POLIMAC PREPORUČUJE

Pogledali smo ‘Spencer‘: Film je vizualno impresivan, a Kristen Stewart odlična kao princeza Diana

Kristen Stewart kao princeza Diana

 Supplied by LMK/Landmark/Profimedia
Ponajprije, u filmu “Spencer” teško je razdvojiti stvarnost od mašte, no kako priča odmiče, jasno vam je da to i nije osobito važno

Kad je objavljeno da će holivudska zvijezda Kristen Stewart glumiti Lady Dianu u filmu “Spencer”, zavladala je nevjerica. Zaboga, zar to nije već otrcana tema? Nagledali smo se televizijskih drama o privatnom životu Diane i princa Charlesa, koje su redovno završavale njihovim razvodom, a neke i njezinom pogibijom u pariškom podvožnjaku u ljeto 1997., dok se kompletna četvrta sezona “Krune” bavila Dianom, a vjerojatno će to napraviti i dobar dio pete.

Film “Spencer” ipak je imao svoje adute. Potpisao ga je Čileanac Pablo Larrain, svakako najpoznatiji redatelj iz te zemlje. Nominiran je za Oscara za političku dramu “Ne” o porazu Augusta Pinocheta na plebiscitu na kojem se biralo između daljnje diktature i demokracije, njegov prvi film na engleskom, “Jackie”, s Natalie Portman u ulozi friške udovice tek ubijenog američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, nominiran je za tri Oscara, između ostalog i za glavnu žensku ulogu, a bio je i jedan od producenata “Fantastične žene” Sebastiana Lelia, prvog čileanskog filma nagrađenog Oscarom. Larrain je obećao da njegov film o Lady Diani neće sličiti ni na što dotad snimljeno o njoj i zbilja je bio u pravu.

Ponajprije, u filmu “Spencer” teško je razdvojiti stvarnost od mašte, no kako priča odmiče, jasno vam je da to i nije osobito važno. Godina je 1991., uskoro će Božić, a Diana je zalutala na putu prema posjedu Sandringham gdje kraljevska obitelj slavi blagdane. Čudno je da joj se to dogodilo jer odlično pozna taj kraj, ali u pitanju je nešto drugo, njoj se očito ne ide na proslavu jer je u zategnutim odnosima sa svojim suprugom Charlesom (Jack Farthing), koji otvoreno ljubaka s Camillom Parker-Bowles: čak je i jednoj i drugoj poklonio istu ogrlicu od bijelih bisera, što je ravno skandalu. Diana se, međutim, ne da ponižavati i u svakoj prilici nosi tu ogrlicu, izazivajući princa od Walesa da joj to zabrani.

Uz njezine sinove Williama i Harryja, bliska joj je samo kraljevska garderobijerka Maggie (Sally Hawkins), koja je podbada da se suprotstavi svima na dvoru. Zato je Charles i uklanja na neko vrijeme s dvorca u kojem se slavi Božić, ali Diana ne posustaje. Otvoreno se suprotstavlja - po njezinu sudu - barbarskom običaju ubijanja fazana, a pogotovo ne dopušta da se William priključi lovačkoj skupini. Njezin sin bi, istina, rado u nečemu takvom sudjelovao, ali kad mu majka napravi demonstraciju, nema druge nego da je podrži.

U novoj epizodi Polimac preporučuje filmski i televizijski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac i novinar Jutarnjeg Damjan Raknić raspravljaju o Larrainovoj viziji princeze Diane, fantastičnoj Kristen Stewart te odnosu stvarnog i nestvarnog u "Spenceru".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 10:08