KULTURAMA

Pogledala sam četvrtu sezonu Krune i postavila si pitanje - zašto bi se itko želio udati za princa?

 Des Willie
Jer ako vjerujemo "Kruni", to je princ iz noćne more današnje žene - infantilan, zahtjevan, napuhanac s lažnom slikom o vlastitoj veličini

Prinčevi su potpuni bezveznjaci, da se poslužim eufemizmom. Zašto bi danas itko želio biti princeza? To je pitanje koje se nameće nakon što smo, po tko zna koji put, proživjeli sudbinu najpoznatije princeze 20. stoljeća - Diane, gledajući četvrtu sezonu serije o britanskoj monarhiji "Kruna". Tu je, čini se, više nego igdje, prikazano kako je taj kraljevski brak bio - potpuna besmislica. Očito je zašto je Charles oženio iznimno mladu i, tvrdi se, nevinu Dianu Spencer.

Njegova veza s udanom Camillom Parker Bowles bila je tada, to znamo, nemoguća varijanta. No, potpuno je nejasno zašto se Diana udala za princa koji ni u jednom trenutku nije pokazao nježne osjećaje prema svojoj mladoj izabranici, nego se sve više savijao pod teretom svojih formalnih obaveza, od stvarnosti gotovo pa ridikulozno bježeći u vrtlarenje. Serija nam nudi interpretaciju kako je mlada Diana prije svega bila fascinirana činjenicom da je Charles bio princ, budući kralj, te je nepromišljeno uletjela u olovno gnijezdo bešćutne engleske kraljevske obitelji.

Kad je prije četiri godine krenula ova fascinantna serija Petera Morgana o razdoblju vladavine Elizabete II., teško je bilo ne biti zadivljen mladom kraljicom koju je tako savršeno utjelovila Claire Foy. Čak je u jednom trenutku veza, odnosno brak Elizabete II. i princa Filipa poprimila dimenzije gotovo pa bajkovite romanse. Pred nama je bila mlada kraljica u okovima državničkih obaveza, a njezin princ, unatoč svim njegovim manama, neustrašivo je bio na njezinoj strani, na kraju potpuno suspregnuvši vlastite ambicije.

Da su prinčevi zapravo, budemo iskrene, totalni kreteni, zorno nam pokazuje slučaj princa Andrewa, danas upletenog u skandal koji je stvorio Jeffrey Epstein sa svojim seksualnim iskorištavanjem maloljetnica. U seriji je mladi princ prikazan kao potpuni budalaš, koji u posjet majci dolazi vojnim helikopterom, zainteresiran samo za svoju titulu i apanažu. Upoznajemo ga u epizodi koja se bavi pitanjem koje je od četvero djece kraljici najdraže, a koje se otvorilo nakon što je Margaret Thatcher posve otvoreno pokazala da obožava svoga sina, na uštrb kćeri, a što je izazvalo kraljičino čuđenje. Princ Filip nikad nije skrivao da je njegova miljenica kći Anne, no kraljica je morala napraviti istraživanje - sastati se sa svih četvero djece da bi shvatila da je najviše privržena Andrewu. Kad je ove godine postalo očito da je danas 60-godišnji princ doista bio upleten u veliki pedofilski lanac koji se odvijao pod Epsteinovom patronažom, razriješen je svih kraljevskih dužnosti.

Doista, tko bi se danas želio udati za princa? Je li i Meghan Markle, najnovija nevjesta u kraljevskoj obitelji, na trenutak nasjela na mogućnost bajke s princom Harryjem? Brzo se otrijeznivši, otela je svoga princa i pobjegla. Iako je meni posve nejasno što je vidjela u tom infantilnom Harryju.

No, već su animirani filmovi početkom stoljeća dekonstruirali taj potrošeni prinčevski mit. U Shreku se, sjetimo se, princeza Fiona udaje za ružno no dobro čudovište jer i sama ima tu (skrivenu) čudovišnu osobnost. Kad se u trećem nastavku pojavi princ na bijelom konju, on je prikazan kao praznoglavi, narcisoidan mamin sin. Mora da im je uzor bio engleski princ Charles. Jer ako vjerujemo "Kruni", to je princ iz noćne more današnje žene - infantilan, zahtjevan, napuhanac s lažnom slikom o vlastitoj veličini. Koji je podbacio u jedinom pravom zadatku koji je bio pred njim - održavanju slike idealnog braka budućeg kralja. Ali "Kruna" otvara i novo pitanje. Kakva je to kraljica bila majka (bešćutna, no nije znala drukčije, sugerira serija) da je odgojila tako pogrešne sinove? No, to je sad jedna sasvim druga i dugačka priča.

Slušam

Spotify

Obiteljski smo se prebacili na Spotify. Čovjek bi rekao da ćemo posegnuti za nekom novom glazbom. Ali ne. Prvi album koji smo preslušali bio je "Slow Train Coming", Dylanov kršćanski album iz 1979. godine. Valjda nam je trebalo utjehe jedinog propovjednika koji dosad nije izgubio na kredibilitetu.

Gledam

Mi

Hororac Jordana Peelea iz prošle godine, koji se proslavio filmom "Bježi!" (2017.) dobra je večernja obiteljska zabava. Za gledanje s ipak malo starijom djecom, ovaj film donosi priču o jednoj obitelji i njihovim doppelgängerima (dvojnicima), s odličnom Lupitom Nyong'o.

Pratim

Robert Crumb u Močvari

Zagrebački klub za 4. prosinca najavljuje spektakularnu Turbinu - turbo tribinu. Beogradski strip crtač Aleksandar Zograf sljedećeg petka s početkom u 19 sati trebao bi razgovarati s velikim Robertom Crumbom, stripovskim herojem svake kontrakulture. Razgovor će se moći pratiti na Facebook stranici Močvare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:17