POLIMAC PREPORUČUJE

Pogledali smo tajanstvenu Netflixovu seriju ‘Katla‘: ‘Ovdje ima scena kakve nikad nisam vidio‘

Íris Tanja Flygenring u seriji ”Katla”
 Netflix/YouTube
Posljednja epizoda tako je dobro režirana da ste tvorcima spremni oprostiti sva eventualna pretjerivanja koja krije komplicirana fabula

Netflix sve više postaje globalna televizija. Postigao je velik uspjeh francuskim "Lupinom", a sad se na njegovu top listu probila i islandska serija "Katla". Nije to osobito iznenađenje jer je jedan od njezinih tvoraca Baltasar Kormákur, najplodniji islandski filmaš koji se probio i do Hollywooda (krimići "Dva igrača" i "Krijumčari", planinarski pustolovni film "Everest"), a često radi u paru sa Sigurjónom Kjartassonom, što je bio slučaj i u "Katli".

Vulkanolozi svakako znaju što znači taj naslov, to je veliki islandski vulkan koji se nalazi ispod leda na jugu te zemlje, a aktivan je duže od jednog milenija. Njegove erupcija katkad se i ne zamijete, jer se odigravaju ispod ledene površine, no seizmografi su ustanovili da je bilo stanovitih aktivnosti tijekom posljednjeg desetljeća, pa čak i nedavne 2018. godine. Kako se Katla povezuje s folklornim legendama, ništa lakše nego iz nečeg takvog napraviti seriju.

Opasno područje

Prva epizoda pokazuje sumornu stvarnost oko vulkana. U blizini je gradić Vik, no tamo ne možete bez specijalne dozvole, čitavo područje smatra se opasnim i ostali su samo žitelji neophodni za funkcioniranje mjesta.

Zahvaljujući impresivnom vizualnom prosedeu (Kormakur je režirao ukupno četiri epizode, a na seriji je radila čitava vojska majstora specijalnih efekata) Vik izgleda poput mjesta koje je preživjelo apokalipsu. Zapravo i jest, jer se većina stanovništva preselila u islandsku metropolu Reykjavik, ostavljajući svoje kuće praznima, a uokolo su čak parkirani njihovi automobili koje možete koristiti kad god vam se za to ukaže potreba.

Poseban zastrašujući ugođaj pojačava pojava prve osobe koja stiže iz vulkana, to je mlada žena, potpuno gola, ali prekrivena smjesom blata i pepela. U njoj vlasnica mjesnog hotela prepoznaje izvjesnu Gunhild, međutim, ta je radila za njezinu pokojnu majku - i to prije dvadeset godina. Da sve bude zagonetnije, Gunhild ima i suvremenu inačicu koja živi u Reykjaviku i ima odraslog, hendikepiranog sina. Žena je šokirana gošćom iz vulkana, pa smjesta dolazi u Vik i tamo ponovno sreće muškarca s kojim je dobila sina i odmah ga napustila, jer je bio oženjen.

Nije ona jedina došla iz vulkana, tu je još jedna djevojka, a mlada Grima bi se zaklela da je to njezina sestra Àsa koja je nestala prije godinu dana i otad joj se izgubio svaki trag. Je li je netko oteo? Àsa o tome nema pojma, ali se zato savršeno sjeća događaja koji su se odigrali u njezinom djetinjstvu.

U Vik je došao i vulkanolog Darri, želeći ispitati te neobične pojave, no njegov šok je neizmjeran kad među bićima koja su izašla ispod leda ugleda i svog sina Mikaela: pa zaboga, taj je stradao pod kotačima automobila koji mu je zdrobio lubanju, a sada izgleda savršeno zdrav. Zbog dječakove smrti raspao mu se brak, a njegova žena presretna je kad čuje Mikaelov glas i odjednom želi obnoviti vezu s Darrijem. No taj je upozorava da to možda nije njihov sin nego neka vrsta utvare.

Komplicirana fabula

"Katla" niže događaje koji su sve zagonetniji i pomalo podsjećaju na francusku seriju "Duhovi", u njoj su mrtvi oživljavali i ponovno zauzimali svoje mjesto koje im je smrt oduzela.

U "Katli" je slučaj nešto drukčiji, tu se pojavljuju bića koja već postoje i počinju se gložiti s onima koji im osporavaju egzistenciju. Sve to ima i svoje opravdanje, ono uključuje paranormalne okolnosti pa čak i goste iz svemira. No posljednja osma epizoda tako je dobro režirana (Kormakur) da ste tvorcima spremni oprostiti sva eventualna pretjerivanja koja krije njihova suviše komplicirana fabula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 16:46