OSCAR 2016.

POGLEDAJTE KOJI SU FILMOVI BILI FAVORITI NAŠIH FILMSKIH KRITIČARA Koliko su pogodili, a koliko fulali u predikcijama?

 REUTERS

Osamdeset i osma dodjela Oscara - koja se održala u nedjelju navečer u Dolby Theatreu u Los Angelesu pod vodstvom afroameričkog komičara Chrisa Rocka - do pred samo nekoliko tjedana činila se kao jedna od neizvjesnijih u novijoj povijesti. Nakon što je već u fazi nominacija otpao jedan od pretpostavljenih favorita - “Carol” - dva vrlo različita filma nametnula su se kao najveći konkurenti za Oscare. Prvi od njih je komorna, nenametljiva ansambl drama “Spotlight” redatelja Toma McCarthyja, a drugi “Povratnik”, vizualni spektakl Meksikanca Gonzaleza Inarritua u kojem umjesto konverzacije u neonskim sobama vidite spektakularne krajobraze, te samo jedno, nijemo lice - ono Leonarda Di Caprija. Jedan od ta dva filma je nastavljač tradicije pametnog, angažiranog Hollywooda 70-ih, drugi demonstracija čiste vizualne raskoši.

Očekivani smjer

Ta dva filma u jednom su se trenutku činili kao ravnopravni, neizvjesni rivali. Jedan je dobio Zlatni globus, drugi Satelite, jedan nagradu redatelja, drugi glumačkog ceha (SGA).

Čini se - međutim - da su na koncu stvari ipak krenule prema očekivanom smjeru - dakle, prema tome da pobijedi spektakl. Inarrituov “Revenant” premoćno je odnio nagrade britanske akademije (BAFTA), ima dvanaest nominacija, dvostruko više od “Spotlighta” (6), te se u ovom trenutku njegova pobjeda čini vjerojatnijom.

Što se glumačkih kategorija tiče, ona ženskih glumica čini se neusporedivo uzbudljivijom od konkurencije muških. Dok u kategoriji najbolje muške uloge Leonardo Di Caprio strši kao očiti favorit (i ne samo) zato jer još nema Oscara, među ženama su stvari složenije. U sezoni nagrada najviše je priznanja prikupila Brie Larson za ulogu u “Sobi”, no u konkurenciji je i Cate Blanchett, ka i Charlotte Rampling koja - nevjerojatno ali istinito - dosad nije bila čak ni nominirana.

Konkurencija stranih filmova ove sezone ne izgleda blistavo. Što zato jer nisu kandidirani, što zato jer su otpali, ove godine su s liste nominiranih odsutni svi pobjednici velikih festivala (Dheepan, Taxi, Desde alla). Putem se zagubio i odlični argentinski “Klan”, najuspješniji domaći film u povijesti Argentine, a među nominirane nisu ušle ni dvije sjajne europske komedije - belgijski “Još noviji zavjet” i rumunjski “Aferim!”. Među nominiranima tako se neočekivano našao nepoznati jordanski film “Theeb”, te kolumbijski “Zagrljaj zmije”, film u tradiciji Castanede u kojem autor Ciro Guerra slavi duhovnost amazonskih domorodaca.

Saulov Adut

Tu je i turski film “Mustang” kojeg je nominirala Francuska, jer redateljica živi u Parizu, kao i danska sudska drama “Rat Tobiasa Lindholma”. Iako je riječ o tri pristojna filma, čini se da ni jedan od njih nema ozbiljne izglede protiv “Saulovog sina” debitanta Laszla Nemesa, filma koji kao adut nema samo “oskarovski” jaku temu (holokaust), nego je i doista jedinstven audiovizualni jezik.

Zašto mislimo da će se stvari u noći Oscara dogoditi baš ovako

Jurica Pavičić, filmski kritičar Jutarnjeg lista: Bez dva najbolja anglosaksonska filma

Ovogodišnja lista nominiranih za najbolji film - nažalost - ne uključuje dva meni najdraža anglosaksonska filma u prošloj godini, koji su se na listi nominiranih našli samo u glumačkim kategorijama. Prvi od njih je lezbijska melodrama “Carol” Todda Haynesa, a drugi britanski film “45 godina” Andrewa Haigha. Da su nominirani, ta dva filma bili bi moji favoriti.

Glavna bitka za Oscare vodit će se između dva vrlo različita filma - “Povratnika” i “Spotlighta”. Premda mislim da su oba filma dobra, u toj bi dilemi nagradu dao “Spotlightu” - i to zato što taj film gotovo nema mana, dok “Revenant” ima i krupnih vrlina, ali i krupnih slabosti i viškova.

Ipak, među nominiranima za najbolji film moj bi osobni izbor bio “Mad Max - Fury Road”. Akcijski filmovi rijetko dobivaju Oscare, a pogotovo ih ne dobivaju nastavci. No, četvrti “Mad Max” australskog režisera Millera filmski je najuzbudljiviji i politički najintrigantniji među nominiranim filmovima.

Što se Oscara za strani film tiče, ta je konkurencija u dobroj mjeri devalvirana time što među odabranima nema filmova kao rumunjski “Aferim!” ili argentinski “Klan”. U preostaloj konkurenciji, “Saulov sin” nema ozbiljnog rivala, premda su i danski “Rat” i kolumbijski “Zagrljaj zmije” solidni filmovi.

Nenad Polimac, filmski kritičar Jutarnjeg lista: Ne sjećam se ovako neizvjesne godine

Nikad uzbudljivije natjecanje za Oscara nego ove godine. Tko će pobijediti? Izvjesne su jedino nagrade za najboljeg glumca i glumicu te najbolji strani film, no što je s glavnim Oscarom?

“Povratnik” bi bio smatran sigurnim favoritom da nije te nezgodne okolnosti što je njegov redatelj već nagrađen prošle godine, a Oscari se dosad još nikad nisu na taj način ponovili. Što ne znači da jednom i neće, budući da je Inárrituov film vrlo popularan i poželjan odabir, produkcija mu je bila iznimno zahtjevna, vizualni prosede impresivan, a usprkos dva i pol sata trajanja već je zgrnuo 400 milijuna dolara bruto u svjetskim kinima, što je popriličan adut, iako takvo što nema prevelike veze s kvalitetom dotičnog ostvarenja. Osobno bih radije volio da se na pobjedničkom postolju nađu “Pobješnjeli Max: Divlja cesta” ili “Most špijuna”, međutim svjestan sam da je to nerealno.

Ako, pak, pobijedi “Spotlight”, što se tu i tamo najavljuje, bit će to veliki trijumf sadržaja nad formom: meni je taj film tek nešto malo više od TV drame koja nas nastoji zaintrigirati provokativnom temom. Usporedbe sa “Svim predsjednikovim ljudima” gotovo su uvredljive jer je klasik Alana J. Pakule izvrsno režiran, a pojmove “Duboko grlo” i “samo slijedi novac” i danas itekako pamtite.

Marko Njegić, filmski kritičar Slobodne Dalmacije: Povijesno odavanje počasti akcijskom filmu

Oscari 2016. ući će u povijest po tome što je Akademija s nizom nominacija napokon odala veliku počast akcijskom filmu (Mad Max), njegovim redateljskim (Miller) i glumačkim prvoborcima (Stallone), počesto zapostavljenima kad su zlatni kipići u pitanju. Jasno, nemoguća je misija da moj osobni favorit “Pobješnjeli Max” bude proglašen za naj film, no premda sve ukazuje na Inarritua, možda barem Miller potvrdi nominaciju za režiju - sljedeći friške tragove redatelja “spektakala” (Pijev život, Gravitacija) - tako kako će svoju vjerojatno pozlatiti Stallone za ulogu života (Rocky).

Zanimljivo je da bi s “Creedom” ovogodišnja dodjela bila gotovo pa preslika 1977., kad se za Oscara, uz “Rockyja”, borio novinarski triler “Svi predsjednikovi ljudi”, a za “stranog“ favorita slovila ratna drama s tematikom holokausta “Jakob lažljivac”.

Sada imamo njihove dostojne (“Spotlight”) i superiornije nasljednike (“Saulov sin”) koji, poput mnogih nominiranih, vraćaju vjeru u filmsko bolje sutra. Povijest se ponavlja, ali sa zalogom za budućnost kinematografije. Vidimo li i iduće godine tako jake naslove na Oscarima, trendovska kovanica da su “serije danas bolje od filmova” bit će tek (do)jučerašnja vijest ispisana u redakciji “Spotlighta”.

MARKO NJEGIĆ

Najbolji film

Pobijedit će: Povratnik

Trebao bi pobijediti: Spotlight

Trebao je biti nominiran: Sicario/Carol

Nije trebao biti nominiran: Marsovac

Najbolji redatelj

Pobijedit će: Alejandro G. Inarritu (Povratnik)

Trebao bi pobijediti: George Miller (Pobješnjeli Max: Divlja cesta)

Trebao je biti nominiran: Denis Villeneuve (Sicario)/Todd Haynes (Carol)/Robert Zemeckis (Put do slave)

Nije trebao biti nominiran: Lenny Abrahamson (Soba)

Najbolja glumica

Pobijedit će: Brie Larson (Soba)

Trebala bi pobijediti: Charlotte Rampling (45 godina)

Trebala je biti nominirana: Alicia Vikander (Ex Machina)/ Charlize Theron (Pobješnjeli Max: Divlja cesta)

Nije trebala biti nominirana: Saoirse Ronan (Brooklyn)

Najbolji glumac

Pobijedit će: Leonardo Di Caprio (Povratnik)

Trebao bi pobijediti: Leonardo Di Caprio (Povratnik)

Trebao je biti nominiran: Jake Gyllenhaal (Lijevi kroše)

Nije trebao biti nominiran: Matt Damon (Marsovac)

Najbolji strani film

Pobijedit će: Saulov sin (Laszlo Nemes, Mađarska)

Trebao bi pobijediti: Saulov sin (Laszlo Nemes, Mađarska)

Trebao je biti nominiran: Ljeto za Sangaile (Alante Kavaite, Litva)/Zvizdan (Dalibor Matanić, Hrvatska)

Nije trebao biti nominiran: Theeb (Naji Abu Nowar, Jordan)

JURICA PAVIČIĆ

Najbolji film

Pobijedit će: Povratnik

Trebao bi pobijediti: Pobješnjeli Max IV - Divlja cesta

Trebao je biti nominiran: 45 godina (Andrew Haigh)

Nije smio biti nominiran: Most špijuna (Steven Spielberg)

Najbolji redatelj

Pobijedit će: Alejandro Gonzalez Inarritu (Povratnik)

Trebao bi pobijediti: George Miller (Pobješnjeli Max IV - Divlja cesta)

Trebao je biti nominiran: Laszlo Nemes (Saulov sin)

Nije smio biti nominiran: Adam McKay (Big Short)

Najbolja glumica

Pobijedit će: Brie Larson (Soba)

Trebala bi pobijediti: Charlotte Rampling (45 godina)

Trebala je biti nominirana: Charlize Theron (Pobješnjeli Max IV - Divlja cesta)

Nije smjela biti nominirana: Jennifer Lawrence (Joy)

Najbolji glumac

Pobijedit će: Leonardo Di Caprio (Povratnik)

Trebao bi pobijediti: Leonardo Di Caprio (Povratnik)

Trebao je biti nominiran: Michael Keaton (Spotlight)

Nije smio biti nominiran: Michael Fassbender (Steve Jobs)

Najbolji strani film

Pobijedit će: Saulov sin (Laszlo Nemes)

Trebao bi pobijediti: Saulov sin

Trebao je biti nominiran: Aferim! (Rade Judu, Rumunjska)

Nije smio biti nominiran: Mustang (Deniz Gamze Ergüven, Francuska)

NENAD POLIMAC

Najbolji film

Pobijedit će: “Povratnik”

Trebao bi pobijediti: “Pobješnjeli Max IV: Divlja cesta”

Trebao je biti nominiran: “Mrska osmorka”/”Carol”

Nije smio biti nominiran: “Spotlight”

Najbolji redatelj

Pobijedit će: Alejandro González Iñárritu (“Povratnik”)

Trebao bi pobijediti: Steven Spielberg (“Most špijuna”)

Trebao je biti nominiran: Quentin Tarantino (“Mrska osmorka”)

Nije smio biti nominiran: Tom McCarthy (“Spotlight”)

Najbolja glumica

Pobijedit će: Brie Larson (“Soba”)

Trebala bi pobijediti: Cate Blanchett (“Carol”)

Trebala je biti nominirana: Charlize Theron (“Pobješnjeli Max IV: Divlja cesta”)

Nije smjela biti nominirana: Jennifer Lawrence (“Joy”)

Najbolji glumac

Pobijedit će: Leonardo Di Caprio (“Povratnik”)

Trebao bi pobijediti: Michael Fassbender (“Steve Jobs”)

Trebao je biti nominiran: Tom Hanks (“Most špijuna”)

Nije smio biti nominiran: Matt Damon (“Marsovac”)

Najbolji strani film

Pobijedit će: “Saulov sin” (László Nemes)

Trebao bi pobijediti: “Saulov sin”

Trebao je biti nominiran: “Aferim!” (Radu Jude, Rumunjska)

Nije smio biti nominiran: “Mustang” (Deniz Gamze Ergüven, Francuska)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 23:07