AKADEMIJA DRAMSKE UMJETNOSTI

Počinje FRKA: Ove godine uvedena je i nagrada Lukas Nola. Gostuju i producenti najpopularnijih televizijskih formata

Frka prošlih godina

 Promo/
Svečano otvorenje bit će u petak 28. travnja u kinu Kinoteka s početkom u 20 sati

U sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala studentskog filma FRKA 29. travnja prvi će se put održati Produkcijski dan – manifestacija kojoj je cilj promocija profesije producenta u audiovizualnoj umjetnosti. Raznovrsnim cjelodnevnim programom široj će se javnosti pokušati približiti uloga producenta, a profesionalcima ponuditi nova saznanja o poslu kojim se bave.

Riječ je o manifestaciji kojom se promiče profesija producenta u audiovizualnoj umjetnosti s ciljem informiranja o studijskom programu Odsjeka produkcije na Akademiji dramske umjetnosti te o specifičnostima i izazovima tog zanimanja općenito. Raznim aktivnostima kao što su okrugli stol, gostujuće predavanje (masterclass), radionice i filmske projekcije otvorit će se dijalog s generacijski srodnom publikom – srednjoškolcima i studentskom populacijom, odnosno potencijalnim budućim studentima Akademije. Osim publike mladih, Produkcijski dan bit će otvoren svoj zainteresiranoj javnosti.

Posao producenta spaja kreativnost i menadžment, a studij Produkcije kao takav obrazuje buduće profesionalce koji nakon školovanja na Akademiji dramske umjetnosti rade na različitim pozicijama u kulturnim ustanovama te stvaraju i organiziraju audiovizualne projekte poput filmova, videoigara, aplikacija i reklama ili pak scensko-izvedbene kao što su predstave, festivali i eventi. Predstojnica Odsjeka produkcije Rea Rajčić ističe kako je: "Čak i nakon 20 godina postojanja studija Produkcije zaposlenost bivših studenata gotovo stopostotna što dovoljno govori o potrebama tržišta za ovom pozicijom".

Kako bi se šira javnost bolje upoznala s produkcijom i pozicijom producenta na Produkcijski dan pozvali smo šestero iznimno uspješnih profesionalaca iz regije kako bi nam tijekom zanimljivog panela odgovorili na veliko pitanje - TKO JE PRODUCENT?

Oni su: Ankica Jurić Tilić, najuspješnija hrvatska producentica igranih filmova i dramskih serija poput Zvizdana, serijala o Koku i Područja bez signala, Gorazd Slak, kreativni producent najpopularnijih televizijskih formata i showova poput Plesa sa zvijezdama, Big Brothera, Farme i Supertalenta, te nekadašnji programski direktor slovenskog POP TV-a, Jelena Mitrović producentica najznačajnijih srpskih arthouse filmskih naslova koji su osvojili nagrade na prestižnim festivalima poput Berlina i Sundancea (Otac, Krugovi, Klip), Nerma Mehadžić diplomirana producentica s dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji reklamnih spotova, Amira Kudumović, sarajevska filmska i kazališna producentica i Nebojša Jovanović filmski teoretičar i producent brojnih filmskih festivala, uvest će vas u svijet filma, reklama i festivala.

image

Produkcijski dani

Promo/
image
Vedran Peteh/Cropix

Osim panela, organiziran je i Meet&eat domjenak na kojem će se učenici, studenti i profesori moći bolje upoznati i porazgovarati o budućnosti produkcije. Budući da FRKA dugi niz godina razvija i njeguje nacionalne i međunarodne veze filmskih umjetnika i škola, ove su godine kao dio programa Produkcijskog dana gosti studenti i profesori s Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu i Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. U programskom bloku posvećenom njima predstaviti će svoj rad, prikazati izbor studentskih filmova te razmijeniti znanja i iskustva. Kraj dana posvećen je masterclassu Ivana Kelave Od studenta do producenta koji će govoriti o svojem profesionalnom putu koji je započeo u Zagrebu, a nastavio u velikom Londonu.

Produkcijski dan organiziran je uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske udruge producenata, Hrvatskog društva nezavisnih producenata te produkcijskih kuća Izvan fokusa, Dinaridi film, Interfilm i Hulahop.

A filmska revija Kazališne akademije – FRKA u svojem će se petnaestom izdanju održati od 28. do 30. travnja na Akademiji dramske umjetnosti. Svečano otvorenje bit će u petak 28. travnja u kinu Kinoteka s početkom u 20 sati. Svojom velikom posjećenošću tijekom proteklih godina FRKA je postala nezaobilazan kulturni događaj u Zagrebu i jedna od najdugovječnijih studentskih manifestacija Sveučilišta u Zagrebu.

Studenti druge godine prijediplomskoga studija Odsjeka produkcije (Josip Gregov, Roza Medvešek, Ema Mikolaci, Lucija Perić, Laura Prpić i Klara Vlahovski) osmislili su i pripremili ovogodišnje izdanje značajne filmske manifestacije i javne prezentacije radova studenata Akademije dramske umjetnosti. Tema je ovogodišnjeg izdanja „Flashbacks” – kojom je fokus stavljen na slavljenje, uvažavanje i zahvalu svim filmskim ostvarenjima i umjetnicima koji su oblikovali našu povijest, kao i onima koji će oblikovati našu budućnost.

Ovogodišnje izdanje FRKA-e donosi više od pedeset filmova koji su nastali u produkciji Akademije dramske umjetnosti. Manifestacija je natjecateljskoga karaktera, a najbolja ostvarenja imat će priliku osvojiti 16 nagrada među kojima su nagrada za najbolju režiju igranoga i dokumentarnoga filma, snimanje, produkciju, scenarij, glumicu, glumca i montažu. O ovogodišnjim pobjednicima odlučivat će žiri filmskih profesionalaca: redateljica Jasna Nanut, glumica Ksenija Marinkić, montažer Tomislav Stojanović, producent Matija Drniković i snimatelj Marinko Marinković.

image

Frka organizatori

Promo
image

Frka publika

Matej Subotic/

Nekoliko ovogodišnjih nagrada nose imena po bivšim studentima Akademije, koji su, iako više nisu s nama, ostavili neizbrisiv trag na hrvatski film. Tako će se ove godine dodijeliti nagrada za najbolji igrani film „Lukas Nola”, nagrada za najboljega glumca „Jasmin Telalović”, nagrada za najbolju montažu zvuka „Martin Semenčić” i nagrada za najbolji TV format „Nikola Ivanda”. Na taj način želimo odati počast našim preminulim kolegama i profesorima, koji su za svojega života uvelike doprinijeli hrvatskoj kinematografiji.

Osim projekcija filmova studenata Akademije dramske umjetnosti u glavnom programu, popratni program uključivat će zanimljive radionice, predstavljanje studentskih inicijativa, filmski kviz i mnoge druge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2023 15:51