NETFLIXOV HIT

Polimac o Kraljici Charlotte: tko poznaje povijest, zna da je kralj bolovao od demencije i izolirao se od mlade supruge

India Amarteifio, Corey Mylchreest, Netflixova Kraljica Charlotte: priča o Bridgertonovima

 Netflix/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Netflix/backgrid/backgrid Uk/profimedia
Scenaristica je osim rasne inkluzivnosti pazila i na seksualnu, tako da su kraljičin i kraljev savjetnik predstavljeni kao ljubavni par

Čim se pojavio na Netflixu, odvojak "Kraljica Charlotte: Priča iz Bridgertona" zasjeo je na prvo mjesto po gledanosti na toj streaming platformi, a na top listu se vratio i prvi "Bridgerton", koji smo gledali prije dvije i pol godine: istina, na deseto mjesto, ali i to je pravi podvig za tako stari proizvod. Tko je pažljivo pratio "Bridgerton", njemu će "Kraljica Charlotte" biti poput prijatelja o kojem puno toga nije znao. Razumljivo, jer ona je bila važan lik u dvije sezone "Bridgertona", kao i njezina prijateljica Lady Danbury. Obje su, dakako, bile tamnopute, čime je Afroamerikanka Shonda Rhimes, jedna od najmoćnijih osoba američke televizije (kompanija joj se zove Shondaland), vješto prekrojila povijest. Britanci su se naime još u drugoj polovici 18. stoljeća odlučili za rasnu integraciju i dali plemićke titule nekolicini tamnoputih obitelji. Tako je i nova mlada kraljica stigla iz vojvodstva Mecklenburg-Strelitz u sjevernoj Njemačkoj, nejasno je kako su i tamo njegovali inkluzivnost, no u svijetu koji je stvorila Shonda Rhimes, sve je moguće.

Bračni ugovor

Mlada buduća kraljica zapravo se zove Sophia Charlotte, bračni ugovor je u njezino ime sklopio brat joj Augustus, što 17-godišnjoj djevojci nikako nije bilo po volji. Preko noći se našla u stranom svijetu, gdje nikoga nije poznavala, a još je veći problem što nikako da joj predstave mladoženju Georgea III. I kad ga napokon upozna, i to pukim slučajem, puno toga se ne mijenja, on je istina zgodan momak, ali joj je brzo objasnio da će stanovati odvojeno, ona u Buckingham Houseu (današnja Buckinghamska palača), a on u Kewu. Još je više šokira činjenica da se neće viđati za medenog mjeseca, takva su naime pravila, no Charlotte brzo shvati da se nešto drugo krije iza toga.

Vremenski skokovi

Tek da ne zaboravimo kraljicu koju smo upoznali u "Bridgertonu", radnja skače iz 1761. u 1817., gdje je već zrela Charlotte (opet je glumi Golda Rosheuvel) pred drugim problemima. Prestolonasljednica princeza Agatha umrla je pri porodu, a kraljičini sinovi i ne pomišljaju na ozbiljan brak, pa majka zbrda-zdola mora uvesti red, što njima, dakako, nije drago.

Skakutanje između razdoblja nije ništa posebno, no u jednoj epizodi vratit će nas unatrag kako bi objasnili zašto je George izbjegavao Charlotte.

Tko malo poznaje povijest, zna da je kralj bolovao od demencije i izolirao se od svoje mlade supruge kako bi se liječio. Nije to baš povijesno posve točno, u filmu "Ludost kralja Georgea" s Nigelom Hawthorneom i Helen Mirren u glavnim ulogama, po kazališnom komadu Alana Bennetta, ispada da se kralj razbolio tek u poznim godinama, no i to baš nije posve točno. Ipak, brak je bio koliko-toliko skladan (i plodan), jer su imali petnaestoro djece, dva sina su okrunjena, ali im je vladavina bila kratkotrajna, sve dok na prijestolje nije zasjela dugovječna Victoria.

Scenaristica je osim rasne inkluzivnosti pazila i na seksualnu, tako da su kraljičin i kraljev savjetnik predstavljeni kao ljubavni par. Kraljičin savjetnik Brimsley dočekao je i poznu dob (u "Bridgertonu" ga glumi Hugh Sachs, a u "Kraljici Charlotte" Sam Clemmett), dok njegov ljubavnik Rey­nolds (Freddie Dennis) nestaje iz priče po završetku ove serije. Tko zna kako je Shonda Rhimes zamišljala kraljeve pozne godine, no znakovit je detalj da se on sa suprugom nalazi ispod kreveta i razrađuju svoje fikcije još iz mladih dana. India Amarteifio i Corey Mylchreest odlični su u ulogama kralja i kraljice, ona vrlo uvjerljivo dočarava njezino psihološko sazrijevanje, ipak joj je dosta trebalo da shvati što joj je dozvoljeno a što ne, morala se suprotstaviti njegovoj majci Augusti, princezi od Walesa (Michelle Fairley glumila je zlosretnu Catelyn Stark u "Igri prijestolja", krvavoj epizodi "Kiše Castamerea" s kraja treće sezone), ali i liječnicima koji su Georgea podvrgavali krajnje brutalnim metodama. Corey Mylchreest pak igra kralja kao zanesenjaka koji ne zna što ga više privlači, proučavanje zvijezda ili ratarstvo.

Najslojevitiji lik

Poput "Bridgertona", "Kraljica Charlotte" impresionira scenografijom i kostimografijom, muška i ženska odjeća (kad su plemići u pitanju) napravljena je upravo fascinantno, kao i njihovi ukrasi, gudački orkestar svira vrlo nenametljive obrade recentnih pop hitova, a Lady Danbury (mladu igra Arsema Thomas, onu sredovječnu Adjoa Andoh, kao i u seriji "Bridgerton") zasigurno je najslojevitiji lik u priči. Čujemo i glas Lady Whistledown (čarobna Julie Andrews), kroničarke dvorskih ludosti, no ona bi se smjela oglasiti samo u dijelovima iz 1817., jer u prvim odlomcima priče Penelope Heatherington, prava autorica tih skandaloznih biltena, još nije bila rođena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:01