MONUMENTALNA ‘DINA‘

Pogledajte spektakularni trailer SF filma koji se čekao desetljećima, fanovi su oduševljeni!

Isječak iz trailera Dine
 Youtube/Warner Bros. Pictures
Detalja iz knjige, nekih od ključnih detalja, u traileru ima podosta pa će najavu drukčije gledati oni koji su upoznati s pričom

U srijedu u popodnevnim satima objavljeni prvi trailer filmske adaptacije "nesnimljivog" znanstveno-fantastičnog romana "Dina" autora Franka Herberta pokazao je da je Warner Bros. donio dobru odluku kada je projekt povjerio kanadskom redatelju Denisu Villeneuveu (Blade Runner 2049, Dolazak, Sicario).

Villeneuve je u nešto više od tri minute otklonio gotovo sve strahove koje su ljubitelji knjige imali.

Trailer obiluje spektakularnim kadrovima s Arrakisa, poznatog i po imenu Dina, pješčanog i prema autsajderima neprijateljski nastrojenog planeta koji u svojoj utrobi krije najvrjedniju supstancu u Herbertovom svemiru - začin melange. Australski direktor fotografije Greig Fraser savršeno kombinira tminu interijera i smećkasto-zlataste pejsaže koji dominiraju u otvorenim prostorima.

image
Rebecca Ferguson i Timothee Chalamet
Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia

Kostimi Boba Morgana i Jacqueline West izgledaju funkcionalno, ali istovremeno "izvanzemaljski" i futuristički, dok je Patrice Vermette scenografiji dao monumentalnost koja u određenim segmentima podsjeća na brutalističku arhitekturu Le Corbuisera. Specijalna odijela za prikupljanje viška "vode" te kostimi pripadnica reda Bene Gesserit osobito su impresivni.

Premda je glumačka podjela bila poznata od prije i premda je dočekana s oduševljenjem, vidjeti sve te glumce na djelu nešto je potpuno drukčije. Timothée Chalamet kao Paul Atreides izgleda iznimno uvjerljivo, Oscar Isaac koji igra njegovog oca Leta projicira snagu sa svakim pogledom dok se posebno ističe Zendaya kao Chani.

image
Zendaya
Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia

Detalja iz knjige, nekih od ključnih detalja, u traileru ima podosta pa će najavu drukčije gledati oni koji su upoznati s pričom (ili neuspješnom ekranizacijom iz 1984. godine koju je režirao David Lynch). Znalci će tako prepoznati tzv. ispitnu kutiju, osobne štitove koji se koriste u borbi, specijalne helikoptere koji podsjećaju na vilin konjice.

Paul pred kraj najave čak i odrecitira nekoliko stihova litanije Bene Gesserit vještica protiv straha. "Ne smijem se bojati. Strah je ubojica uma. Kada strah prođe, ostat ću samo ja", kaže Paul.

Da je najava završila s tim, vjerojatno se nitko ne bi pobunio, no najava završava pogledom na apsolutno gigantske crve koji ruju pod vrelim pustinjskim pijeskom. Kako u knjizi ima nekoliko sekvenci sa spomenutim crvima, za vjerovati je da je Warner one najspektakularnije ipak sačuvao za kino te da je ovo što je pokazano u najavi tek mali dio kako bi zagolicao maštu gledateljima.

image
Prizor iz najave u kojem se može vidjeti kako će izgledati gigantski crvi Arrakisa
Warner Bros./youtube

Premda je u doba pandemije nezahvalno govoriti o datumima dolaska filma u kina, Internet Movie Database navodi da bi se "Dina" u kinima u nekim zemljama trebala pojaviti već 17. prosinca ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 05:03