POLIMAC PREPORUČUJE

Pogledajte večeras hollywoodski klasik iz 1959. s Elizabeth Taylor i Katharine Hepburn

Katharine Hepburn, Montgomery Clift i Elizabeth Taylor u filmu ”Iznenada, jednog ljeta”
 Columbia Pictures
Usprkos kaosu tijekom snimanja, film izgleda izvrsno, Elizabeth Taylor i Katharine Hepburn nominirane su za Oscara

Homoseksualizam, pedofilija i kanibalizam baš nisu bile teme koje bi zaintrigirale ugledni holivudski studio kakav je bio Columbia Pictures, no krajem pedesetih godina nekadašnji Haysov kodeks koji je branio bilo što na ekranu što se ticalo seksa i nasilja sve je više gubio na utjecaju. Otto Preminger se u "Anatomiji jednog ubojstva" izvukao s pričom o silovanju pa i neopravdanom ubojstvu, a sličnih je primjera bilo još.

Kad je Gore Vidal napisao scenarij po istoimenoj jednočinki Tennesseeja Williamsa "Iznenada, jednog ljeta", ugledni redatelj Joseph L. Mankiewicz pristao je realizirati ga, a producent Sam Spiegel bio je zadovoljan što su Elizabeth Taylor i Katharine Hepburn pristale igrati glavne uloge. Problem je bio što je Taylorica inzistirala da im se pridruži i njezin bliski prijatelj Montgomery Clift, koji je doživio težak prometni udes dok su snimali južnjački kostimirani spektakl "Drvo života": nije on baš bio spreman za snimanje, neprestano je uzimao lijekove i to je usporavalo rad na filmu. Mankiewicz je to jedva podnosio, tražio je da ga se zamijeni, ali nekako su dogurali do kraja. Kad je pala zadnja klapa, Katharine mu je pljunula u lice, o čemu je brujao čitav Hollywood.

Ona u filmu igra bogatu južnjakinju Violet Venable, koja želi da se izvrši lobotomija nad mladom Catherine Holly (Taylor), svjedokom pogibije njezina sina Sebastiana. Catherine su angažirali kao Sebastianovu pratilju, vrlo lijepa, ona je privlačila muškarce, koje je on pokušavao iskoristiti, no to što se dogodilo prošlog ljeta u Španjolskoj, bilo je upravo stravično. Kirurg John Cukrowitz (Clift) odbija izvršiti lobotomiju i doznaje pravu istinu. Usprkos kaosu tijekom snimanja film izgleda izvrsno, Elizabeth Taylor i Katharine Hepburn nominirane su za Oscara, kao i sjajni scenograf Oliver Messel, no majstorska je i crno-bijela fotografija Jacka Hildyarda. Uspjeh u kinima bio je iznad očekivanja.

Film je na rasporedu u 23.33 na HTV 1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:53