POLIMAC PREPORUČUJE

Pogledali smo novu ‘Nemoguću misiju‘: Spektakularna akcija, Cruise briljira, a scena u vlaku...

Tom Cruise i Hayley Atwell u filmu ”Nemoguća misija: Odmazda - Prvi dio”

 Paramount Pictures and Skydance/Hollywood Archive/Profimedia
Skoro svi ovogodišnji holivudski filmovi vrlo su dugački, međutim "Nemoguća misija: Odmazda - Prvi dio" prvi je koji me nije zamorio

Davne 1996. Brian De Palma režirao je prvo izdanje filmskog serijala “Nemoguća misija”, napravljenog po istoimenoj televizijskoj seriji. Budući da se potonja često bavila hladnoratovskim temama, ne čudi to što je nikad nismo gledali na našim malim ekranima. No, kako je ulogu tajnog agenta Ethana Hunta preuzeo Tom Cruise, već tada velika holivudska zvijezda koja je voljela dokazivati da rijetko kad treba pomoć kaskadera, globalni uspjeh filma bio je zajamčen.

Snimalo se u Pragu, na nekoliko lokacija, i u Velikoj Britaniji. Film je izgledao luksuzno jer su u to doba Česi već dotjerali svoje studije, a pomoglo im je to što je Hrvatska zbog rata prestala zanimati velike holivudske kompanije.

image

Tom Cruise i Hayley Atwell u filmu "Nemoguća misija: Odmazda - Prvi dio"

Paramount Pictures/Hollywood Archive/Profimedia

”Nemoguća misija” zbilja je bila hit i odmah se prometnula u franšizu. Drugo izdanje režirao je kultni hongkonški filmaš John Woo, ništa slabije od prvoga. U njemu je Cruise u prvoj sceni ekvilibrirao na stijenama na koje se ni mnogi kaskaderi ne bi usudili popeti, a što dalje, to luđe.

Ethan Hunt je u međuvremenu okupio svoj tim u kojem je svaki pripadnik raspolagao specijalnim vještinama. Danas su u njemu Ving Rhames kao Luther, komičar Simon Pegg u krajnje ozbiljnoj ulozi Benjija, Rebecca Ferguson kao Ilsa Faust i još nekolicina. Stižu i prinove, ali se mnogi od njih pokažu kao nepouzdani, dok je od “petice” Cruise najzadovoljniji uslugama redatelja i scenarista Christophera McQuarriea.

Zna se tko je najvažnija ličnost u ekipi, to je Cruise - on osmišljava akcijske scene, brine se za budžet, iako ponekad nije zadovoljan kako stvari ispadnu. Recimo, još su 2020. počeli snimati “sedmicu”, koja je dobila podnaslov “Odmazda”, no kad su složili priču, shvatili su da neće sve stati u jedan film, pa su je podijelili u diptih i oba dijela snimali istodobno.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje", kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac govori o spektakularnom novom nastavku serijala "Nemoguća misija" u kojem se Tom Cruise kao Ethan Hunt sukobljava s interesantnim neprijateljem - umjetnom inteligencijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 02:10