DAMIN GAMBIT

Pomama za španjolskim šahovskim pločama nakon ‘cameo uloge‘ u megapopularnoj seriji

Anya Taylor-Joy
 Pictorial Press Ltd/Alamy/Alamy/Profimedia
S obzirom na to da se šahovska ploča tvrtke Rechapados Ferrer pojavljuje‘u ključnom trenutku serije, gledatelji su se zainteresirali

Španjolski proizvođač šahovskih ploča slučajno je otkrio da se upravo njegove ploče koriste u Netflixovoj hit seriji "Damin gambit", nakon čega su narudžbe i njihova prodaja značajno porasle.

"Kad sam jednog dana stigao na posao, kolega Miguel mi je rekao da je Netflix objavio novu seriju pod nazivom "Damin gambit" i da je u traileru u zamijetio šahovske ploče naše tvrtke - Rechapados Ferrer", rekao je njezin vlasnik, David Ferrer (30).

S obzirom na to da se šahovska ploča tvrtke Rechapados Ferrer 'pojavljuje' u ključnom trenutku serije, gledatelji su se odmah zainteresirali, želeći kupiti upravo spomenuti brend.

Tvrtka sa sjedištem u La Garrigi, blizu Barcelone, već je udvostručila broj godišnjih narudžbi s oko 22.000 komada u 2020. na 45.000 za 2021., a zbog velikog interesa kupaca, sve nove narudžbe bila je primorana pomaknuti na 2022. godinu.

image
Hollywood Archive/Avalon Editorial/Profimedia

"Narudžbe za naše šahovske ploče vinule su se u nebo", rekao je zadovoljno Ferrer, čiji je djed tvrtku osnovao 50-ih godina prošlog stoljeća.

Reutersu je otkrio da je ploča koja se pojavljuje u finalu natjecanja postala jedna od najtraženijih, no da je zasad dostupna samo posredstvom jednoga njemačkog distributera. Njegova tvrtka ih je onamo poslala jer je veći dio serije sniman upravo u Berlinu.

No s obzirom na porast potražnje i na činjenicu da je šah popularniji nego ikada dosad, Ferrer kaže da će tvrtka početi prodavati šahovske ploče i drugim kanalima.

image
Hollywood Archive/Avalon Editorial/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:34