ZLATNI GLOBUSI

POLIMAC DiCaprio i Blanchett potvrđeni favoriti za Oscara

 Frederic J. Brown / AFP
Nastavlja se mrtva trka između ‘Američkih varalica’ koji su osvojili 3 nagrade i ‘12 godina u ropstvu’

Rijetko se događa da je voditelj natjecateljske priredbe ujedno i nagrađeni, no to je u nedjelju navečer bio slučaj s Amy Poehler, koja je dobila Zlatni globus za najbolju žensku ulogu u humorističkoj seriji “Parkovi i provodi”. Ona je ujedno vodila i svečanu dodjelu te nagrade s kolegicom Tinom Fey, zvijezdom lani ugasle serije “Televizijska posla”, pa je nastala poprilična strka na pozornici kada su njih dvije otvorile kovertu s imenom pobjednice.

Štošta bi se tome moglo prigovoriti, da “Parkove i provode” u Americi emitira tv mreža NBC, koja ujedno prenosi i dodjelu Zlatnih globusa, da Holivudska udruga stranih dopisnika ima samo 85 članova, na koje je lako utjecati, međutim, Amy Poehler komičarka je besprijekorne reputacije, već dvaput je bila nominirana za tu nagradu a nije je dobila, a i njezin tandem s Tinom Fey superioran je onome što možemo vidjeti na Oscarima: njih dvije nisu subverzivne kakav je bio prije tri godine Ricky Gervais, ali znaju podbosti, a u tome ne preći mjeru, što je dobitna formula u ovakvoj vrsti priredbi.

Poplavljeni tepih

Zlatni globus odnedavno su počeli percipirati puno ozbiljnije nakon što je Holivudska udruga stranih dopisnika izabrala svog dosad najmlađeg predsjednika, 42-godišnjeg Thea Kingmu, inače fotografa rođenog u Amsterdamu, a da se nova uprava ne namjerava zafrkavati, vidjelo se po njihovom dopisu marketinškim agencijama u kojem protestiraju da se u oglasima za pojedine filmove nominacije za Zlatni globus pokušavaju prošvercati kao definitivne nagrade. Nedjelja je, inače, započela loše, u Beverly Hills hotelu, u kojem se tradicionalno održava dodjela nagrada, pukla je cijev i upropastila dio crvenog tepiha, no do navečer je šteta koliko-toliko sanirana.

Djelomično okrznutim tepihom prohujala je horda celebrityja, pa ne čudi što Zlatne globuse mnogi nazivaju najvećom malom priredbom u Holywoodu: nema tu raskošne produkcije i savršene organizacije koja prati dodjelu Oscara, ali mnogi će rado provesti tri sata uz televizor kako bi uhvatili tračak neprikosnovenog filmskog i televizijskog glamura.

AFP

Leonardo DiCaprio pobijedio je u kategoriji mjuzikla/komedije s 'Vukom s Wall Streeta'

Bilo je tu sijaset zvijezda, od Johnnyja Deppa i Kristen Stewart do Roberta Downeyja jr.-a i Jennifer Lawrence, Diane Keaton primila je nagradu za životno djelo Cecil B. DeMille umjesto Woodyja Allena, koji ne dolazi na ovakve priredbe, a Chris Hemsworth bio je prezenter zajedno s legendarnim vozačem Formule 1 Nikijem Laudom, jer je “Utrka života”, film o najuzbudljivijem trenutku njegove karijere, bio nominiran za Zlatni globus (sjajni Daniel Brühl, koji ga je u filmu tumačio, nominiran je za sporednu ulogu, ali nije imao šanse protiv Jareda Leta iz “Dobrih dilera iz Dallasa”).

Najveći pljesak

Najveći pljesak dobio je Bryan Cranston, koji je nakon tri nepotvrđene nominacije napokon dobio Zlatni globus za glavnu ulogu u seriji “Na putu prema dolje”, koja se od lani više ne emitira, a bilo je sentimentalnosti i prema veteranki Jacqueline Bisset (najbolja sporedna uloga za BBC-jevu mini seriju “Ples po rubu”), premda je u toj kategoriji bilo i jačih kandidata. Mnogi bi radije dali nagradu za najbolju ulogu u dramskoj seriji Tatiani Maslany (“Orphan Black”) ili Taylor Schilling (“Narančasta je nova crna”) negoli Robin Wright (“Kuća od karata”), no mlade glumice imat će još prilika, dok je Zlatni globus za najbolju humorističku seriju zasluženo dobio prošlogodišnji novitet, policijska zafrkancija “Brooklyn devet-devet”.

AFP

Bryan Cranston

“Američki varalice” dobili su najviše Zlatnih globusa, ukupno tri, no to se neće bog zna kako odraziti na Oscare, zbog različitih kategorija: na primjer, Leonardo DiCaprio pobijedio je u kategoriji mjuzikla/komedije s “Vukom s Wall Streeta”, međutim, Matthew McConaughey (“Dobri dileri iz Dallasa”), koji je trijumfirao u kategoriji drame, veći je favorit za Oscara. Isti je slučaj i s Amy Adams (“Američki varalice”), najbolje glumice u mjuziklu/komediji, koja nema šanse za pozlaćeni kipić kraj Cate Blanchett (“Jasmine French”), najbolje glumice u drami. “Američki varalice” (najbolji mjuzikl/komedija), pak, slabija su opcija za Oscara u odnosu na “12 godina u ropstvu” (najbolja drama).

Jasniji favoriti

Zlatni globus pojasnio je tko su favoriti za Oscara u kategorijama u kojima nema podvajanja. Tako je Alfonso Cuaron dobio nagradu za režiju “Gravitacije”, a trebao bi i Oscara.

Spike Jonze je nagrađen za scenarij izvrsnog futurističkog filma “Ona” i bilo bi sjajno da dobije i Oscara, dok je Paolo Sorentino nakon Zlatnog globusa za “Veliku ljepotu” korak bliže Oscaru za najbolji strani film. Iako je Zlatni globus zapravo mala nagrada, u mnogo čemu on najavljuje kakav će biti ishod na dodjeli one velike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:19