‘NEUMORAN‘

Premijera filma ‘Kumek‘: Bandić se pojavio u majici sa sloganom svoje kampanje pa odmah otišao

Milan Bandić i Dario Juričan
 Goran Mehkek/Cropix
Gradonačelnik Milan Bandić se pojavio, no nije ostao pogledati film zbog drugih obaveza

Iako se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić večeras pojavio na premijeri filma "Kumek" redatelja Darija Juričana, na samoj projekciji nije se zadržao.

Redatelj Juričan to je protumačio kao njegov kraj i gubitak predstojeći lokalnih izbora, a Bandić je, čini se, došao upravo iz suprotnog razloga - kako bi najavio još jednu utrku za poziciju na čelu grada, i to u plavoj 'hudici' s natpisom 'Neumoran' i istom takvom maskicom. To će biti slogan njegove kampanje.

Juričan mu je za 65. rođendan, koji mu je bio danas, pokušao pokloniti knjigu "Kumek" autora Saše Paparelle i Hrvoja Appelta, ali Bandić je izvadio novac i platio mu 70 kuna za knjigu, dobio je i bocu Džina.

- U demokratskim zemljama o živim ljudima se ne pišu knjige, ne snimaju filmovi i ne rade spomenici, ali kad je Bandić u pitanju sve je moguće. Čestitam gospodinu Juričanu na uratku. Red je doći kad te netko pozove. Ali morat ću ga razočarat večeras jer danas imam poseban dan, neću moći biti na projekciji, ali sam mu došao čestitati. I za ovih deset godina je dobio premalo novaca 500 tisuća kuna, od HAVC-a još toliko, negdje milijun, mogao je napraviti i bolji uradak. Ja bi to napravio tri puta bolje da sam redatelj i to je toliko od Brad Pitta. Hvala vam lijepo i vidimo se - izgovorio je Bandić pred okupljenim novinarima okrenuo se i otišao.

image
Milan Bandić i Dario Juričan
Goran Mehkek/Cropix

Niz poznatih na premijeri

Pokušavali su ga na izlasku novinari još ponešto pitati, ali više nije odgovarao. Juričan je zaključio da nije imao hrabrosti za pogledati film te da je ovim potezom zapravo "izgubio izbore".

image
Milan Bandić odlazi s premijere
Goran Mehkek/Cropix

- Milan Bandić je otišao kao pseto, pa sam uzbuđen - povikao je pozornice redatelj Juričan te dodao da će se pobrinuti da Bandić u Zagrebu dobije ulicu ili trg kako bi se građani mogli sjećati koga su birali punih 20 godina.

- Žao mi je što živimo u zemlji pravne nesigurnosti jer da su druge okolnosti Bandić bi gledao Kumeka u Remetincu - rekao je Juričan. Na premijeri se pojavila i pjevačica Severina u društvu menadžera Tomice Petrovića te zastupnik Tomislav Tomašević, Nikola Grmoja, zagrebački vijećnik Renato Petek...

image
Severina
Goran Mehkek/Cropix
image
Boris Jokić i Dario Juričan
Goran Mehkek/Cropix
image
Nikola Grmoja, Marija Selak Raspudić, Urša Raukar i Tomislav Tomašević
Goran Mehkek/Cropix

"Tonka (kći) je došla kad sam počeo raditi film. Zajedno su rasli i mijenjali se... Ali ovo nije priča o Tonki...", početak je filma "Kumek" o Milanu Bandiću u režiji Juričana, kojemu je to treći film na čijem je kraju zaključio da je ovo posljednji mandat zagrebačkoga gradonačelnika. Budžet filma iznosio je, kaže Juričan, pola milijuna kuna, pa je kasnije demantirao Bandića koji je prije premijere kazao da se radi o milijun kuna.

- Ne znam odakle mu ta brojka - rekao je Juričan.

Prva projekcija odigrala se danas ujutro u 9 sati u Studentskom centru, a gradonačelnik se pojavio na onoj u 19 sati. Iako je isprva Juričan želio da film premijerno bude prikazan u kinu Tuškanac, to je šef Hrvatskog filmskog saveza Tonći Gaćina odbio uz argument da bi zbog toga moglo doći do "ugroze financija" kina jer bi se prikazivanje moglo shvatiti "kao politički stav", a "moguća šteta po savez mogla bi biti veća nego ukupna dobit".

image
Dario Juričan
Goran Mehkek/Cropix

Pljesak za Tuškanac

Juričan je stoga najavio da će 9,99 posto prihoda od premijere uplatiti Hrvatskom filmskom savezu.

- Pljesak za kino Tuškanac, odlučili su biti na pravoj strani povijesti - pozvao je Juričan publiku prije same premijere.

image
Dario Juričan
Goran Mehkek/Cropix

Zbog epidemioloških mjera morali su uvesti i više projekcija radi ograničenog broja publike kako bi svi koji su kupili karte uspjeli i vidjeti film.

- Ovo je priča o jednom ugledniku, geniju... - rekao je na početku redatelj Juričan. Iako je pokušao, kako je rekao u filmu, s gradonačelnikom Bandićem dogovoriti razgovor za film, on ga je čak tri puta odbio.

image
Publika
Goran Mehkek/Cropix

Superlativi

Stoga je Juričan održao audiciju i u filmu angažirao Krunoslava Lončarevića, koji je ujedno i član stranke Milana Bandića.

Pokušali smo s njim porazgovarati, ali kroz jutro nije želio davati izjave jer još nije pogledao film. U filmu su posebno zanimljivi isječci razgovora s tim potencijalnim glumcima koji su se pojavili na audiciji, a koji više-manje o Bandiću govore u superlativima, a glavni glumac Lončarević je, čak, na samoj audiciji rekao da misli da sve te afere i postupke gradonačelniku "podmeće njegova konkurencija".

Na pitanje redatelju Juričanu strahuje li možda da bi se film mogao okrenuti u Bandićevu korist, rekao je da ne, ali da su upravo izjave tih ljudi i njemu bile interesantne pa da ih je zato i stavio u film. Tijekom jutra je njega i scenaristu i novinara Sašu Paparellu najviše zanimalo hoće li se gradonačelnik Bandić navečer ipak pojaviti na premijeri filma, kako je najavio.

image
Milan Bandić i Dario Juričan
Goran Mehkek/Cropix

- Baš me zanima hoće li pogledati film do kraja - pitao se novinar Paparella, koji je rekao da nije toliko siguran kao Juričan da je ovo Bandićev zadnji mandat.

- Da bi netko izgubio, to znači da drugi mora pobijediti.

Redatelj Juričan ponovio je da su na filmu dugo radili.

image
Milan Bandić i Dario Juričan
Goran Mehkek/Cropix

Počeci karijere

- Brusili smo ga, htjeli smo da ima emociju, da ima priču. Teško je to bilo složiti, jer 'stol' s kojega smo uzimali sadržaj bio je ogroman - rekao je Juričan te dodao da su skupili materijala za seriju.

Film je uglavnom kronološki pregled Bandićeva života, ali i brojnih afera od dolaska u Zagreb pa do danas. Međutim, film ne prati samo Bandićevu 20-godišnju vladavinu na čelu Zagreba, nego se bavi i počecima njegove karijere, a kroz film se otkriva i jedan mali dio Juričanova privatnog života. Juričan je izjavio da mu je ovaj film bio velik izazov.

Knjiga je podijeljena u osam dijelova

Knjiga "Kumek" ima više od 350 stranica podijeljenih u osam dijelova. Prvi se zove "Podoban u Jugoslaviji, uspješan u Hrvatskoj", u kojima se autori Saša Paparella i Hrvoje Appelt bave Bandićevim počecima od "Sedam divnih godina na Pešći referenta ONO i DSZ", potom drugi pod nazivom "Kako Bandić i Ljubičić pokoravaju medije", treći u kojem se analizira Bandićev put do imovine - "Makinacijama do imovine", pa afera Agram, "Uživanje u luksuzu i razbacivanje gradskog novca" te afera Bundekfest, pa "Milan Bandić - 20 godina ispraznih obećanja" i u konačnici sve završava "Kadroviranjem". Knjiga stoji 70 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:54