SMJENA U HOLLYWOODU

POSLJEDNJA GODINA ANGELINE JOLIE. TKO ĆE JE NASLIJEDITI? Deset najzanimljivijih filmskih lica u izboru Nenada Polimca

Rooney Mara nominirana je za Oscara, Emmu Watson ne pamtimo više po ulozi Hermione, a na cijeni su i riđokose, promukle cure

Na nedavno objavljenoj Forbesovoj listi hollywoodskih glumica koje su najviše zaradile u protekloj sezoni čak njih tri je mlađe od 30 godina - Jennifer Lawrence, Kristen Stewart i Emma Stone. Reklo bi se - ništa čudno, u kina ionako idu mahom tinejdžeri i ne žele za idole dame koje bi im mogle biti mame.

I sreća je faktor

A opet, na Forbesovoj “muškoj listi” svi su glumci prešli tridesetu (najmlađem Channingu Tatumu su već 33).

Možda pomlađena “ženska lista” ima veze s činjenicom da je posljednjih godina naišao pravi val talentiranih glumica, od kojih su neke stale pred kamere još kao klinke. Od koga najviše očekivati u idućim sezonama? Puno toga će ovisiti o odabiru uloga, ali i o sreći: da sve znaju odlično glumiti, u to smo se već uvjerili.

Forbesova zvijezda

Drugoplasiranu Forbesovu zvijezdu Jennifer Lawrence (ispred nje je jedino Angelina Jolie) stavili smo izvan konkurencije, jer već ima jednog Oscara i dvije uspješne franšize: besmisleno ju je nazvati glumačkom nadom iako će ovih dana tek napuniti 23 godine. Ne isplati se razglabati ni o 28-godišnjoj Keiri Knightley, koja je potpuno formirana glumica i može igrati likove znatno starije od svoje dobi.

Rooney Mara (28)

Jason Merritt / 2012 Getty Images
BEVERLY HILLS, CA - FEBRUARY 21: Actress Rooney Mara arrives at the 14th Annual Costume Designers Guild Awards With Presenting Sponsor Lacoste held at The Beverly Hilton hotel on February 21, 2012 in Beverly Hills, California. (Photo by Jason Merritt/Getty Images)

Njezina starija sestra Kate zablistala je početkom godine u odličnoj Netflixovoj seriji “Kuća od karata”, no čini se da je pred Rooney ipak ozbiljnija glumačka karijera. Nije se to dalo pretpostaviti nakon njezine prve glavne uloge u obnovljenoj franšizi “Strava u ulici brijestova”, no iste godine imala je i epizodu u “Društvenoj mreži”, koja ju je uvrstila među velike hollywoodske nade. Ostavila je tako dobar dojam na Davida Finchera da joj je povjerio ulogu Lisbeth Salander u američkoj verziji “Muškaraca koji mrze žene”: za nju je dobila nominaciju za Oscara, a dobra je vijest i to da će se snimati nastavak, “Djevojka koje se igrala vatrom”. Upravo je završila film sa Spikeom Jonzeom, snima i s Terrenceom Malickom, a zatim je očekuje Stephen Daldry. Bolji odabir projekata malo koja je mlada hollywoodska glumica u stanju napraviti.

Kristen Stewart (23)

Jedna ju je franšiza proslavila, a druga tek započinje. U “Sumrak sagi” bila je solidna samo u prvom filmu, u ostalim nastavcima kao da je hodala u polusnu, dok joj pustolovni spektakl “Snjeguljica i lovac” nudi puno više prostora za glumačko razigravanje. Jesu li franšize sve što joj Hollywood može ponuditi? Ukoliko je tako, pametnije bi joj bilo da što češće nastupa u nezavisnim filmovima kakvi su bili “Adventureland”, “The Runaways” i “Na cesti”. Po nekim osobinama, ona je možda najmodernija mlada hollywoodska glumica, izrazito podigranog nastupa, kakav se znao cijeniti šezdesetih godina, u razdoblju europskog autorskog filma. Stoga je postupila mudro kada je prihvatila ulogu u novom ostvarenju francuskog modernista Olivera Assayasa “Sils Maria”: Amerikanci ne znaju cijeniti sve ono što im ona nudi.

Emma Stone (24)

U tinejdžerskoj komediji “Superbad” bila je nedostižni erotski san svakog štrebera, no u “Zombielandu” već je igrala akcijsku junakinju koja je u stanju nadmetati se sa svakim muškarcem: da se rodila nekoliko desetljeća ranije, sjajno bi se uklopila u neki film Howarda Hawksa. U “Tajnom životu kućnih pomoćnica” nije bila ništa slabija od kolegica - Viole Davis i Jessice Chastain - koje su izborile nominacije za Oscara, dok su je “Gangsterski odred” i obnovljena franšiza “Spider-Man” prometnuli u nove hollywoodske bogatašice. Je li zavrijedila više? Svakako. Riđokose cure promuklog glasa oduvijek su bile na cijeni, pa ne čudi što su je Woody Allen i Cameron Crowe angažirali za svoje nove filmove. Njezin je glumački raspon impresivan, pa pretpostavljamo da je ovo samo početak.

Hailee Steinfeld (16)

Imala je samo 14 godina kada je igrala Mattie Ross u novoj verziji vesterna “Čovjek zvan hrabrost”: njezina se svojeglava junakinja derala na svoje partnere, pucala iz pištolja, a naposljetku čak i izgubila ruku. Malo koga je začudilo kada su je nominirali za Oscara za najbolju sporednu ulogu. Otad se za nju nije čulo, pa je možda preuzetno stavljati je na popis mladih glumica od kojih se puno očekuje. Ipak nije, jer krajem ove i tijekom sljedeće sezone gledat ćemo je u bar deset filmova, među kojima su i nova tinejdžerska verzija “Romea i Julije” u suvremenom (to uvijek pali!), ali i blockbuster “Ender’s Game”, u kojem joj je partner Harrison Ford. Snimila je film “Tri sata za ubojstvo” s još jednim veteranom akcijskog žanra, Kevinom Costnerom, koji je djelomično realiziran u Beogradu, ali ona je svoje scene odigrala u Parizu.

Emma Watson (23)

Dok se Daniel Radcliffe još uvijek pokušava othrvati sjene serijala o Harryju Potteru (to mu zasad puno bolje uspijeva u kazalištu nego na filmu), njegova partnerica kao da je zaboravila razdoblje kada su je pamtili isključivo po ulozi Hermione Granger. U filmu “Moj tjedan s Marilyn” imala je dopadljivu epizodu, u “Charlijevom svijetu” imala je već puno više posla, igrala je curu zreliju od svoje dobi, dok je u “Bling Ringu” Sofie Coppole napravila briljantnu glumačku minijaturu kradljivice koja svoj porok zavija velom samoobmane. Pričekajte da je vidite u luckastoj komediji “Ovo je kraj” u kojoj nastupa pod svojim pravim imenom: vrhunska samoironija! Po svemu sudeći u pitanju je ne samo zanimljiva glumica, nego i zanimljiva ličnost. Upravo završava ulogu u biblijskom blockbusteru Darrena Aronofskog “Noa”.

Tatiana Maslany (27)

Tko zna hoće li Hollywood pokazati dostatno razumijevanja za raskošni talent ove kanadske glumice? Vjerojatno je niste ni zapazili u seriji “Heartland”, koju emitira HRT, no o jednoj drugoj seriji s njom u glavnoj ulozi razglaba se već mjesecima. U pitanju je “Orphan Black”, triler s puno elemenata fantastike: u njemu ona igra junakinju koja doznaje da uokolo nje sve vrvi od cura koje kao da su joj blizanke. Sve ih utjelovljuje Tatiana, i to šest-sedam likova odjednom, poprilično različitih karakternih osobina. Nimalo slučajno da su se najmjerodavniji američki TV kritičari razbjesnili kada nije dobila nominaciju za Emmy. Njezinoj eventualnoj filmskoj karijeri ova bi TV serija mogla biti poprilična smetnja, no u odnosu na sve što je u njoj pokazala, morala bi se nalaziti pri vrhu liste s koje se biraju glumice za prestižne filmove.

Chloe Grace Moretz (16)

U filmu “Kick-Ass” svladala je mačevanje i borilačke vještine, a scene u kojima odrubljuje svojim protivnicima udove zasigurno su razbjesnile većinu pedagoga. Ulogu Hit-Girl ponovit će krajem ljeta i u nastavku tog filma, od koga se, međutim, toliko ne očekuje, jer ga ne režira Matthew Vaughn.

Stekao bi se pogrešan dojam da je stvorena samo za akcijske filmove. Krivo, jer smo je najprije zapazili u izvrsnoj epizodi romantične komedije “500 dana ljubavi” Marca Webba.

Za talentiranu curicu zainteresirao se i Martin Scorsese i dao joj veliku rolu u svom nadahnutom 3D filmu “Hugo”, a u novoj verziji “Carrie” prvi put ćemo je vidjeti kao zrelu tinejdžericu sa sposobnošću telekineze, izloženu zlostavljanju svojih vršnjaka.

Pred njom je šest-sedam projekata, što dostatno svjedoči koliko se za nju otimaju, a igrat će s Kristen Stewart u već spomenutom filmu Olivera Assayasa “Sils Maria”.

Elle Fanning (15)

Mlađa sestra Dakote Fanning u prvi mah kao da je bila u njezinoj sjeni. Ipak, nakon filma Sofie Coppole “Negdje”, u kojem je igrala pametnu kćer glumca u kreativnoj krizi, odjednom je izbila u prvi plan, a reputaciju je učvrstila odličnom ulogom u SF-u J. J. Abramsa “Super 8”. Način na koji je utjelovila zavodnicu iz osnovne škole ponukao je mnoge na komentar da bi joj lik Lolite pristajao kao saliven.

Dakota je u međuvremenu povukla pogrešan potez nastupom u serijalu “Sumrak saga”, pa se karijera njezine sestre čini puno perspektivnijom. Cameron Crowe odabrao ju je za svoju komediju “Kupili smo Zoo”, a probojna uloga - bar kada su blockbusteri u pitanju - mogla bi biti ona u Disneyjevu “Maleficentu”: Elle igra djevičansku kraljevnu Auroru, koja odmjerava snage s Angelinom Jolie u ulozi zločeste pomajke.

Lindsay Lohan (27)

MWB/BSB/ZOJ / Mandatory Credit: STS/WENN.com
Lindsay Lohan Celebrities at the 2012 Coachella Valley Music and Arts Festival - Week 1 Day 3Los Angeles, California - 15.04.12Mandatory Credit: STS/WENN.com

Tko ne bi nakon toliko pijančevanja, drogiranja, boravka u sanatoriju i u zatvoru otpisao glumicu kojoj su nakon “Opakih djevojaka” i “Šašavog petka” proricali blistavu karijeru. Zbog burnog privatnog života uslijedio je zastoj, nedavno prekinut nastupom u slabašnom TV filmu “Liz i Dick”, u kojem je bar imala priliku utjeloviti Elizabeth Taylor. Puno zanimljiviji su “Kanjoni” nekoć renomiranog Paula Schradera, po originalnom scenariju kontroverznog Breta Eastona Ellisa: film baš nije sjajno primljen, no kada je gledate u pojedinim scenama - osobito onima u kojima igra s porno glumcem Jamesom Deenom - ne možete joj zanijekati karizmu. Ukoliko su glasine točne, i Ben Affleck je želi kao partnericu za svoj novi film “Live by Night”, koji će režirati nakon Oscarima ovjenčanog “Arga”, možda se ona vrati u prvu hollywoodsku ligu.

Elizabeth Olsen (24)

Kada je prije dvije godine na festivalu u Sundanceu prikazana triler-drama “Martha Marcy May Marlene”, mlađa sestra mondenih blizanki Mary-Kate i Ashley Olsen odjednom je postala glumica od koje se puno očekuje: igrala je enigmatičnu bjegunicu iz sekte, koja se vraća u okrilje sestrine obitelji, no njezini pravi motivi sve do završnice ostanu nejasni. Takvih dramski otvorenih likova nema previše u američkom filmu, a Olsenica ga je dočarala majstorski. Pred njom je puno poticajnih projekata. Svakako najviše treba očekivati od američke verzije kultnog južnokorejskog film “Oldboy”, koju potpisuje Spike Lee, a partneri su joj Samuel L. Jackson i Josh Brolin, međutim, ne treba podcijeniti ni blockbuster “Godzilla” u produkciji Guillerma del Tora: dakako, glavna je zvijezda golemi gmaz, no valjda ona neće ostati u njegovoj sjeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:13