ŠALABAHTER IZ FILMA

Pogledali smo spektakl godine u kinu: Ovako nešto nije viđeno još od Gospodara prstenova!

Timothée Chalamet kao Paul u drugom dijelu ”Dine”

 Screenshot/Youtube
"Dina: Drugi dio" dokaz je da se Hollywood još nije u potpunosti odrekao priča koje se bave složenim idejama

Francusko-kanadskom redatelju Denisu Villeneuveu ("Naša majka", "Sicario", "Dolazak") uspjelo je naoko nemoguće - znanstveno-fantastični roman "Dina" Franka Herberta iz 1965. pretvorio je u uspješan film.

"Dina" je u kinima uprihodovala preko 430 milijuna dolara (navodno je koštao 165 milijuna dolara) iako je mjesec dana paralelno igrala na streaming platformi HBO Max, gdje ju je samo u Sjedinjenim Američkim Državama tijekom prva tri dana emitiranja pogledalo 1,9 milijuna kućanstava. Kritičari nahvalili Villeneuveov uradak, a na dodjeli Oscara osvojio je šest zlatnih kipića - one za glazbu, zvuk, montažu, kameru, produkcijski dizajn i vizualne efekte.

Odmah nakon izlaska "Dine", u kojoj je obrađeno tek nešto više pola od Herbertova romana, Villeneuve je rekao da se nada da će moći adaptirati i ostatak romana te njegov nastavak "Mesija Dine".

Nakon uspjeha koji je film postigao, filmski studio Warner Bros. dao mu je zeleno svjetlo da se počne pripremati za snimanje drugog dijela Dine. Film je snimljen u drugoj polovici 2022. godine. Prvotno je trebao izaći krajem listopada 2023. godine, ti su se planovi promijenili kako se ne bi "sukobio" s drugim naslovima koji su tada trebali doći u kina. Izlazak filma drugi je puta odgođen zbog štrajkova holivudskih scenarista i glumaca koji je počeo u svibnju, a završio 9. studenog 2023. godine. Odlučeno je na koncu da će film u kina stići krajem veljače i početkom ožujka 2024. godine.

"Dina: Drugi dio" u hrvatska je kina stigla 28. veljače, a kritičar Jutarnjeg Damjan Raknić donosi četiri razloga zbog kojih biste je trebali pogledati i jedan zbog kojeg biste je trebali preskočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:55