STUDENTI VERN-a

Pogledajte priče o paru u golemoj krizi, studentu Glazbene akademije te nesretno zaljubljenoj lopti

film ”Online”

 /Vern
‘Prvu Reviju smo organizirali prije pet godina, a ove godine ona predstavlja preko trideset filmova‘

"S obzirom da Vern nema vlastitu kino dvoranu, a željeli smo da studenti dobiju priliku vidjeti svoje filmove na velikom platnu, dogovorili smo gostovanje u Kinu Tuškanac. Prvu Reviju smo organizirali prije pet godina, a ove godine ona predstavlja čak dvadeset kratkih igranih filmova, deset dokumentarnih filmova i četiri animirana filma. Prvog dana prikazujemo igrane filmove, a drugog dana dokumentarne i gostujuće filmove (Akademija umetnosti Beograd, Fakultet za medije i komunikacija Beograd)", najavljuje Ivan Maloča 5. Reviju studentskih filmova koju se danas i sutra može posjetiti na Tuškancu.

Studenti preddiplomskog studija filmskog, televizijskog i multimedijskog oblikovanja te diplomskog studija filmske i televizijske režije i produkcije Sveučilišta VERN predstavljaju svoje uratke pred studentima, profesorima i javnosti.

"Na drugoj i trećoj godini studija studenti formiraju male grupe i zajedno rade na projektu, na četvrtoj godini pojedinačno snimaju dokumentarni film, a na završnoj godini kratki igrani film. Na nižim godinama je mentorstvo značajnije, a na višima su studenti više prepušteni sebi, no studij im daje široko obrazovanje koje ih priprema za zadatak. Oni, naime, tijekom preddiplomskog studija skupljaju znanje o snimanju slike i tona, montaži, režiji, pisanju scenarija, produkciji, animaciji, video igrama, organizaciji te, naravno, teoriji filma, a kasnije se uže specijaliziraju. Predaju im naši cijenjeni filmski stručnjaci poput Hrvoja Turkovića, Bruna Kragića, Vinka Brešana, Kristijana Milića te Danijela Kušana", objašnjava Maloča, koji na VERN-u predaje produkciju, financiranje i marketing.

Cilj je, objašnjava, osposobiti studente za budući samostalni rad na bilo kojem formatu pa studenti sami rade sve od scenarija do produkcije, uključujući pronalaženje sponzora, izradu plakata, gostovanja i slično. Revija je primarno u službi obrazovanja, a studente su u njihovom naporu dosad, osim profesora, sudjelovanjem u filmovima podupirali i renomirani glumci poput Urše Raukar i Gorana Grgića.

"To su studentski radovi, no stavljeni su u profesionalni kontekst.Neki filmovi završe i na filmskim festivalima u Puli, Rabu, Vukovaru...", naglašava Maloča koji je radio na velikim projektima poput "Svećenikove djece", "Bitanga i princeza" i "Crno-bijelog svijeta".

image

film "Sitne istine"

/Vern
image

animirani iflm "Baloon"

/Vern
image

film "Konsonanca"

/Vern

Filmovi su žanrovski raznorodni, a organizatorica Revije Korina Gračić izdvojila je nekoliko radova koje se može pogledati na

Reviji.

"Online" je igrana drama Bogdana Tankosića u produkciji Dore Baotić koja priča o studentskom paru koji nakon potresa otkriva da krizna situacija može pokazati ono najgore u ljudima. Igrani film Vide Žagar i Antona Weisza "Sitne istine" govori o grupi prijatelja koji na otoku upijaju tugu u alkoholu ne bi li zaboravili vlastite traume. "Konsonanca" Sebastijana Kobasa i Dore Šarić pak prati sitničavog studenta gitare na Glazbenoj akademiji, koji odluči upisati početničke tečajeve gitare kako bi impresionirao curu. Na programu je i animirana ljubavna drama "Baloon" Dine Uglešić koja pripovijeda priču o lopti koja se nesretno zaljubila.

"Nadamo se i šestoj Reviji, a nakon toga, tko zna. Vidjet ćemo u što će se ona u budućnosti razviti", zaključuje Maloča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:38