VELIKI PEČAT

Poljski film 'Povratci' proglašen najboljim na ZagrebDoxu

 Boris Kovačev/CROPIX
Dokumentira događaje oko zrakoplovne nesreće kod Smolenska u kojoj je poginulo 96 osoba uključujući poljskog predsjednika

ZAGREB - Kratki poljski film "Povratci" Krzysztofa Kadlubowskog, koji dokumentira događaje oko zrakoplovne nesreće kod Smolenska u kojoj je poginulo 96 osoba, uključujući poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog i članova vlade, osvojio je Veliki pečat za najbolji film iz međunarodnog programa na ovogodišnjem ZagrebDoxu , koji je zatvoren večeras dodjelom nagrada u zagrebačkom "Movieplexu".

U samo sedam minuta taj crno-bijeli uradak donosi sve što treba, slika bez riječi kazuje nam cijelu priču, govori o svečanosti državnoga sprovoda na Varšavskom aerodromu, bez potrebe za pripovijedačevim glasom koji bi objasnio zbivanja u slici, stoji u obrazloženju nagrade.

Posebno priznanje dobio je još jedan poljski film o istoj tragediji - "Paparazzi" Piotra Bernasa, koji je u svom prvijencu prikazao agresivnost i bezobzirnost novinskih 'boraca za vijest', čijoj se neosjetljivosti uspješno suprotstavlja tiha sućut običnih prolaznika.

Posebno priznanje međunarodnog žirija dobio je i "vizualno snažan i osjećajan" latvijsko-gruzijski film "Ramin" Audriusa Stonysa o 75-godišnjem hrvačkom prvaku koji se prisjeća prošlosti.

Veliki pečat za najbolji film iz regionalnog programa ZagrebDoxa dobio je bosanskohercegovački film "Jedan dan na Drini" Ines Tanović, koji je regionalni žiri ocijenio remek-djelom koje "ne samo što prikazuje tragičnu povijest rata u Bosni, već svjedoči o šokantnim posljedicama svih ratova".

Posebna priznanja dobila su dva hrvatska filma ženskih redateljica, "Bosanoga (Sasvim slučajna smrt)" Morane Komljenović i "Nije ti život pjesma Havaja" Dane Budisavljević.

Prvi analizira nerazjašnjenu smrt riječkog hipija početkom 80-tih godina, otkrivajući "svu opresivnost komunističkog razdoblja", a drugi u kojemu autorica roditeljima otkriva da je lezbijka, nagrađen je i za "hrabrost svih članova obitelji jer su se pristali otvoriti pred kamerom".

Mali pečat za najbolji film autora do 35 godina dobio je tragikomični danski film "Oporuka" Christiana Sonderbya Jepsena o tri brata koja od djeda nasljeđuju bogatstvo, u kojem su se, stoji u obrazloženju, "autori na vrlo realističan način stopili s pričom i povezali s likovima".

Posebna priznanja u toj kategoriji dobili su litavski "Šangaj banzai" Juratea Samulionytea "za svjež i nedužan način kojim su autori pristupili seljanima" te poljski "Decresceno" Marte Minorowicz, priča o prijateljstvu mladog psihologa i njegovih pacijenata, štićenika staračkog doma.

Nagrada "Movies that Matter" za film koji na najbolji način promiče ljudska, prava pripala je meksičkom filmu "Mjesto moje malo" Tatiane Huezo o životu stanovnika gradića u ruralnom području Salvadora po završetku građanskog rata.

Posebno priznanje žirija Movies That Matter dobio je njemački film "Loše vrijeme" Giovannija Giommija o otočiću u Bengalskom zaljevu na kojem se smjestio bordel sa šezdesetak prostitutki "zbog originalnog pristupa i pronalaženja ljudskog dostojanstva na najnevjerojatnijim mjestima".

"Nagradu mojoj generaciji", koju od ove godine dodjeljuje osnivač i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski filmu autora svoje generacije, dobio je mobitelom snimljen nizozemski film "Ljudi koji sam mogao biti, a možda i jesam" Borisa Gerretsa, jer "nadilazi granice između profinjene vizualnosti i jednostavne tehnologije, faktografskog i fikcionalnog, promatrača i promatranog".

U sklopu osmog međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox od 26. veljače prikazano je više od 150 filmova iz cijeloga svijeta, a u regionalnoj i međunarodnoj konkurenciji natjecalo se njih pedesetak.

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski naglasio je kako su, s obzirom na veću posjećenost i zadovoljne posjetitelje koji su nakon projekcija ostajali razgovarati o filmovima, uspjeli u svojoj namjeri da ove godine budu još bolji, veći, opušteniji i svestraniji od prošlog izdanja.

Osjećamo da imamo snage, volje i znanja napraviti još više i bolje, a želja nam je da ubuduće bude još više autora, gostiju i druženja na festivalu, dodao je.

Nagrađeni autori zahvaljivali su na priznanjima i nagradama ZagrebDoxa većinom putem video-poruka, a oni iz regionalne konkurencije, nagrade su primili osobno.

Festival završava sutra kada će se u tri dvorane "Movieplexa" prikazivati nagrađeni uratci, a tada će se i znati koji je najbolji film po izboru publike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:37