Preobrazba na kraju

Polimac o hororu ‘Smiješak‘: Smrtonosni se osmijeh prenosi s osobe na osobu. Nitko ne zna što učiniti...

Scena iz filma kojeg je režirao Parker Finn

 Imdb/
Ambijenti su svakodnevni, a unatoč tome osjećate se neugodno. Film u kinima bliži zaradi od 100 milijuna dolara bruto. Valjda već sada pripremaju ‘Smiješak 2‘

Koncept je poznat, naizgled slučajan susret pretvara se u noćnu moru, jer smiješak iz naslova je poput zaraze. Da unaprijed znate o čemu je riječ, izbjegavali biste nasmiješene ljude čak i na ulici. Glavna junakinja dr. Rose Cotter (Sosie Bacon kći je glumaca Kevina Bacona i Kyre Sedgwick) to si ne može dozvoliti, ona je psihijatrica i često ima posla s neuračunljivim pacijentima, no kad se susretne s fenomenom smrtonosnog smiješka koji se prenosi s osobe na osobu ne zna što bi napravila.

Naizgled tipičan horor, ali neobičan stoga što – osim u završnici – gotovo i nema noćnih prizora, jezu je najlakše izazvati po mraku, sa čudnim zvukovima, međutim, ovdje su pravila malo drukčija.

Ambijenti su svakodnevni, a unatoč tome osjećate se neugodno, možda i stoga što Rose prema kraju doživljava ne baš malu preobrazbu.

Ovo je debitantski film Parkera Finna, koji je prije toga režirao kratki horor s istom temom, no mora mu se priznati da se u dugoj formi dosta dobro snašao.

Film je inače u Americi trebao odmah na streaming platformu, ali dobre reakcije publike na pretpremijernim projekcijama uvjerile su distributera da proba s kinima: nije pogriješio jer se "Smiješak" bliži zaradi od 100 milijuna dolara bruto. Valjda već sada pripremaju "Smiješak 2".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:57