40. ANIMAFEST

Pregršt crtića s Dalekog istoka

Nije bilo lako iz pregršt programa - a ako smo dobro brojali ima ih više od 25 - ovogodišnjeg, jubilarnog 40. izdanja Animafesta izabrati najzanimljivije kratkometražne filmove, pa je i popis koji vam donosimo samo jedan od mogućih načina kako da složite vašu osobnu filmsku tablicu. Ako nešto i propustite u kinu Europa, reprize su na rasporedu u Cineplexxu, dok se većina popratnog programa odvija u kinu Tuškanac.

Veliki zec

(srijeda 20 h i subota 22 h) i

Kupon za žito

(utorak 22 h i petak 22 h)

U Velikom natjecanju našlo se čak sedam naslova s Dalekog istoka. “Veliki zec” Atsushija Wade dolazi sa Srebrnim medvjedom za najbolji kratki film sa Berlinaleaa, dok “Kupon za žito” Xu Ana i Xi Chena, priča smještena u doba Kulturne revolucije, govori na što su sve spremni ljudi kako bi došli do hrane.

Bobby Yeah

(četvrtak 22 h i subota 20 h)

Vjerojatno najkontroverzniji film festivala apokaliptična je i groteskna priča strave Roberta Morgana o Bobbyju, sitnom kriminalcu koji živi u svijetu noćnih mora, nasilja i krađa. “Spoj Dalija, Cronenberga, Bergmana, Burtona i braće Quay” najčešći je opis ovog britanskog autora, koji će se i osobno predstaviti zagrebačkoj publici.

Dođi k sebi!

(srijeda 22 h i petak 20 h)

Film Nizozemca Everta de Beijera priča je o srednjoškolcu ovisnom o kompjutorskim igricama koji u virtualnom svijetu radi kao zaštitar zgodne pjevačice. Zbog ovisnosti o njenoj “ljubavi” prestaje pisati zadaće i gubi osjećaj za stvarnost, no što će se dogoditi kada mu cura iz razreda udijeli pravi poljubac?

Noćne bajke 3D

(petak 18 h i nedjelja 18 h)

Jedini dugometražni film Animafesta noćne su bajke Michela Ocelota, a događaju se u Tibetu, srednjovjekovnoj Europi, aztečkom kraljevstvu, afričkoj savani i Zemlji mrtvih. Ocelot spaja animaciju silueta i suvremenu 3D tehnologiju.

Zašto slonovi?

(srijeda 22 h i petak 20 h)

Nova hipi budućnost

(srijeda 22 h i četvrtak 18 h)

Slikar Marko Meštrović predstavlja nas u Velikom natjecanju s filmom “Zašto slonovi?”. Dalibor Barić bavi se režijom videospotova i VJ-ingom, a u Velikoj panorami prikazuje film “Nova hipi budućnost” u duhu Aldousa Huxleya.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 06:50