Važne teme današnjice

Posljedice obiteljskog nasilja, vršnjačko nasilje, mobing u školskim učionicama, silovanje...

Film Zbornica

 Press/
Uz razgovor u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića na tribini će biti prikazani ulomci iz suvremenih hrvatskih kazališnih predstava i filmova koji se bave problemima nasilja

Je li nasilje postalo uobičajeni dio života suvremenog hrvatskog društva? Mogu li kazališna i filmska umjetnost pomoći da se zaustavi val nasilja, a njegova oštrica omekša ili otupi? Jesu li takva očekivanja realna utopija ili utopijska realnost? O tome će se razgovarati na tribini "Nasilje u suvremenoj Hrvatskoj kazališnoj i filmskoj produkciji" koju povodom obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije 16. studenog 2022. godine u 19 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića organizira Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust.

"Koliko god to bilo neugodno ili koliko god okretali glavu od nasilja nad ženama i učestalim slučajevima femicida, od silovanja i seksualnog nasilja, nasilja u obitelji i vršnjačkog nasilja, mobinga i nasilja nad zaposlenicima, podređenima, slabijima i različitima, sve vrste nasilja u stalnom su porastu. Zato propitujemo i tražimo odgovore koji će, nadamo se, pomoći smanjivanju nasilja." izjavila je Nataša Popović, ravnateljica Centra za promicanje tolerancije.

Tribina će okupiti kazališnu redateljicu Kristinu Grubišu, kazališnu, filmsku i televizijsku glumicu i redateljicu Kseniju Marinković, filmske redateljice Sonju Tarokić i Katarinu Zrinku Matijević te studenta prve godine preddiplomskog studija Filmsko, televizijsko i multimedijsko oblikovanje na Sveučilištu VERN Jakova Pacadija, koji je i sam žrtva nasilja i zlostavljanja. Tribinu će moderirati filmski kritičar Boško Picula.

Uz razgovor, na tribini će biti prikazani ulomci iz suvremenih hrvatskih kazališnih predstava i filmova koji se bave problemima seksualnog, obiteljskog, vršnjačkog nasilja i mobinga: riječ je o ulomcima iz igranog filma "Trampolin", redateljice Katarine Zrinke Matijević (produkcija "Interfilm", 2017. godine), igranog filma "Zbornica", redateljice Sonje Tarokić (produkcija "Kinorama", 2021. godine), kazališne predstave "Tejp", redateljice Kristine Grubiše u produkciji "Putujućeg kazališta" (PUK) (2022. godina), kratkog igranog filma "Kaput", redatelja Jakova Pacadija, u vlastitoj produkciji iz 2022. godine, kino najave igranog filma "Nebesa", redatelja Srđana Dragojevića, sa Ksenijom Marinković u glavnoj ženskoj ulozi (produkcija "Delirium Films", Srbija, manjinska koprodukcija "Studio dim", Hrvatska, 2021. godine).

"Kaput" je osobna ispovijest, prvi film mladog autora u kojem se Jakov Pacadi suočava sa bolnim i traumatskim iskustvom silovanja i u kojem traži putove vlastitog osnaživanja, jačanja i spremnosti za novi život i nove izazove. Priča je to o sretnom danu koji to nije bio, ali i priča o starom očevom kaputu za kojega je vjerovao da će ga uspjeti zaštiti od zla i nasilja.

"Trampolin" nas suočava sa manifestacijama i posljedicama zanemarivanja djece i obiteljskog nasilja. 7- godišnja Lina bježi od majke, susreće tinejdžericu Niku i 40-godišnju Nikolinu. Tri ženska lika i njihove priče isprepliću se u sličnim, mračnim životnim sudbinama, sudaraju sa majčinskim nasiljem, ali i raskrinkavaju tajne o bolnim rascjepima unutar svojih obitelji u potrazi za ljubavi.

"Tejp" je psihološka igra između troje nekadašnjih srednjoškolskih prijatelja koja govori o traumatičnim osobnim iskustvima iz prošlosti u sadašnjosti, o vršnjačkom nasilju i silovanju iz potpuno različitih vizura i različitih osobnih percepcija događaja, uslijed čega se njihovo prijateljstvo raspada.

"Zbornica" nas suočava sa restrikcijama i kaosom školskog sustava, a novu pedagoginju Anamariju sa obeshrabrenim i na nasilje naučenim školskim kolegama. Ali, ona se opire mobingu i manipulacijama nadređenih i starijih, postajući sve sličnija kolegama u zbornici, u kojoj se zapravo ništa ne mijenja.

"Nebesa" su spoj fantastične drame i crnohumorne komedije u kojem se u tri vremenske točke u bliskoj prošlosti i budućnosti lucidno propituju granice ljudskog vjerovanja, potraga za identitetom i kontrasti groteske i nasilja.

Ulaz na tribinu je besplatan. Tribina se održava uz financijsku podršku Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:35