ŠALABAHTER IZ FILMA

Pogledali smo ‘Furiosu‘: Akcija je divlja, Anya Taylor-Joy odlična, no ukupni dojam kvare tanka priča i jedna zvijezda

Anya Taylor-Joy u filmu ”Furiosa: Pobješnjeli Max saga”

 WARNER BROS. - Album/Album/Profimedia
Redatelj i scenarist George Miller u "Furiosi" govori o aktualnim temama kao što su ekologija i položaj žena u društvu, a osvježavajuće je to što je film, u najboljem smislu riječi, ružan

Dok su redatelj George Miller i scenarist Nick Lauthoris pisali scenarij za film "Pobješnjeli Max: Divlja cesta" - a pisali su ga 15 godina - svi likovi koji se u njemu pojavljuju dobili su detaljne biografije. Među likovima koji su podrobno razrađeni našla se i Furiosa koju je u "Divljoj cesti" utjelovila južnoafrička glumica Charlize Theron ("Čudovište"). Furiosina je životna priča na koncu pretvorena u scenarij za film, a Theron je taj scenarij dobila te iskoristila kako bi joj dala slojevitost.

Nakon što je u Millerovoj ladici stajala gotovo tri desetljeća - ideju za filmu dobio je 1987. godine - "Divlja cesta" ugledala je svjetlo dana 2015. godine te u na kino blagajnama uprihodovala 380 milijuna dolara. S obzirom na to film košta između 154 i 185 milijuna dolara, nije izgledno da je završio u plusu, međutim kritičari su ga nahvalili, a na 88. je dodjeli Oscara osvojio čak šest nagrada. "Divlja cesta" uživa reputaciju jednog od najboljih akcijskih filmova svih vremena te jednog od najboljih filmova 2010-ih godina. Uz to, lik Furiose ostavio je odličan dojam i na kritiku i na publiku pa ne čudi što za novi film iz serijala "Pobješnjeli Max" nismo, kao u slučaju "Divlje ceste", morali čekati 30 godina.

"Furiosa: Pobješnjeli Max saga" u hrvatska je kina stigao 22. svibnja i govori o odrastanju Furiose te njezinom sukobu s vođe Horde bajkera Dementusom. Mladu Furiosu igra Anya Taylor-Joy ("Kraljičin gambit", "Posljednja noć u Sohou"), a Dementusa Chris Hemsworth ("Thor"). U novoj epizodi "Šalabahtera iz filma", kritičar Jutarnjeg lista Damjan Raknić donosi tri razloga zbog kojih biste trebali pogledati "Furiosu" te dva zbog kojih biste je trebali preskočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 22:42