ŠALABAHTER IZ FILMA

Pogledali smo film o Amy Winehouse: Glavna glumica je fantastična. Sve ostalo - ni blizu

Marisa Abela kao Amy Winehouse u filmu ”Back to Black”

 Supplied by LMK/Landmark/Profimedia
Premda su autori filma uspjeli pokazati koliko je život tragično preminule bio kaotičan, njegovoj fabuli nedostaje čvrstine

Biografski su filmovi sklizak teren. Što izostaviti, a što uvrstiti? Što naglasiti, a što ostaviti u drugom planu? Smiju li se neke činjenice izmijeniti ili prilagoditi kako bi priča bila dramatičnija? Smije li se nešto, ne daj Bože, izmisliti kako bi film bio napetiji?

Iako su holivudski studiji i filmaši o igranom filmu o britanskoj jazz, soul i R&B pjevačici Amy Winehouse počeli razmišljati nakon njezine smrti 2011. godine, njezina im je obitelj dopuštenje da ozbiljnije na njemu počnu raditi dala 2018. godine.

Razumljivo, budući da joj je život bio neuredan, a smrt tragična. Paparazzi i tabloidi pratili su je u stopu, a situacija je u jednom trenutku postala toliko ozbiljna da je Visoki sud za pravdu 2009. fotografskoj agenciji Big Pictures zabranio da je prati, a fotografima općenito zabranio da se njezinom domu približe na udaljenost manju od 100 metara.

U jednom je trenutku Winehouse trebala igrati švedska glumica Noomi Rapace ("Muškarci koji mrze žene", "Prometej"), no stvari su postale ozbiljne tek 2022., kada je objavljeno da će film o slavnoj pjevačici raditi britanska filijala francuske produkcijske kuće StudioCanal. Tad se doznalo da će film režirati Engleskinja Sam Taylor-Johnson ("50 nijansi sive") te da će ga napisati nagrađivani scenarist Matthew Greenhalgh ("Filmske zvijezde ne umiru u Liverpoolu", "Control").

Kako to obično biva, bura se digla kada je objavljeno da će Winehouse igrati nepoznata, ali perspektivna glumica Marisa Abela. Naime, tvrdilo se tada je ona neće moći dobro utjeloviti jer ne zvuči poput pjevačice. Očekivano, fotografi su snimanje filma koje je počelo u siječnju 2023. godine pomno pratili i svaka se odluka autora filma precizno secirala. Snimanje je dovršeno u travnju 2023.

"Back to Black" u hrvatska je kina stigao 12. travnja, a kritičar Jutarnjeg lista Damjan Raknić donosi dva razloga zbog kojih je trebate pogledati i tri zbog kojih je trebate preskočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:40