PIŠE N. POLIMAC

Pogledali smo film o jednom od najenigmatičnijih špijuna 2. svjetskog rata: Trebalo je snimiti seriju

 Dusan Martinecek
Produkcija je solidna, Paul Rudd uvjerljiv u glavnoj ulozi,a Mark Strong nešto manje kao Heisenberg

Morris "Moe" Berg jedan je od najenigmatičnijih špijuna 2. svjetskog rata. Sve do sredine tridesetih igrač u američkoj profesionalnoj baseball ligi, poslije je stekao reputaciju na radio kvizu "Informacije, molim", u kojem je bio gotovo nepobjediv. Nikakvo čudo, pohađao je dva fakulteta, diplomirao je na Princetonu i govorio pet-šest jezika.

S takvim pedigreom odmah je zainteresirao obavještajnu službu OSS Billa Donovana (preteču CIA-e), koja ga je angažirala tijekom 2. svjetskog rata, a među brojnim misijama navodno je bio poslan i u rascjepkanu Jugoslaviju kako bi procijenio koji bi od tamošnjih pokreta otpora saveznici trebali podržati.

To izgleda ipak nije bilo točno, on je samo bio u timu koji je ispitivao agente iz tih krajeva, ali kad su špijuni u pitanju, tko zna? Ovaj se film bavi tek jednom njegovom ratnom epizodom, zadatak mu je bio da ode preko Italije u Švicarsku i provjeri je li njemački znanstvenik Werner Heisenberg, koji je tamo imao predavanje, blizu patentiranja nacističke nuklearne bombe.

Ukoliko jest, morat će ga likvidirati. O čovjeku kakav je Berg trebalo je snimiti seriju, a ne film, ovako smo dobili tek ulomak iz nevjerojatno uzbudljivog životopisa.

Produkcija je solidna, Paul Rudd uvjerljiv u glavnoj ulozi, Mark Strong nešto manje kao Heisenberg, no od filma koji je okasnio više od dvije godine ne možete puno više tražiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:48