PIŠE JURICA PAVIČIĆ

POZADINA JEDNE OD NAJVEĆIH SPLITSKIH KULTURNIH AFERA Zlatna vrata zlatna su koka za nekretninske manipulacije

 Paun Paunović / CROPIX
 

Ni nakon ovotjedne burne sjednice splitskog Gradskog vijeća još uvijek nije jasno tko će iduće četiri godine voditi splitski kulturni centar, pučko učilište i art-kino Zlatna vrata.

Na sjednici održanoj u utorak, naime, propao je pokušaj vladajućeg HDZ-a da se za tu funkciju izabere mladi povjesničar i član stranke Ivan Uglešić. Za HDZ-ovog kandidata glasovalo je 17 vijećnika, protiv je bilo 16, a dvojica su bila suzdržana, tako da Uglešić nije dobio potrebni natpolovični broj glasova. Suzdržana su bila dva vijećnika MOST-a, a protiv je glasao vijećnik HSLS-a Tonći Blažević koji je time srušio koalicijsku većinu.

S obzirom na to da kandidat nije dobio podršku GV-a, uslijedit će novi natječaj, a do tada će ustanovu formalno zastupati predsjednica Upravnog vijeća. Riječ je o HDZ-ovom kadru, sportskoj trenerici Danijeli Ćukušić koja je bila jedna od troje članova UV-a koji su i predložili Gradskom vijeću propalog kandidata.

Revolt kulturnjaka

Cijela zavrzlama oko Zlatnih vrata zaplela je početkom godine, kad je Upravno vijeće ustanove sa 3:2 odlučilo da se za ravnatelja predloži HDZ-ovac i profesor povijesti Uglešić, a ne dotadašnja ravnateljica Tamara Visković. Za Uglešića je glasovalo troje članova UV-a koje je postavila politika. Za Tamaru Visković - inače nekadašnju muzičku kritičarku Feral Tribunea - glasovalo je dvoje predstavnika zaposlenika.

Split, 100315.
Tamara Viskovic, ravnateljica kinoteke Zlatna vrata u Splitu.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunović / CROPIX
Tamara Visković

Odluka UV-a izazvala je revolt u kulturnoj javnosti. Za svog četverogodišnjeg mandata, naime, Visković je ustanovu koja djeluje u srcu Dioklecijanove palače izbavila iz ambisa. Sanirala je dugove, zaštitila funkciju zgrade, sasjekla apetite mnogih koji su u renesansno-gotičkoj palači već vidjeli hotel. Zlatna vrata pretvorila je u idejno pluralni dnevni boravak civilnog društva. Kino dvorana - koja funkcionira kao smjesa art-kina i klasične kinoteke - imala je postojan rast posjeta, a uvedeni su i inovativni prikazivački formati.

Neiskusni kandidat

Prošlog ljeta, Zlatna vrata su nakon dugih pravnih trzavica ušla i u posjed splitskog ljetnog kina Bačvice, čime je spašena zamrla kinoprikazivačka djelatnost u tom prostoru, boriku uz more na koje su također mnogi bacali oko. Činjenica da Zlatna vrata u posjedu imaju palaču u Dioklecijanovim zidinama i neizgrađenu šumu na Bačvicama ovu ustanovu čini odličnom prigodom za nekretninsku manipulaciju. To je razlog zašto su politike željele, a i sada žele u njoj svog pouzdanika.

Unatoč tome što su i u gradskoj upravi neformalno hvalili Visković, troje politički iskadroviranih članova UV-a odabrali su drugog kandidata - mladog profesora povijesti koji je organizirao nekoliko stručnih simpozija, ali je u kulturi potpuni anonimus, a o temeljnoj aktivnosti kinoteke zna taman toliko da u programu predlaže - “festival Borisa Dvornika” (!?). Očito neiskusni Uglešić sebi je k tomu priredio neslavni PR kad je nakon natječaja izjavio da je “U HDZ-u, ali samo obični član”. “Obični član” - međutim - nije dobio sve glasove koalicije u kojoj je njegova stranka. Stoga cirkus kreće iz početka.

S obzirom na to da vladajuća koalicija nije mogla objektivno naći zamjerke dosadašnjoj ravnateljici na njenom radu, rasprava se i uoči glasovanja i na Gradskom vijeću svela na uobičajeno svjetonazorno loptanje.

Jedan od istaknutih splitskih HDZ-ovaca je uoči izbora za Dalmatinski portal izjavio da njegova stranka neće moći “glasačima objasniti” kako ne smjenjuje “tako otvorenu ljevičarku”, a na GV-u se Visković prigovaralo što prikazuje “filmove iz regiona”. Živo bi nas zanimalo kako bi kandidat Uglešić organizirao “festival Borisa Dvornika”, a da izbjegne njegove “regionalne” filmove od “Čovek nije tica” Dušana Makavejeva, pa do “Bitke na Neretvi”.

Novi natječaj

Ideološko difamiranje Tamare Visković pri tom je HDZ-u teže polazilo za rukom i zbog jedne neugodne faktografske okolnosti. Bivša Feralova kritičarka je, naime, bila članica Poglavarstva za kulturu u mandatu HDZ-ovca Zvonimira Puljića, čovjeka kojeg sadašnji splitski HDZ i gradonačelnik Krstulović često navode kao političkog uzora i najboljeg načelnika u novijoj splitskoj povijesti. Također je paradoks da Visković uopće nije bila prvi izbor prethodne SDP-ove gradske vlasti. Ona je u palaču kod Zlatnih vrata htjela dovesti člana HNS-a i fitness trenera iz Trogira, ali su se povukli nakon revolta javnosti, pa je kao jedini protukandidat izabrana Visković. Povijest se sada ponavlja: u Zlatna vrata opet se nameće stranački kadar, samo to radi oprečna politička opcija. U cijeloj priči postoji i bizarni fiskulturni kontinuitet. Sadašnja v.d. i predsjednica Upravnog vijeća - doduše - nije instruktorica fitnessa, nego trenerica rukometa.

Što slijedi sada? To je veliki misterij. Nakon što je pokušaj izbora propao, slijedi novi natječaj, a ravnatelja će istom Gradskom vijeću predlagati približno isto Upravno vijeće. Netko će - ukratko - morati sam sebi skočiti u usta. Ili će UV promijeniti mišljenje, ili će netko na GV-u glasovati drukčije. Uglešić - koja spada u mlađe Krstulovićeve kadrove u HDZ-u - pri tom je potrošen i dvojbeno je hoće li se uopće kandidirati. Također je malo vjerojatno da će Visković proći nakon svega što je izrečeno na Gradskom vijeću, jer je za HDZ i gradonačelnika sad to očito pitanje taštine.

Mnogi upućeni procjenjuju da će politika tražiti novog, prihvatljivijeg kandidata. Nadajmo se da i taj neće imati veze s fiskulturom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 12:11