Posrnula zvijezda

Preko Tuđmana do Cannesa: Kevin Spacey pokušava se vratiti na veliko platno nakon afere #metoo

Kevin Spacey

 Ron Wolfson, 2001, All Rights Reserved/Everett/Profimedia
Film ‘1242 - Gateway to the West je britansko-mađarsko-mongolska koprodukcija. Film će se pounuditi na prodaju na prestižnom festivalu

Posrnula zvijezda Kevin Spacey svoj veliki povratak ostvarit će s novim filmom, koji će se naći u prodaji u Cannesu tijekom prestižnog filmskog festivala od 17. do 28. svibnja. I dok će novinari imati priliku pogledati premijere novih filmova poput "Crimes of the Future" Davida Cronenberga i "Elvis" Baza Luhrmanna, u selekciji za distribuciju na canneskom tržištu bit će i još nedovršenih filmova. Jedan od takvih je i "1242 - Gateway to the West", u kojem je jedan od glavnih glumaca upravo Spacey. Glavno snimanje ove britansko-mađarsko-mongolske koprodukcije počet će u listopadu ove godine, a uz Spaceya glume i Eric Roberts, Christopher Lambert te Terence Stamp. Mađarski filmaš Péter Soós režirat će film prema scenariju Arona Horvatha i Joan Lane.

Ovaj film ujedno je i prva velika uloga za Spaceyja nakon što ga je nekoliko muškaraca optužilo za seksualne napade, uključujući Anthonyja Rappa, i to u jeku skandala s Harveyjem Weinsteinom koji je potresao Hollywood 2017. godine. Kad su optužbe izašle u javnost, Spacey je otpušten iz popularne serije "Kuća od karata", a Ridley Scott za njegove je scene u filmu "Sav novac svijeta" angažirao Christophera Plummera.

Prošlog je mjeseca Spacey, preko svojih odvjetnika, poručio kako su tvrdnje u Rappovoj tužbi, u kojoj tvrdi da ga je glumac seksualno napastovao na zabavi 1986., dok je još bio tinejdžer, netočne. Dapače, Spaceyjevi su odvjetnici naglasili kako se događaj koji je Rapp opisao nikada nije desio.

Naime, u vrijeme kad je Rapp izašao u javnost s tužbom, Spacey je odgovorio da je i "više nego zgrožen" optužbama koje je čuo i da se "iskreno ne sjeća susreta".

"Ako sam se i ponašao kako je opisao, dugujem mu najiskreniju ispriku za ono što je bilo duboko neprikladno ponašanje", dodao je glumac. Nakon toga, 2018. je distributer Vertical Entertainment dao kriminalističkoj drami "Billionaire Boys Club" tek ograničeno emitiranje u američkim kinima s obzirom na to da je Spacey snimio scene u filmu prije nego što su objavljene optužbe. Glumac je u to vrijeme glumio i u filmovima "The Man Who Drew God" Franca Nera uz Roberta Davija i Faye Dunaway te "Peter Five Eight" s Rebeccom De Mornay.

Spacey, podsjetimo, glumi Franju Tuđmana u Sedlarovom filmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:51