HOLLYWOOD TUGUJE

Preminula oskarovka Cloris Leachman (94): ‘Bila je jedna od najneustrašivijih glumica našega doba‘

Cloris Leachman 
 VALERIE MACON/AFP
Kad radim, to nije posao, već izvrsna zabava, nešto uzbudljivo i svježe, rekla je svojedobno zvijezda filma ‘Posljednja kino predstava‘

Američka glumica Cloris Leachman, dobitnica Oscara za najbolju sporednu glumicu u filmu "Posljednja kino predstava" (1971)., kao i devet Emmyja, između ostaloga i za ulogu bake Ide u seriji "Malcolm u sredini", preminula je u srijedu u 95. godini, objavili su njezini zastupnici. Umrla je prirodnom smrću u svom domu u Encinitasu u Kaliforniji, naveo je njezin publicist u izjavi.

Od osam Emmyja "za udarne termine" (Primetime Emmy), prva dva je dobila 1974. i 1975. u kategoriji najbolje sporedne glumice za ulogu u humorističnoj seriji "Mary Tyler Moore". Dva puta, 2002. i 2006. godine, osvojila ga je i za ulogu pomalo zločeste bake Ide u popularnoj humorističnoj seriji "Malcolm u sredini", po kojoj će ostati upamćena i kod hrvatskih obožavatelja te serije. Za tu nagradu bila je nominirana još 12 puta, dok je 1972. osvojila i "dnevni" Emmy (Daytime Emmy).

Leachman je glumila i u svojim 90-ima, pa tako i u dva filma snimljena 2019. i 2020. koji još nisu objavljeni. U svojoj 82. godini nastupila je u zabavnoj emisiji "Ples sa zvijezdama", nakon čega je sudjelovala i u reality showu, svojevrsnom "Mijenjam ženu" sa slavnima.

Karijeru je počela kasnih 1940-ih prošloga stoljeća, a jedan od njezinih prvih redovnih poslova bila je uloga majke u popularnoj televizijskoj seriji "Lassie" iz 1950-ih godina.

Osvojila je Oscara za ulogu Ruth Popper u filmu "Posljednja kino predstava" redatelja Petera Bogdanovicha, gdje glumi emocionalno osakaćenu suprugu nogometnog trenera iz malog grada koja ima aferu s jednim od njegovih igrača.

Kako piše Reuters, Leachman je ostavila dojam i u tri komedije Mela Brooksa - "Mladom Frankensteinu", Visokoj napetosti" te "Povijesti svijeta: 1. dio".

Upitana 2010. godine kako u svojim godinama uspijeva biti profesionalno zauzeta, Leachman je za New York Times izjavila da joj se ne sviđa ta riječ "zauzeta", jer uopće ne živi na taj način.

"Kad radim, to nije posao, već izvrsna zabava, nešto uzbudljivo i svježe", rekla je.

Njezina menadžerica Juliet Green izjavia je kako joj je bila privilegija surađivati s Cloris Leachman, "jednom od najneustrašivijih glumica našega doba".

"Nitko nije bio poput Cloris. Imala je sposobnost jednim pogledom slomiti vam srce ili nasmijati vas do suza. Nikad niste znali što će Cloris reći ili učiniti i ta nepredvidljivost bila je dio njezine čarolije bez premca", napisala je još Green.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 09:34