Zlatni globus

Povijest propasti jedne od nekoć najmoćnijih nagrada u svijetu filma: sve je počelo još 80-ih

Predsjednica HFPA Helen Hoehne

 Emma Mcintyre
Nekoć su bili sinonim za luksuz i glamur. Danas ih optužuju za korupciju, besplatne povlastice, rasizam...

Tko se pojavio i što je rekao? Tko je dizajnirao onu spektakularnu haljinu, a koliko stoji blještavi nakit koji je nosila hollywoodska diva? Tko su dobitnici a tko gubitnici, tko je kući odnio pozlaćenu statuu? Ova pitanja desetljećima su tradicionalno zbog Zlatnih Globusa okupirala američku, ali i svjetsku javnost danima nakon dodjele.

Bio je to sajam luksuza i glamura s dozom ležernosti, a netko je jednom zapisao: Ako je Oscar klasični Chanel 5, onda su Zlatni globusi laganiji miris s lepršavim cvjetnim notama. Globusi su svojevrsni zabavni uvod u sezonu dodjela filmskih nagrada te zagrijavanje za Oscare, istaknula je za Entertainment Weekly holivudska novinarka i profesorica Sveučilišta Južne Karoline Mary Murphy.

No usprkos sjajnoj povijesti, s vremenom je, što zbog skandala, što zbog novih kulturoloških tendencija u Hollywoodu i Americi, s lica Globusa počela padati pozlata, a podizanje koprene iluzija otkrilo je da ono nikada niti nije bilo onoliko zlatno koliko se činilo.

Sedamdeset i sedam godina otkad je dodijeljena prva nagrada te pedeset i sedam godina otkako se svečanost dodjele emitira na nacionalnoj razini, u tekućoj je godini izostao prijenos ovog filmskog događanja.

Naime, ove godine laureati su svoje nagrade preuzeli na privatnoj dodjeli, a liste dobitnika objavljene su na službenoj stranici te na društvenim mrežama.

NBC je odlučio ne prenositi svečanost, iako to čine od 1956. godine.Odluka NBC-ja nastavak je holivudske sapunice koja se posebno zahuktala zahvaljujući članku kojim je Los Angeles Times u veljači prošle godine za "neetično ponašanje" prozvala Holivudsko udruženje stranih dopisnika (HFPA - Hollywood Foreign Press Association), čiji glasovi odlučuju o tome u čijim će rukama završiti pozlaćeni kipići.

Ulje na vatru dodala je i kampanja Time's Up, koja je protestirala protiv sastava članstva navedene organizacije, među čijim se članovima nije našao niti jedan crnac.

Vjetar u leđa kampanji, iskazivanjem svoje potpore, su, prenosi New York Post, dali i brojni holivudski glumci poput Sterlinga K. Browna, Kerry Washington, Ellen Pompeo, Laure Dern i Dakote Johnson.

Reakcija sporne organizacije na javnu kritiku nije se dugo čekala. Već mjesec dana kasnije, prenosi New York Post, objavljeno je priopćenje kojim je najavljena skora promjena. HFPA je obećala do kraja godine u svoje redove prihvatiti barem trinaest crnaca. No već narednog mjeseca spor je dobio nastavak. Član organizacije te bivši predsjednik Philip Berk organizaciju Black Lives Matter nazvao je "mrzilačkim rasističkim pokretom", što je rezultiralo osudom NBC-ja te njegovim izbacivanjem iz organizacije.

Kako nevolja nikada ne dolazi sama, u svibnju 2021. Zlatne Globuse je odlučio bojkotirati Netflix, a ubrzo su njegovim stopama krenuli i WarnerMedia te Amazon Studios.

U kolovozu su izglasani novi propisi kojima se uvode mjere pomoću kojih će organizacija "proći kroz rekonstrukciju kako bi odražavala ciljeve uključenosti, odgovornosti te etičnosti", a ponovno je biran i upravni odbor, čiji će novi članovi, otkriva Variety biti primorani proći kroz treninge koji bi u njima razvili osjećaj za liderstvo, jednakost i uključivost.

I, iako se HFPA, na neki način, posipao pepelom, kontinuitet previranja nije prekinut ni do danas pa je ovogodišnja dodjela nagrada održana daleko od očiju javnosti, a prijenos je obustavljen.

" I dalje vjerujemo", obavijestio je New York Post, "da je HFPA posvećena stvarnoj reformi, no tako korijenita promjena zahtjeva vrijeme i trud. Uvjereni smo da HFPA treba vremena da to učini na ispravan način. Ukoliko organizacija ostvari svoje planove, nadamo se da ćemo biti u mogućnosti prenositi šou u siječnju 2023. godine", objasnili su s NBC-ja svoju neočekivanu odluku.

I tu ne završavaju nevolje. Već spomenutu organizaciju tereti se i za druge navodne grijehe.

Norveška novinarka Kjersti Flaa podnijela je tužbu protiv HFPA, nakon što je ista odbila njen zahtjev za članstvom.

Flaa ju je, navodi Los Angeles Times, optužila za "institucionalizaciju kulturne korupcije".Tvrdila je da se radi o "organizaciji nalik kartelu, koja odbija kvalificirane kandidate poput nje te nepravilno financira izdašne prihode vlastitih članova".

Članovi su, iznose u Los Angeles Timesu, navodno, primali tisuće dolara i druge nenovčane pogodnosti od istih onih mreža, zvijezda i studija kojima su kasnije dodjeljivali nagrade.

Tužba je novinarke odbačena, a odvjetnici HFPA su slavili te tužbu nazivali "očitim pokušajem da se zbog ljubomore uzrokuje urušavanje HFPA".

Bogate novčane naknade članovima za njihov rad te šuškanja o tome da su članovi organizacije profitirali odmorima na egzotičnim lokacijama, u luksuznim hotelima, skupocjenim večerama i darovima, potencirale su eroziju povjerenja u integritet organizacije, piše Los Angeles Times.

HFPA, navodi Los Angeles Times, tvrdi da provodi strogu kontrolu besplatnih povlastica koje članovi primaju. "Iako su im dani hotelski smještaj, večere i druge usluge", kažu, "članovi sami plaćaju prekooceanski let te strogo poštuju pravila u vezi primanja darova".

Kontroverze vezane za HFPA nisu novijeg datuma, piše LA Times.

Već 1968. godine organizaciju su kritizirali zbog "ozbiljnog navođenja publike na pogrešne zaključke kada je riječ o tome kako se odabiru dobitnici nagrada". Iako su već tada najavili promjene, u problemima su se ponovno našli 1982. godine kada je glumica Pia Zadora osvojila nagradu za najbolju novu zvijezdu na filmu. Samo nekoliko tjedana prije glasanja, Zadorin muž, producent Meshulam Riklis, počastio je jednog člana HFPA letom do njegovog kasina.

Slična se situacija ponovila i 1999. godine kada su neki članovi morali vratiti skupocjene satove, koje su dobili tijekom kampanje kojom je USA Films pokušao glumici Sharon Stone priskrbiti nagradu za film "The Muse". Stone te godine nije osvojila nagradu te se morala zadovoljiti nominacijom, a HFPA je u srodnim problemima i danas.

Riječ je o organizaciji koja ne plaća porez, no neki stručnjaci dovode u pitanje legitimitet tog statusa. Daniel Kurtz, partner u njujorškoj pravnoj tvrtki Pryor Cashman te stručnjak koji se bavi organizacijama izuzetima od plaćanja poreza, smatra da je "neobično što su svi ti ljudi plaćeni" te napominje da "takve organizacije postoje kako bi unaprijedile struku, a ne korist svojih članova."

Reforma HFPA nije dovoljna. Dodjele trebaju ponovno postati zabavne, kao što ime industrije zabave i sugerira. U suprotnom neka Globuse ne prenose ni sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:29