U PRODAJI OD 3.5.

Predstavljeno posebno izdanje Svijeta kulture posvećeno hrvatskom filmu

David Kapac, Ivana Roščić i Pavica Knezović Belan

 Ranko Suvar/Cropix
Povodom 15. godišnjice HAVC-a, Svijet kulture sastavio je listu najboljih hrvatskih filmova koji su izašli tijekom posljednjih 15 godina

Kino Tuškanac u Zagrebu ugostilo je u utorak dva važna filmska događaja - promociju kolekcionarskog izdanja statusnog magazina Jutarnjeg lista Svijet kulture posvećenog najboljim hrvatskim filmovima koji su nastali tijekom posljednjih 15 godina i početak ciklus Mjesec našeg filma koji Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) organizira povodom svog 15. rođendana.

Događaju su prisustvovali hvaljeni hrvatski filmaši Zrinko Ogresta, Arsen Anton Ostojić, Ksenija Marinković, Lana Barić, Ivana Roščić, David Kapac, Nenad Puhovski, Dana Budisavljević, Ivan Ramljak, Marija Škaričić, Tiha K. Gudac i drugi.

image

Zrinko Ogresta

Ranko Suvar/Cropix
image

Marija Škaričić (druga slijeva), Ivana Roščić (druga zdesna) i Lana Barić (D)

Ranko Suvar/Cropix
image

Nenad Puhovski

Ranko Suvar/Cropix

Ugodno druženje filmaša, kritičara i drugih članova hrvatske filmske zajednice u kultnom i obožavanom gradskom kinu prigodnim je riječima otvorila tajnica Hrvatskog filmskog saveza (HFS) Tatjana Aćimović.

- Kino Tuškanac jedno je u 72 hrvatska kina koja će tijekom svibnja prikazivati najpopularnije i najuspješnije hrvatske filmove nastale u posljednjih 15 godina - rekla je Aćimović te svim filmskim djelatnicima i autorima poželjela sretnu obljetnicu.

image

Tatjana Aćimović, Pavica Knezović Belan i Chris Marcich

Ranko Suvar/Cropix

Na repertoaru kina u 56 gradova diljem Lijepe naše naći će se 60 najboljih naslova iz ere HAVC-a, a ljubitelji domaćeg filma na ovoj poveznici mogu doznati kad će koji naslov igrati u njihovom i obližnjim im gradovima.

Filmski program u Tuškancu otvoren je projekcijama kratkog igranog filma Žuti mjesec redatelja Zvonimira Jurića i kratkim dokumentarnim filmom Nije ti život pjesma Havaja redateljice Dane Budisavljević. Filmove je odabrala Diana Nenadić, voditeljica izdavaštva u HFS-u i filmska kritičarka.

Aćimović je mikrofon potom predala urednici Svijeta kulture Pavici Knezović Belan koja okupljenima predstavila posebno izdanje Svijeta kulture - Almanah novog hrvatskog filma.

- Povodom 15. godišnjice HAVC-a, izdali smo specijalno izdanje Svijeta kulture u kojem smo se bavili hrvatskim filmom. U njemu je ono što najviše volimo raditi, listu najboljih hrvatskih filmova koji su izašli u tih 15 godina - rekla je Knezović Belan te dodala da je u formiranju liste sudjelovalo 13 hrvatskih i regionalnih filmskih kritičara te 12 hrvatskih redatelja.

image

Pavica Knezović Belan

Ranko Suvar/Cropix

Pored liste najboljih hrvatskih filmova iz ere HAVC-a po izboru kritičara i liste koja je nastala temeljem preferencija redatelja, u specijalnom izdanju Svijeta kulture još su i priča Jurice Pavičića o tome kako je HAVC promijenio hrvatsku kulturu, intervju s ravnateljem HAVC-a Chrisom Marcichem, priča redatelja i kritičara Ivana Ramljaka o kratkometražnim filmovima, intervju s hrvatskim redateljem Jurjem Lerotićem, priču animatoru Veljku Popoviću, razgovor s redateljem Goranom Devićem, četiri intervjua s istaknutim hrvatskim producentima Ankicom Jurić Tilić, Ivanom Maločom, Zdenkom Gold i Borisom T. Matićem, razgovor s redateljem Danilom Šerbedžijom i glumicom Lanom Barić o njihovu filmu Tereza37, razgovor s redateljima Andrijom Mardešićem i Davidom Kapcom te njihovom omiljenom glumicom Ivanom Roščić, snimanju filma prema romanu Proslava Damira Karakaša i izvadak iz scenarija Ante Tomića i Rajka Grlića za film po romanu Čudo u Poskokovoj koji prati Tomićev tekst u kojem otkriva kako su inspiraciju za centralni lik filma pronašli u pjesmi Mater splitske hip-hop grupe TBF.

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

Okupljanje povodom promocije novog broja Svijeta kulture i programa H15 zaključio ravnatelj HAVC-a Chris Marcich.

- Petnaest godina u hrvatskom filmu. To jest HAVC-ov rođendan, ali je ujedno i rođendan cijele zajednice čije uspjehe slavimo zadnjih 15 godina. Nama pripada čast da budemo nositelji poruka, a poruke se odnose na naše filmaše. Na to smo ponosni - rekao je Marcich te dodao da broj kina koji je htio sudjelovati u programu H15 neočekivano velik.

image

Chris Marcich

Ranko Suvar/Cropix

- Kina su se odmah odazvala. Nije tu bilo "dajte, molim vas" nego je bilo "ajmo". To je jedan zajednički pothvat, što me hrabri za budućnost. Jeste da se malo tužimo na gledanost i predrasude publike prema hrvatskom filmu, po meni nezaslužene predrasude, i ovo je program koji će dati svoje, kao i program Otkrij naš novi film koji će uslijediti. Nastavit ćemo i dalje - ustvrdio je ravnatelj HAVC-a kojemu je drugi mandat na čelu te ustanove upravo počeo.

Posebno izdanje časopisa Svijet kulture na kioske i druga prodajna mjesta dolazi 3. svibnja.

image

Ksenija Marinković

Ranko Suvar/Cropix
image

Arsen Anton Ostojić i Zrinko Ogresta

Ranko Suvar/Cropix
image

Ksenija Marinković i Lana Barić

Ranko Suvar/Cropix
image

Ivana Roščić, Marija Škaričić i Lana Barić

Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:05