IN MEMORIAM

Potresena Regica iz ‘Gruntovčana‘: ‘Nemrem vam reći koliko sam tužna što Miška više nema...‘

Serija ”Gruntovčani”
 HRT
‘Za njega je uvijek sve bilo vic!‘, prisjetila se glumica Smiljka Bencet-Jagarić kolege sa seta

Poznati i neumorni veseljak, križevački glumac, agronom i humorist Nikola Novosel Miško, najpoznatiji po ulozi Tune Pišpeka u legendarnoj televizijskoj seriji "Gruntovčani", umro je u 80. godini nakon višegodišnje i teške bolesti, objavili su lokalni mediji.

Jedan je od osnivača Križevačkog velikog spravišča, a u Križevcima se i skrasio s obitelji.

Glumac kojemu to nikada neće postati profesija glumio je i u popularnim serijama "Mejaši", "Dirigenti i mužikaši", "Naši i vaši", "Odmori se, zaslužio si" te u filmu "Kontesa Dora”, a ostat će upamćen i kao humanist i humorist koji se bavio kajkavskim humorom.

Rođen je 8. studenoga 1941. u Zagrebu. Kao najmlađi od devetero braće, odrasta u Ludbregu, gdje prijateljuje s književnikom Mladenom Kerstnerom, scenaristom popularnih televizijskih kajkavskih serija, među kojima i "Gruntovčana", u kojima se proslavio Miško. Srednju poljoprivrednu školu završio je u Križevcima, a Poljoprivredni fakultet u Zagrebu, gdje je kasnije i magistrirao.

image
glumac Nikola Novosel Miško
Cropix/arhiv

- Tak se malo toga mogu sjetiti. Ali, on je uistinu bio smiješan. Uvijek kad je morao nešto govoriti, ma nevezano o čemu je bila riječ, ubacio bi nešto duhovito. I na snimanju bi nas uvijek nasmijavao, uveseljavao. Za njega je uvijek sve bilo vic! - rekla nam je glumica Smiljka Bencet-Jagarić, koju iz "Gruntovčana" pamtimo po ulozi Regice Katalenić.

- On je bio jedan uistinu talentiran amater, mnogo bolji glumac od mnogih profesionalaca. I nemrem vam reći koliko sam tužna što sam danas pročitala da ga više nema. Osjećam se tužno i što sam mu zaboravila čestitati imendan 6. prosinca, ali što se kaže, za prolivenim mlijekom ne može se plakati - dodala je Bencet-Jagarić prisjećajući se svog kolege, vječnog naturščika i prijatelja.

image
Serija "Gruntovčani"
HRT

- On je svojevremeno htio postati profesionalni glumac, i ne znam zašto, možda jer je tada bio strašan priljev mladih glumaca, ali netko je u onodobnom udruženju dramskih glumaca kočio njegov ulazak - kaže, dodajući da cijeli dan razmišlja o njegovim vicevima i šalama, o njegovoj dobrodušnosti i o tome kako im je uvijek znao olakšati život na setu.

Kao tenor, Nikola Novosel Miško pjevao je u zagrebačkim i križevačkim zborovima: u mješovitom zboru "Ivan Goran Kovačić" i Goranovcima u Zagrebu, u HPD-u Kalnik i Križevačkom katedralnom zboru. Osim svestranog umjetničkog rada, nalazio je vremena i za onaj stručni te za znanstveni. Bio je inženjer, magistar i predavač poljoprivrednih znanosti te je bio politički aktivan, ukazujući kroz humor na društvene i političke probleme. Predavao je na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima.

Davao se i kao aktivist i dužnosnik Hrvatskog crvenog križa. Posebno u borbi protiv alkoholizma, jer, kako je znao reći na vlastiti račun, "svoju kvotu je znatno popio već u mlađim danima". Za neumorni i raznoliki društveni i kulturno-umjetnički rad nagrađen je odlikovanjem predsjednika RH Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Počasni je građanin Ludbrega, a dobitnik je i nagrada za životno djelo Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca. Kako govore oni koji su ga poznavali, često je govorio da bi za sobom volio ostaviti sjećanje "da sam bil jednostavno čovek". Iza sebe je ostavio suprugu Maricu te djecu Goranku, Vjekoslava i Tomislava.

image
Smiljka Bencet-Jagarić
Bruno Konjevic/Cropix

- Sjećam se, kada mi je umro sin, vidjeli smo se, a on je čak i tada našao neki način da me razvedri, da mi skrene misli. Imao je nevjerojatan takt i ta šala nije bila neprimjerena, nego fino izvedena s obzirom na okolnosti. Zadnji put smo se vidjeli u Ludbregu, prije dvije ili tri godine - rekla nam je Bencet-Jagarić.

"Dragi Nikola fala ti za sve lepe vure, za saki smeh, sako tvojo šalo i vic, ali i za saki savjet i brigo", napisali su njegovi prijatelji na Facebook stranici Udruge Sigečko srce, čiji je bio član.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:22