STRIC

Pogledajte trailer za film u kojem glavne uloge igraju Miki Manojlović, Ivana Roščić i Goran Bogdan

Film Stric

 /Press
Ovaj je film svoj festivalski život započeo na festivalu u Karlovim Varima, a dosad je ovjenčan s devet nagrada

Nakon sjajnog prijema na 15-ak festivala diljem svijeta i čak devet nagrada, iščekivani božićni triler ‘Stric‘, prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca, stiže u Zagreb. Film u kina stiže 1. prosinca 2022., a prije toga će biti predstavljen zagrebačkoj publici 27. listopada na jubilarnom 20. izdanju Zagreb Film Festivala.

Autori se tako vraćaju na festival na kojem su počinjali - njihovi kratkometražni uradci uspješno su prikazivani u kratkometražnom domaćem programu Kockice.

Film ‘Stric‘ je triler s elementima apsurdnog humora u kojem naslovnu ulogu tumači legendarni srpski glumac Miki Manojlović, a uz njega glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica.

Radnja filma odvija se u vrijeme Božića u Jugoslaviji, krajem 1980-ih. Obitelj – majka, otac i sin – sretni dočekuju svog voljenog strica koji se vraća kući za blagdane iz Njemačke. Stric dijeli poklone te slijedi tradicionalni hrvatski božićni ručak – purica s mlincima i francuskom salatom. Obiteljsku idilu prekida zvonjava najnovijeg pametnog telefona. Ubrzo postaje jasno da vrijeme radnje nisu osamdesete, da nije 25. prosinca i da se za prepunom blagdanskom trpezom, osim purice, nožem može rezati i napetost.

Domaća kritika suglasna je u percepciji ‘Strica‘ kao (za našu kinematografiju) izuzetno originalnog i nekonvencionalnog žanrovskog ostvarenja bizarne atmosfere, ukazujući na evidentni utjecaj i elemente začudnosti grčkog ‘čudnog vala‘ ali i novovalnih hororaca kao kombinacije art-housea i žanrovskog filma.

image

Film Stric

‘Stric‘ nastaje u produkciji kuće Eclectica u suradnji sa Sense Productionom iz Beograda, a svoj festivalski život započeo je na festivalu u Karlovim Varima, gdje je osvojio posebno priznanje u natjecateljskom programu Proxima. Potom je slavio i na Pulskom filmskom festivalu (Zlatna arena za scenarij, Zlatna arena za kostimografiju), nakon čega je prikazan na 15-ak domaćih, regionalnih i svjetskih festivala gdje je ovjenčan s devet nagrada.

Primjerice, Grand Prix i nagrada za najboljeg glumca Mikiju Manojloviću na festivalu u Herceg Novom, nagrada za najbolju glumicu Ivanu Roščić u na Leskovačkom festivalu filmske režije; nagrada za najbolji dugometražni film festivala na Santiago Horror Film Festivalu u Čileu te nagrada za Najbolji umjetnički doseg na festivalu KineNova u Skopju, najvećem međunarodnom filmskom festivalu u Makedoniji. Film je nedavno imao sjevernoameričku premijeru – prikazan je u Kanadi na Međunarodnom filmskom festivalu u Vancouveru, a uslijedit će još niz gostovanja po festivalima diljem svijeta.

image

Film Stric

/Press

Producenti filma su Ivan Kelava i Tomislav Vujić, dok je koproducent Milan Stojanović. Direktor fotografije filma je Miloš Jaćimović, montažer Tomislav Stojanović, skladatelj Miro Manojlović, dizajner zvuka Frano Homen, scenografkinja Ivana Škrabalo, kostimografkinja Ana Savić Gecan, a majstorica maske Silvija Bradica. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije i Hrvatska radiotelevizija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2022 20:44