TRIJUMF ‘ZEMLJE NOMADA‘

Pratili smo Oscare uživo: Na kraju dodjele veliko iznenađenje, Glenn Close i Brad Pitt ukrali show

Chloe Zhao
 Chris Pizzello/POOL/AFP
Frances McDormand osvojila je Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu, a Anthony Hopkins za najbolju glavnu mušku ulogu

Oscara za najbolji film dobila je drama Chloe Zhao "Zemlja nomada", koja je nagradu donijela i glavnoj glumici Frances McDormand, a Oscara za najbolju mušku ulogu osvojio je Anthony Hopkins za ulogu u film u "Otac".

Film ceste o Amerikancima koji nakon globalne financijske krize žive u kombijima, osvojio je tako tri Oscara - za najbolji film, režiju i glavnu žensku ulogu, od ukupno šest nominacija. Nominiran je bio i u kategorijama adaptiranog scenarija, fotografije i montaže.

Film se temelji na knjizi Jessice Bruder iz 2017. godine, a uz Frances McDormand u filmu se u sporednim ulogama pojavljuju i stvarni nomadi.

Za najbolji film bili su nominirani i film "Otac" priča o kćeri koja posjećuje dementnog oca, biografska drama "Juda i crni mesija", biografski film o scenaristu Hermanu Mankiewiczu "Mank", priča o južnokorejskim imigrantima u SAD-u "Minari", film o djevojci koja se želi osvetiti za smrt prijateljice, žrtve silovanja "Djevojka koja obećava", film o gluhom bubnjaru "Zvuk metala" te sudska drama o skupini prosvjednika protiv vijetnamskog rata optuženih za poticanje pobune "Čikaška sedmorka".

Najbolja glumica Frances McDormand

Frances McDormand Oscara je dobila za ulogu Fern, udovice koja ostaje bez posla nakon gospodarske recesije te odlučuje prodati imovinu i kupiti kombi u kojemu će živjeti i krenuti u potragu za poslom.

"Nemam riječi", rekla je McDormand zahvaljujući na nagradi. "Moj glas je moj mač. Znamo da je mač naš posao. A ja volim posao", dodala je podsjetivši na repliku iz filma,

Za McDormand je to treći glumački Oscar, nakon onih za "Fargo" (1997) i "Tri plakata izvan grada" (2018).

Nominirane su bile i Viola Davis za ulogu blues pjevačice Ma Rainey u filmu "Ma Rainey: Majka bluza", Andra Day za ulogu Billie Holiday u filmu "Sjedinjene Države protiv Billie Holiday", Vanessa Kirby za ulogu u filmu "Krhotine žene" i Carey Mulligan za ulogu bivše studentice medicine u filmu "Djevojka koja obećava".

Hopkinsu Oscar za glavnu mušku ulogu

Anthony Hopkins Oscara za glavnu mušku ulogu dobio je za ulogu u film u "Otac" u kojemu glumi Anthonyja, čovjeka koji se bori s demencijom i kojemu u posjet dolazi kći Anne, glumi ju Olivia Colman.

Hopkinsu (83) to je drugi Oscar, nakon onoga koji je osvojio 1992. za ulogu Hannibala Lectera u filmu "Kad jaganjci utihnu". Nominiran je bio ukupno šest puta - četiri puta za glavnu i dva puta za sporednu ulogu.

Ovim Oscarom, Hopkins, koji nije nazočio nedjeljnoj dodjeli, postao je najstariji glumac koji je osvojio ovu nagradu.

Film "Otac" osvojio je nagradu i u kategoriji najboljega adaptiranog scenarija, a bio je nominiran i u kategorijama najboljeg filma, sporedne ženske uloge (Olivia Colman), montaže i scenografije.

U kategoriji najboljega glavnog glumca nominirani su bili i Riz Ahmed za ulogu bubnjara koji izgubi sluh u filmu "Zvuk metala", Chadwick Boseman za ulogu trubača Leveea Greena u filmu "Ma Rainey: Majka bluesa", Gary Oldman za ulogu scenarista Hermana Mankiewicza u biografskom filmu "Mank" i Steven Yeun za ulogu u filmu "Minari".

Dobitnici na 93. dodjeli Oscara

Najbolji film: Zemlja nomada

Režija: Chloé Zhao (Zemlja nomada)

Glavna muška uloga: Anthony Hopkins (Otac)

Glavna ženska uloga: Frances McDormand (Zemlja nomada)

Sporedna muška uloga: Daniel Kaluuya (Juda i crni mesija)

Sporedna ženska uloga: Yuh-Jung Youn (Minari)

Originalni scenarij: Djevojka koja obećava (Emerald Fennell)

Adaptirani scenarij: Otac (Christopher Hampton i Florian Zeller)

Animirani film: Duša

Međunarodni film: Još jedna runda (Danska)

Dokumentarni film: Hobotnica i ja

Kratkometražni dokumentarni film: Colette

Kratkometražni igrani film: Two Distant Strangers

Kratkometražni animirani film: If Anything Happens I Love You

Originalna glazba: Duša (Trent Reznor, Atticus Ross i Jon Batiste)

Originalna pjesma: "Fight For You" (Juda i crni mesija); glazba H.E.R. i Dernst Emile II, tekst H.E.R. i Tiara Thomas

Zvuk: Zvuk metala

Scenografija: Mank

Fotografija: Mank

Šminka: Ma Rainey: majka bluza

Kostimografija: Ma Rainey: majka bluza

Montaža: Zvuk metala

Vizualni efekti: Tenet

Ispod možete pročitati tijek dodjele nagrada!


Završila je 93. dodjela nagrade Oscar!


5:15 >>> Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu dobila je Frances McDormand za ulogu u filmu "Zemlja nomada".

"Nisu me pitali, ali rekla bih karaoke. Trebali smo dodati karaoke kafić. Nemam riječi. Moje riječi su u mom maču. Ja volim raditi. Hvala vam što to znate i hvala vam na ovome", rekla je McDormand.

Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu dobio je Anthony Hopkins za ulogu u filmu "Otac".

Treba napomenuti da je Akademija ove godine promijenila redoslijed dodijele nagrada te je nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu dodijeljena posljednja. Tradicionalno se nagrada za najbolji film dodjeljuje posljednja. Nagađa se da je redoslijed promijenjen kako bi posljednju nagradu dobio pokojni Chadwick Boseman.

No, pobijedio je ipak Hopkins, koji nije došao na dodjelu, a ni snimio pobjednički govor pa su Oscari tako završili malo nespretno.


5:05 >>> Oscara za najbolji film dobili su Mollye Asher, Dan Janvey, Frances McDormand, Peter Spears i Chloé Zhao za "Zemlju nomada".

image
Chloe Zhao
AFP PHOTO/A.M.P.A.S./Todd WAWRYCHUK

5:00 >>> Akademija je ove godine zadužila glumicu Angelu Basset kako bi odala počast svim filmskim djelatnicima koji su preminuli između dvije dodjele Oscara. "Hvala vam jer ćete zauvijek biti u našim srcima", rekla je Basset.

Odavanju počasti preminulima prethodio je interesantan skeč u kojem Glenn Close pokazala zavidnu tehniku plesa.


4:40 >>> Oscara za najbolju filmsku glazbu dobili su Trent Reznor, Atticus Ross i Jon Batiste za "Dušu".

"Bog nam je dao 12 nota. Istih tih 12 nota imali su Bach, Nina Simone i svi drugi nominirani. To je nevjerojatno posebno. Skrušen sam što nas je Akademija prepoznala. Hvala mojim roditeljima, vodili su me po klubovima u New Orleansu, plaćali mi satove klavira. Ovaj trenutak je kulminacija prethodnih sretnih trenutaka", rekao je Batiste.

Oscara za najbolju pjesmu iz filma dobila je pjesma "Fight for You" iz filma "Juda i crni mesija". Glazbu pjesme napisali su D' Mile i H.E.R. dok su riječi napisale Tiara Thomas i H.E.R..

"Nemam riječ, toliko sam zahvalna. Glazba je moć, a dokle god stojim, ja ću se boriti za svoj narod", rekla je H.E.R..


4:20 >>> Oscara za najbolju montažu dobio je Mikkel E. G. Nielsen za "Zvuk metala".

"Kolege nominirani, vi ste mi inspiracija. Iz Danske sam i želim pozdraviti Dansku jer financiraju film i školovanje iz filma. Hvala mom asistentu i svim drugim suradnicima. Hvala zajednici gluhih koja me pustila k sebi", rekao je Nielsen.

"Hvala mojoj obitelji koja mi dopušta da provodim vrijeme s velikom ljubavnicom - montažom. Hvala redatelju Dariusu Marderu. Imam osjećaj kao da smo cijelo vrijeme tražili dugu i da smo je večeras pronašli."

Humanitarnu nagradu Jean Hersholt dobio je i Tyler Perry, glumac i producent.


4:10 >>> Oscara za najbolju scenografiju dobili su Donald Graham Burt i Jan Pascale za film "Mank".

"Hvala Davidu Fincheru što su mi vjerovali. Bilo je čudesno raditi s toliko izvanrednim ljudima. Kada sam bila mlada, nisam znala da je ova karijera uopće moguća. Posebno hvala mojoj supruzi koja me inspirira svaki dan", rekla je Pascale.

Oscara za najbolji snimateljski rad dobio je Erik Messerschmidt za film "Mank".

"Volio bih kada bi ovo mogao prerezati na pet komada jer je velika čast biti nominiran. Davide, hvala ti što si napravio ambijent da napravimo najbolje. Kući sam išao misleći da smo napravili najbolji posao koji smo mogli. Hvala glumcima s kojima sam surađivao. Hvala vam što se stajali na pravim mjestima, to je jako važno", rekao je Messerschmidt.


4:00 >>> Oscara za najbolje specijalne efekte dobili su Scott R. Fisher, Andrew Jackson, David Lee i Andrew Lockley za "Tenet". "Hvala Christopheru Nolanu koji nas vodi i daje nam šansu da radimo čudesne stvari", rekli su dobitnici.

Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu dobila je Youn Yuh-jung za "Minari". Youn je postala prva Korejka koja je dobila Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu.

"Kao što znate, ja sam iz Koreje. Moje ime mnogi čitaju na različite načine, ali ove večeri vam je oprošteno. Oscare inače gledam kao televizijski program. A sada sam ovdje, sama. Dopustite mi da se saberem. Hvala članovima Akademije koji su glasovali za mene", rekla je Youn, koju je kao dobitnicu najavio američki glumac Brad Pitt.

"Lee Isaac Chung je bio naš kapetan i vođa. Ja ne vjerujem u natjecanje. Kako da pobjedim Glenn Close? Gledam je cijeli život. Ovdje sam jer mislim da sam imala malo više sreće. Hvala svima. Hvala mojim sinovima koji me tjeraju da idem raditi."


3:45 >>> Oscara za najbolji kratkometražni dokumentarni film dobili su Alice Doyard i Anthony Giacchino za "Colette".

"Danas je Colettein rođendan. Kada smo dobili nominaciju, podsjetila nas je na snagu dokumentarnog filma. Mislim da će ta ista snaga osigurati da mnogi potlačeni diljem svijeta neće biti zaboravljeni. Želimo se zahvaliti producentima. Ova je nagrada posveta svim ženama koje se zajedno bore za pravdu", rekli su dobitnici.

Oscara za najbolji dugometražni dokumentarni film dobili su Pippa Ehrlich, Craig Foster i James Reed za "Hobotnica i ja".

"Hvala Akademiji i drugim nominiranima koji rade važne filmove i donose ih svijetu. Hvala Craigu Fosteru i njegovoj obitelji. Želim zahvaliti producentima koji su vjerovali u ovaj film prije nego što je on bio išta. Hvala Netflixu i hvala stručnjacima za hobotnice", rekli su dobitnici.


3:30 >>> Oscara za najbolji kratkometražni animirani film dobili su Michael Govier i Will McCormack za film "Volim te, ma što se dogodilo".

"Hvala Akademiji. Želim se zahvaliti svima koji su otvorili svoje srce i pogledali naš film. Posvećujemo ovaj film svima koji su nekoga izgubili od strane vatrenog oružja", rekli su dobitnici.

Oscara za najbolji dugometražni animirani film dobili Pete Docter i Dana Murray za "Dušu".

"Ovaj smo film napravili kao ljubavno pismo jazzu. Naši glumci su bili fenomenalni, naši skladatelji također. Zahvalni smo Disneyju jer nam je dopustio da napravimo film o smislu života", rekli su dobitnici. "Želimo se zahvaliti svim nastavnicima glazbenog i likovnog koji podučavaju druge."


3:15 >>> Oscara za najbolji zvuk dobili su Jaime Baksht, Nicolas Becker, Philip Bladh, Carlos Cortés i Michelle Couttolenc za "Zvuk metala".

Oscara za najbolji kratkometražni igrani film dobili su Travon Free i Martin Desmond Roe za "Dva udaljena stranca".

"Danas će policija ubiti troje ljudi. To je otprilike tisuću ljudi na godinu i oni su u najvećoj mjeri Crnci. Nemojte biti indiferentni prema našoj boli", rekao je Travon Free prilikom primanja Oscara.


3:00 >>> Humanitarnu nagradu Jean Hersholt dobio je Filmski i televizijski fond, dobrotvorna organizacija za pružanje pomoći svim djelatnicima u filmskoj industriji.

"Hvala svima iz Akademije koji su nam dali ovu nagradu. Ovo je prvi puta da je ovu nagradu dobila neka organizacija. Hvala svim donatorima koji nas održavaju na životu i hvala volonterima koji nam pomažu. Ove smo godine više od 40 tisuća djelatnika filmske industrije nazvali i provjerili jesu li dobro", rekli su iz Filmskog i televizijskog fonda prilikom primanja nagrade. "Životna je čast raditi za Fond i pomagati drugima."

Oscara za najbolju režiju dobila je Chloe Zhao za "Zemlju nomada". Zhao je postala tek druga žena u povijesti koja je dobila Oscara za režiju. Prva je bila Kathryn Bigelow.

"U posljednje vrijeme mnogo razmišljam o tome kako guram kad je teško. Sjećam se jedne fraze iz mog djetinjstva, "djeca se rode dobra". Ovo je za sve koji čuvaju dobrotu u sebi i drugima. Hvala vam svima što me inspirirate da nastavim s radom", rekla je Zhao.


2:45 >>> Oscara za najbolju šminku i frizuru dobili su Sergio Lopez-Rivera, Mia Neal i Jamika Wilson za film "Ma Rainey, majka bluesa".

"Hvala našim precima koji su uložili svoj rad i s velikim guštom razbijamo ovaj stakleni krov. Znam da će za koju godinu biti normalno na ovoj pozornici gledati transseksualne osobe i druge manjine", rekli su dobitnici Oscara.

Oscara za najbolju kostimografiju dobila je Ann Roth za film "Ma Rainey, majka bluesa". To joj je drugi Oscar nakon što je nagrađena za "Engleskog pacijenta".


2:35 >>> Oscara za najbolji međunarodni dugometražni film dobio je Thomas Vinterberg za "Još jednu rundu".

"Hvala vam puno, hvala Akademiji. O ovome sanjam već godinama. Ovo je film o predavanju kontrole u životu. Želim svojoj supruzi zahvaliti jer je ona bila anđeo čuvar ovog projekta. Želim se zahvaliti svome koscenaristi Tobiasu Lindholmu, filmskoj ekipi. Ovo je bio riskantan pothvat. Hvala vam što se uložili u film o četiri bijela pijanca koji podučavaju djecu. Posebno se želim zahvaliti Madsu Mikkelsenu. Mads, dao si nam najbolje od sebe. Željeli smo napraviti film koji slavi život. Četiri dana nakon početka snimanja moja je kći preminula u prometnoj nesreći na autocesti", rekao je kroz suze Vinterberg.

"Prije snimanja je pročitala scenarij i trebala je glumiti u ovom filmu. Napravio sam ovaj film njoj u čast, kao spomenik. Ovo je za tebe."

Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je Daniel Kaluuya za "Judu i crnog mesiju".

"Hvala ti, Bože! Ne mogu biti ovdje bez tvog vodstva. Ovo je za moju obitelju, moju cijelu obitelj. Jako je teško snimiti film, a još teže je snimiti film poput ovog. Ovu nagradu dijelim s Lakeithom i drugima. Blagoslovljeni što smo živjeli u dobu u kojem je živio Fred Hampton. Crne pantere su mi pokazale kako da se volim, pokazale su mi snagu zajedništva. Ostalo je još puno posla, razumijete? Vraćam se na posao u utorak. Večeras ću slaviti. Moja majka i moj otac su se poseksali i to je čudo", rekao je Kaluuya.

Kako se stvari čine, redatelj prijenosa ne prekida glumce tijekom govora pa je neizvjesno hoće li prijenos završiti prema planu.


2:15 >>> Dodjela nagrada, koju producira hvaljeni redatelj Steven Soderbergh, napravljena je tako da podsjeća na uvodnu špicu nekog filma.

Uvod u dodjelu nagrada napravila je glumica Regina King i skoro se spotaknula na pozornici.

"Bila je to luda godina. Oplakujemo mnoge. Da su se u Minneapolisu stvari drukčije razvila, sada bi na nogama imala čizme, a ne štikle. Znam da vam smeta kada vam Hollywood popuje, ali kao majka Crnca, moram reći da novac ne znači ništa i da je strah još uvijek prisutan među nama", rekla je King, referirajući se na suđenje Dereku Chauvinu.

King je rekla da su svi cijepljeni i da se svi uzvanici pridržavaju epidemioloških mjera.

Oscara za najbolji izvorni scenarij dobila je Emerald Fennell za film "Djevojka koja obećava".

"Nisam mislila da će se ovo ikada dogoditi. O moj Bože! Kako je težak i hladan! Sve što mogu reći je da se trudim ne plakati, što je jako teško jer sam Engleskinja. Grozno mi je što sam ovdje sama jer ima toliko ljudi kojima se želim zahvaliti. Carey Mulligan, producenti, ekipa filma... Na kraju, mojoj obitelji, suprugu, sinu koji je stigao tek nakon snimanja. Hvala vam", rekla je Fennell tijekom pobjedničkog govora.

Oscara za najbolji prilagođeni scenarij dobili su Christopher Hampton i Florian Zeller za film "Otac".

"Hampton i ja radimo zajedno već godinama. Moram zahvaliti svima koji su radili na 'Ocu', producentima, Sony Classics studiju, toliko je ljudi kojima trebam zahvaliti. Želim zahvaliti glumcima i ekipi filma. Napisao sam scenarij za Anthonyja Hopkinsa. Ideja da ću raditi s njim bio je pravi san. Pomislio sam, dok netko ne dođe i kaže mi da ovo nije moguće, ja ću se praviti da je. Hvala ti Anthony što si rekao da i što si pristao raditi na filmu. Hvala i mojoj supruzi koja me podržala", rekao je Zeller.



Počela je 93. dodjela nagrade Oscar!



1:55 >>> Američka pjevačica H.E.R. (Gabriella Sarmiento Wilson) izvela je pjesmu "Fight For You" iz filma "Juda i crni mesija".


NOVO 1:50 >>> "Frances (McDormand) mi je film ponudila kada sam bila kod nje kod kuće. Rekla sam joj da želim režirati 'Zemlju nomada', ali da sam jako gladna te da mi trebaju keksi, ali bez mliječnih proizvoda. To je naš odnos - film i hrana", rekla je Chloe Zhao u razgovoru na crvenom tepihu uoči Oscara.

Na dodjelu je stigla i Halle Berry te odmah pokrenula rasprave o svojoj haljini.

image
Halle Berry
Chris Pizzello/POOL/AFP

NOVO 1:40 >>> "Ovo je produhovljena priča na toliko razina. Emocionalna je i duboka. Važno je progovoriti o tim ljudima, o gluhima, o ovisnicima. Privilegija je igrati u filmu poput 'Zvuk metala'", rekao je Riz Ahmed na crvenom tepihu.

"Carey Mulligan i Emerald Fennell čine stvarno izvrstan tandem", rekla je Margot Robbie, jedna od producentica filma "Djevojka koja obećava".

Na dodjelu su stigli Lakeith Stanfield, nominirani za svoj rad u filmu "Juda i crni mesija", te Vanessa Kirby i Angela Bassett.

image
Lakeith Stanfield
Alberto Pezzali/POOL/AFP
image
Vanessa Kirby
Chris Pizzello/POOL/AFP
image
Angela Bassett
Chris Pizzello/POOL/AFP

1:25 >>> "Zastrašujuće je bilo igrati ikonu poput Sama Cookea. No, Regina King je vjerovala u mene, a ja sam vjerovao u nju", rekao je Leslie Odom mlađi, nominirani za najbolju sporednu mušku ulogu i najbolju pjesmu.

Odom mlađi je potom izveo nominiranu pjesmu "Speak Now".

Zanimljivo je i da je njegovo odijelo, koje je dizajnirala poznata modna kuća Brioni, pravo zlato! Odom mlađi je tijekom intervjua na crvenom tepihu rekao da je tkanina prije šivanja umočena u 24-karatno zlato.

image
Leslie Odom mlađi
Chris Pizzello/POOL/AFP

Na dodjelu je stigla i Amanda Seyfried, nominirana za Oscara u kategoriji najbolje sporedne ženske uloge.

image
Amanda Seyfried
Chris Pizzello/POOL/AFP

1:15 >>> Britanska pjevačica Celeste izvela je pjesmu "Hear My Voice" iz filma "Suđenje Čikaškoj sedmorici"

Pogledajte još jednom spornu haljinu glumice Andre Day.

image
Andra Day
Chris Pizzello/POOL/AFP
image
Andra Day
Chris Pizzello/POOL/AFP

Na dodjelu Oscara stigla je i glumica Regina King.

image
Regina King
Chris Pizzello/POOL/AFP

Čini se da imamo trend - lažno ispijanje "kratkog" pića na crvenom tepihu. Nakon Viole Davis, imaginarno piće potegnula je i Maria Bakalova.


1:10 >>> Američka glumica Viola Davis na crvenom je tepihu pokazala da je spremna za tulum te ilustrirala kako će uživati u piću.

Na dodjelu su stigli i Riz Ahmed te Maria Bakalova, nominirani u kategorijama najbolje glavne muške uloge i najbolje ženske sporedne uloge.

image
Riz Ahmed
Chris Pizzello/POOL/AFP
image
Maria Bakalova
Chris Pizzello/POOL/AFP

NOVO 1:00 >>> Talijanska pjevačica Laura Pausini otvorila je ciklus izvedbi pjesama koje su nominirane za najbolju pjesmu iz filma. Pausini je u pratnji Diane Warren izvela pjesmu "Io si" iz filma "La vita davanti a sé" (hrv. Život je pred tobom).

image
Laura Pausini
Chris Pizzello/POOL/AFP

Na dodjelu je stigla i glumica Carey Mulligan, nominirana za glavnu žensku ulogu za svoj rad u filmu "Djevojka koja obećava". Neki su je već prometnuli među najbolje odjevene glumice na Oscarima.

Mulligan je u intervjuu na crvenom tepihu istaknula da je uživala u rad s Emerald Fennell te da ne želi biti u filmu koji ona nije režirala. "Filmom sam htjela pokazati i smijeh i uzdah", rekla je Fennell koja je Mulligan pravila društvo na crvenom tepihu.

image
Carey Mulligan
Chris Pizzello/POOL/AFP

0:50 >>> Ovogodišnja dodjela specifična je i po tome što je uoči svečanosti predstavljen i Muzej filma čiju produkciju potpisuje Američka filmska akademija. Muzej će se otvoriti krajem rujna ove godine i, ako je suditi prema pokazanome u prijenosu, bit će prava atrakcija za sve ljubitelje filma.

Premda slovi kao jedna od favoritkinja za nagradu Oscar, modni znalci drže da je Andra Day na Oscare došla u potpuno neprimjerenoj, suviše oskudnoj haljini.


0:35 >>> Na dodjelu je stigla i američka glumica Glenn Close, ove godine nominirana za svoj rad na filmu "Hillbilly Elegy". Zanimljivo, Close je ove godine za istu ulogu nominirana i za Oscara i za Zlatnu malinu, nagradu koja se uoči Oscara dodjeljuje "najgorim" filmovima godine.

image
Glenn Close
Chris Pizzello/POOL/AFP
image
Youn Yuh-Jung (L) i Han Ye-ri
Chris Pizzello/POOL/AFP
image
Alan S. Kim (L) i Vicky Kim
Chris Pizzello/POOL/AFP

Nitko sretniji od Alana S. Kima, glumca iz filma "Minari", što se Oscari ipak dodjeljuju uživo, a ne preko video konferencije.

Među uzvanicima koji su već stigli na dodjelu našla se i redateljica Chloe Zhao ("Zemlja nomada").

image
Chloe Zhao
Chris Pizzello/POOL/AFP
image
Atticus Ross i Trent Reznor
Chris Pizzello/POOL/AFP

0:20 >>> Iako nas od 93. dodjele nagrade Oscar dijeli još više od sat i pol vremena, nominirani i njihovi uzvanici počeli su stizati na svečanost koja će se održati u kazalištu Dolby.

Među prvima koji su došli našli su se glumac Steven Yeun, redatelj Lee Isaac Chung, redateljica Emerald Fennell, glazbenica Diane Warren i glumac Paul Raci.

image
Steven Yeun
Chris Pizzello/POOL/AFP
image
Lee Isaac Chung
Chris Pizzello/POOL/AFP
image
Diane Warren
Chris Pizzello/POOL/AFP
image
Emerald Fennell
Chris Pizzello/POOL/AFP
image
Paul Raci
Chris Pizzello/POOL/AFP


Vodič kroz najprestižniju filmsku nagradu

Televizijska mreža ABC nije pretjerano zabrinuta zbog katastrofičnih najava da će prijenos ovogodišnje dodjele Oscara pratiti najmanje gledatelja dosad. Naime, rasprodali su sve "slotove" od 30 sekundi, namijenjene emitiranju reklama. Budući da svaki "slot" stoji dva milijuna dolara, tijekom prijenosa utržili su 129 milijuna dolara, a zatim još 29 milijuna na "crvenom tepihu", koji se ove godine emitira u nešto skraćenom izdanju. Uostalom, pozvan je puno manji broj filmskih profesionalaca, među njima neće biti ni Bob Iger, direktor najmoćnije holivudske kompanije Disney, kao ni mnogi drugi.

Nema sumnje, gledatelja za malim ekranima, tabletima i mobitelima neće biti previše, no organizatori - među kojima su filmski redatelj i producent Steven Soderbergh, filmska producentica Stacey Sher i glazbeni producent Jesse Collins - smatraju da im to daje više slobode u osmišljavanju priredbe: nadaju se da prijenos neće biti dosadan i poprilično drukčiji od svega što smo vidjeli proteklih godina. Lani je prijenos dodjele Oscara u Americi pratilo 23 milijuna i 600 tisuća gledatelja, što je rekordno malo. Izvlačili su se na činjenicu da je pobijedio azijski film (južnokorejski "Parazit"), da među uzvanicima nije bilo mega zvijezda i da je priredba trajala više od tri sata (što je inače uobičajeno).

Nema razloga da sada očekuju skok prema gore, nominirani filmovi nisu baš imali uspjeha u kinima, ona su ionako veći dio godine bila zatvorena, a i da nisu, pretežu art ostvarenja i ezoterične drame (navedimo samo glavne favorite - "Zemlja nomada", "Minari", "Čikaška sedmorka" i tome slično) koja bi više pristajala nekom festivalu, a ne najpopularnijoj filmskoj nagradi na svijetu. Uostalom, u svijetu u kojem su streaming platforme nadjačale kinodvorane, to više i nije tako važno.

Uzmimo na primjer slučaj filma "Titanic" Jamesa Camerona, trenutačno na trećem mjestu financijski najuspješnijih filmova svih vremena, a kad se natjecao za Oscara, priredbu je pratilo 57 milijuna i 200.000 gledatelja, što su za današnje uvjete nedostižne brojke. Ipak, to su bila druga vremena, dok su se blockbusteri još natjecali za Oscara. Lani su snimljena samo tri, "Tenet", "Mulan" i "Wonder Woman 84" i izborili su samo poneku nominaciju u tzv. tehničkim kategorijama.

Konzervativna je procjena da će pad gledanosti u odnosu na prošlu godinu iznositi 50 posto, u najgorem slučaju i 70 posto, i tu nema pomoći. Zato je producentska trojka smislila poseban štos. Razgovarala je s većinom nominiranih koji će se pojaviti na priredbi i neke od tih razgovora uvrstila u segmente spektakla za gledatelje. Njihov je moto "Priča je ta koja je važna" i zato su stavili poseban naglasak na dosad nepoznate ispovijesti. Kako će to izvesti, teško je reći, a ovisi i o sugovornicima.

Većina nominiranih potvrdila je svoj dolazak, a među prezenterima će biti i zvučnih imena, kao što su Harrison Ford, Brad Pitt i Reese Witherspoon, dolazak su najavili i prošlogodišnji pobjednici Bong Joon-ho ("Parazit"), Renée Zellweger ("Judy") i Joaquin Phoenix ("Joker"), Marlee Matlin koja je dobila Oscara davne 1987. za glavnu ulogu u filmu "Djeca manje vrijednog Boga" pozvana je očito zato što je u konkurenciji drama "Zvuk metala" koja se bavi gluhoćom, a i ona sama ima taj hendikep, Rita Moreno podsjetit će nas na "Priču sa Zapadne strane" koja ju je proslavila 1961., no možda pokažu ulomak iz nove verzije Stevena Spielberga, koja će u kina tek krajem ove godine (iako je već odavno završena, no odgođena je zbog koronavirusa), tu su i tamnopute zvijezde Angela Bassett, Hale Berry, Zendaya, Don Cheadle i Regina King, a Bryan Cranston predstavljat će televizijske legende, koje su se uspješno prebacile na film.

Redatelj priredbe opet je - kao i posljednjih pet godina - Glenn Weiss, on je ovogodišnje izdanje opisao kao "intimno druženje s nominiranima", koji će uoči izlaska pred kamere skinuti maske, da bi ih vratili kad završe nastup. Maske će, inače, imati važnu ulogu i u samoj priredbi, no zasad još ne znamo kakvu.

Novost je i mjesto održavanja priredbe, koje će se stalno mijenjati. Prvi put će jedna od "pozornica" biti poznati Union Station, glavni kolodvor u Los Angelesu, s kojeg će se show seliti na druge lokacije, među njima i u tradicionalni Dolby Theater: taj je dosad uvijek bio dupke ispunjen, no sada ćemo ga vidjeti u malo drukčijem izdanju.

Hoće li biti glamura? U svakom slučaju, jer je preporuka pozvanima da izbjegnu "casual" odijevanje, očito je lanjska dodjela Zlatnih globusa uspostavila presedan koji nitko ne bi volio da se ponovi. "Zoom", tako kritiziran nakon Zlatnih globusa, također je striktno zabranjen, koristit će se samo satelitske snimke, no kad i u kojoj prilici, to također ne znamo. Crveni tepih bit će puno uži, stiskanja će biti zabranjena, a sve ono što je prije trajalo i više od sata, sada će biti znatno skraćeno. Jedino što neće izostati je odjeljak "In Memoriam", kritiziran zbog obilja ispuštenih filmskih profesionalaca, kojih smo se zbilja u ovoj prigodi trebali prisjetiti.

Prije samo dodjele nagrada bit će emitiran specijal "Oscars: In the Spotlight" u kojem će Celeste, H.E.R., Leslie Odom jr., Laura Pausini, Daniel Pemberton, Molly Sondén i Diane Warren izvesti svih pet pjesama nominiranih za ovogodišnju nagradu. Zašto ne tijekom priredbe? Zato što to ne odgovara konceptu koji su zamislili producenti, prethodnih godina pjesme su samo razbijale ritam priredbe, a sada će dobiti posebno mjesto, a s njihovim će se tvorcima i izvođačima čak i razgovarati. Jedna će pjesma biti snimljena na Islandu u Húsavíku, a sve ostale na terasi novog Muzeja filmske umjetnosti u Los Angelesu.

Nakon priredbe slijedi još jedan specijal, "Oscars: After Dark", u kojem će se komentirati najuzbudljiviji događaji večeri i pokazati što se zbiva iza kulisa. Producenti ističu da su im dva mjeseca odgode (Oscari su se inače dodjeljivali krajem veljače) itekako pomogli, teško da bi mogli izvesti sve inovacije da su ih natjerali da rade navrat-nanos. Ovako se nadaju dinamičnom showu, koji bi zahvaljujući ispovijestima nominiranih mogao ispasti i vrlo emocionalan pa i zabavan. Treba vjerovati njihovu pedigreu, Soderbergh je radio štošta, ali nikad nije postavljao priredbe, istina, filmski opus mu je krajnje neujednačen, međutim, sada ga možda posluži inspiracija, Stacey Sher nekad je bila u vezi s Quentinom Tarantinom, i kad im se veza raspala nastavila je producirati njegove filmove, što je vrlo dobra preporuka, a Jesse Collins ima bogato iskustvo na radiju i televiziji. I opet neće biti voditelja, kao ni protekle dvije godine, kad je ta funkcija eliminirana u razdoblju dok još nije bilo koronavirusa. Neće nam trebati ni sada, kad je pandemija još u punom jeku. (Nenad Polimac)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:17