68. IZDANJE

Pred 1500 ljudi u Areni svečano otvoren Pulski filmski festival: ‘Umjetnost je trajna, a ljudski životi kratki‘

Otvaranje 68. Pula film festivala
 Duško Marušić/Cropix
Pulski filmski festival održava se na 15 mjesta, od kojih su četiri rezervirana za filmski program s više od 90 projekcija

Bez tradicionalnog vatrometa s ograničenim brojem gledatelja i uz poštivanje svih epidemioloških mjera u pulskoj Areni u subotu navečer polusatnim je svečanim programom i projekcijom hrvatskog filma „Murina“ redateljice Antonete Alamat Kusijanović otvoren 68. Pulski filmski festival.

Izaslanik hrvatskog predsjednika, posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima na otvorenju je rekao da je Pula prepoznata, a to će ostati i ubuduće - kao jedinstveno mjesto hodočašća brojnih filmskih djelatnika. Kako je istaknuo to je grad koji se spominje zbog svojih mnogih znamenitosti, zbog filmskog festivala i Sajma knjige, a obraćanje je zaključio ocjenom da je "umjetnost trajna, a ljudski životi kratki".

image
Otvorenje Pula film festivala u Areni
Dusko Marusic/Cropix

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl, kao izaslanik predsjednika Vlade i ministrice kulture i medija, za 68. izdanje Pulskog filmskog festivala je rekao da se odvija u drugačijim izazovnim okolnostima epidemije koronavirusa. Istaknuo je da je upravo pandemija obustavila brojne projekte, no kako je rekao, „iako je manje filmova, kvalitetni su i već su nagrađivani na festivalima“ te stoga vjeruje da program može biti vrlo privlačan.

image
Otvorenje Pula film festivala u Areni
Dusko Marusic/Cropix

Teška godina

"Iza nas je jedna teška i izazovna godina koja je posebno pogodila kulturu i audio-vizualni sektor. Vjerujem da je bolje vrijeme pred nama, a Vlada će učiniti sve što je u njezinim mogućnostima da pomogne u normalizaciju i ponovno pokretanje gospodarskih i kulturnih aktivnosti", rekao je državni tajnik Partl.

Poručio je kako su u Ministarstvu kulture ponosni na ovogodišnji hrvatski program, na autore, producente, umjetnike i djelatnike koji su u teškim okolnostima uspjeli završiti snimanja i produkciju filmova koji će biti predstavljeni na ovom festivalu.

image
Otvorenje Pula film festivala u Areni
Dusko Marusic/Cropix

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić rekao je kako je pandemija najviše traga ostavila upravo na kulturnom sektoru te da je povezanost filma i Pule duboko ukorijenjena u tradiciji grada.

"Festival je dio naše prošlosti i dio budućnosti. Pula je grad filma i radit ćemo na tome da se filmska priča tritisućljetne Pule kroz kvalitetne programe protegne tijekom cijele godine" , poručio je Zoričić. On je izrazio želju da festival preraste svoje okvire i postane još važniji društveni i kulturni moment moderne i urbane Pule.

image
Otvorenje Pula film festivala u Areni
Dusko Marusic/Cropix

"Pula je grad kulture, Pula je hrvatski Rim, i to izaziva respekt, a kultura na poseban način. Film sažima sve umjetnosti, a to je onda poseban osjećaj slobode, slobode o kojoj uvijek moramo govoriti. Film kao i knjiga daje nam priliku da putujemo, da sanjamo, da maštamo, postavlja pitanja i daje neke odgovore" - poručio je gradonačelnik Zoričić. Kako je istaknuo na kraju govora, "pulski filmski festival je svjetski festival, europski, regionalni, hrvatski, ali prije svega pulski filmski festival."

image
Tarik Filipović
Dusko Marusic/Cropix

Projekcije do petka

Kao i svake, i ove su godine tijekom programa otvaranja prikazani "foršpani" filmova koji se do petka mogu vidjeti na najljepšoj prirodnoj pozornici pod vedrim nebom.

Članovi Ocjenjivačkog suda hrvatskog programa su poljski scenarist i redatelj Pawel Pawlikowski, glumica Zrinka Cvitešić, redatelj Danilo Šerbedžija, docent na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu Mirko Pivčević te umjetnička ravnateljica međunarodnog filmskog festivala u Chicagu Mimi Plauche.

image
Zrinka Cvitešić
Dusko Marusic/Cropix

Festival je otvoren projekcijom hrvatskog filma "Murina", debitantice Antonete Alamat Kusijanović, što je prvo prikazivanje tog filma nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je kao najbolji debitantski film dobio nagradu Camera d'Or. To je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma.

image
Ekipa iz filma Murina
Dusko Marusic/Cropix

U Areni je bilo 1500 gledatelja koji su mogli ući bez COVID potvrda.

Pulski filmski festival održava se na 15 mjesta, od kojih su četiri rezervirana za filmski program s više od 90 projekcija, a od filmova u konkurenciji tu je šest hrvatskih i deset koprodukcija.

image
Otvorenje Pula film festivala u Areni
Dusko Marusic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2022 22:36