzetkom, dakako, Kusturice koji je stalni canneski autor, ali u produkcijskom smislu i francuski režiser.

Nema hrvatskih autora

Begić je ovaj uspjeh nesumnjivo cementirala svojim prethodnim filmom “Snijeg” koji je u Cannesu 2009. igrao u programu tjedan kritike i dobio nagradu. U Tjednu kritike ove godine igra i bugarski dokumentarac “Posljednja ambulantna kola Sofije” Ilijana Meteva koji je nastao u hrvatskoj koprodukciji, pa će Hrvatska tako u Cannesu biti barem nominalno prisutna u programu, kad već u njemu dugo i predugo nema hrvatskih autora.

LJUBAV

Michael Haneke

Još jedan povratak pobjednika: nakon ‘Bijele vrpce’ (2009.) Haneke se vraća filmom koji je snimio u Francuskoj s Isabelle Huppert i Jeanom Louisom Trintignantom.

UBIJ IH NJEŽNO

Andrew Dominik

Nakon genijalnog, ali financijski poražavajućeg ‘Ubojstva Jesseja Jamesa’, Australac Andrew Dominik pet godina nije snimio film. Jedan od najvećih talenata suvremenog filma vraća se ekranizacijom pulp-romana iz sedamdesetih u kojoj glumi Brad Pitt.

COSMOPOLIS

David Cronenberg

Kanadski majstor biohorora u Cannes dolazi ekranizacijom osporavanog romana Dona DeLilla. Glavnog junaka - multimilijunaša koji dan provodi u blindiranom autu - glumi ‘twilightovac’ Robert Pattinson.

IZVAN ZAKONA

John Hillcoat

Iza ovog filma o virginijskim švercerima alkohola 30-ih kao kreativni motor stoji slavni glazbenik Nick Cave koji je napisao scenarij i glazbu za film.

NA CESTI

Walter Salles

Brazilski režiser Salles (‘Centar Brazila’, ‘Motociklistički dnevnici’) adaptirao je kultni Kerouacov roman, a među glumcima u podjeli je i druga polovica ‘Twilight’ dua Kirsten Stewart.

CARSTVO IZLAZEĆEG MJESECA

Wes Anderson

Autor ‘Kraljevskih Tannanbauma’ i ‘Life Aquatica’ otvara Cannes filmom u kojem među mnogim poznatima glume Bruce Willis, Harvey Keitel, Bill Murray, Tilda Swinton i Frances McDormand.

IZA BREGOVA

Cristian Mungiu

Ovo je prvi film Rumunja Mungiua nakon senzacionalnog pobjednika Cannesa iz 2007. ‘4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana’. Film se bavi odnosom dviju prijateljica, od kojih je jedna monahinja u pravoslavnom manastiru.

RAJ: LJUBAV

Ulrich Seidl

Austrijanac Seidl stiže prvim dijelom trilogije o turizmu pod naslovom ‘Raj’. Prvi dio bavi se vremešnim Europljankama koje seksualni turizam dovede u Afriku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 01:17