STREAM PREPORUKA

Potpuno drugačiji film u kojemu će uživati oni koji vole i akciju i bezobrazluk i ne vole Trumpa

The Boys
 Imdb
Zaplet je akcijski tako da njegova napeta dinamika može privući i manje zahtjevne gledatelje koje ne zanima društvena kritika

"The Boys" su nešto drugo, nešto potpuno drugačije od očekivanog, nešto na prvi pogled odbojno, groteskno i glupo kao njihov najavni plakat. No jednom kada svlada takve dojmove, predrasude i otpore spram još jedne priče o superjunacima, gledatelj ove serije se ne suočava s izmaštanim univerzumom već sa surovom stvarnošću današnjeg svijeta.

Da, stvarnošću, iako fantastičnih elemenata ovdje ima i više nego dovoljno. Ima i tarantinovskog nasilja, seksa i drske vulgarnosti, što je hvalevrijedno, ali i sporedno. Naime, "The Boys" su prije svega kritika Trumpove Amerike, svjetskog kiča, licemjerja, ksenofobije, seksizma, religijskog fanatizma i korporativnih manipulacija.

Za razliku od univerzuma Marvela i DC-a koji utjelovljuju vrijednosti liberalne Amerike ('velika moć sa sobom nosi i veliku odgovornost'), superjunaci u ovoj seriji autora Erica Kripkea (poznatog po serijalu Supernatural) su kriminalni ološ koji se krije iza konzervativnih vrijednosti. Predvodi ih neprobavljivo antipatični zlikovac Homelander (zastrašujuće uvjerljivi Antony Starr). Toj, velikoj moći, koja sobom nosi i velike zloupotrebe, suprotstavlja se petoro inteligentnih gubitnika. Oni su klišej, ali "The Boys" se ne stidi te samoironije.

Ekipu stvarnih junaka predvodi bivši specijalac Butcher (izvrsni Karl Urban). Tu su, kako to već biva, smotani mladić Hughie (Jack Quaid, Dennisov sin), računalni stručnjak Mother's Milk (Laz Alonso), lopov Frenchie i Kimiko, nijema nesretnica koja je protiv svoje volje stekla supermoći. Zaplet je akcijski (sjajno režiran) tako da njegova napeta dinamika može privući i manje zahtjevne gledatelje koje ne zanima društvena kritika, ali najviše će uživati oni koji vole i akciju i estetizirano nasilje i bezobrazluk i ne vole Donalda Trumpa. ("The Boys" (SAD 2020.) Autor: Eric Kripke Gl: Karl Urban, Jack Quaid, Anthony Starr i dr. Amazon Prime)

Na najkraći dan u godini ide 8. Maraton kratkih filmova

U nezavisnim kinima diljem Hrvatske osmi će se put održati Maraton kratkometražnih filmova, manifestacija kojom se na najkraći dan u godini, 21. prosinca, slavi kratka filmska forma. Tijekom maratona bit će prikazano 19 filmova u tri programska bloka, među kojima je mnoštvo recentnih domaćih ostvarenja koja osvajaju nagrade na svjetskim i domaćim festivalima. Mali europski maratonci je blok filmova namijenjen djeci, a realiziran je u europskoj razmjeni programa. Čini ga izbor od devet filmova autora iz Njemačke, Litve, Švicarske, Irske, Nizozemske, Portugala i Ujedinjenog Kraljevstva. Domaći program čini 10 suvremenih naslova, podijeljenih u dva programska bloka. Program Hrvatski maratonci 1. i Hrvatski maratonci 2. Maraton kratkometražnog filma organizira Hrvatski audiovizualni centar u suradnji s Kino mrežom, uz podršku domaćih autora. (Popis kina; https://www.havc.hr/)

Svjedočanstva siromašnih žena u premijeri "Bakice"

Premijera dokumentarne predstave "Bakice" riječkog Kolektiva Igralke održat će se 21. prosinca u 20 sati, u Filodrammatici. Dokumentarna predstava "Bakice" nastala je prema svjedočanstvima siromašnih žena starije životne dobi koje preživljavaju skupljajući plastične boce. U gradu su svuda oko nas, ali tko su one? Koje su njihove životne priče?

image
Predstava Bakice
Plakat Kolektiva Igralke

Zajednička izložba Udruge sindrom Down 21 i Prokulture

"Našom fotografijom za bolji grad" naziv je zajedničkog projekta Udruge sindrom Down 21 i Prokulturine Kuće jezika i kulture Peristil. Vizija organizatora je da projekt zaživi i u ostalim gradovima Hrvatske te kao takav predstavi Hrvatsku i u inozemstvu. Projekt će se ostvariti trima fotošetnjama, a kulminirat će izložbom na Peristilu 21. prosinca ove godine.

image
'Jadnica' Kena Loacha
Kino Tuškanac

Feminizam na platnu: "Jadnica" Kenija Loacha

Mlada Joy naivna je 18-godišnja djevojka iz radničke obitelji koja tijekom "ludih šezdesetih" mašta o lagodnom životu u Londonu. Stoga sa svojim dečkom Tomom bježi od kuće i ubrzo se za njega uda, da bi se uskoro ispostavilo da je Tom sitni kriminalac. No, on je i agresivan tip koji zlostavlja Joy, a kad ubrzo završi iza rešetaka, ona će ostati sama s djetetom. (Zagreb, Kino Tuškanac, Tuškanac 1, 19.00 h; ulaz 20 kn)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:12