UŠAO JE U POVIJEST

Preminuo je glumac poznat iz filma ‘Oficir i džentlmen‘, Richard Gere se oprostio: ‘Imao je zlatno srce‘

Richard Gere kao Zack Mayo i Louis Gossett Jr.kao narednik Emil Foley
 

 Capital Pictures/Film Stills/Profimedia/Capital Pictures/film Stills/profimedia
Film je Louisu Gossettu je donio Oscara za najboljeg sporednog glumca, i prvi je crni glumac koji je dobio ovo priznanje

Richard Gere odao je počast Louisu Gossettu Jr.-u, kolegi iz kultnog filma "Oficir i džentlmen" koji je preminuo u 87. godini života. Gossett je glumio narednika Emila Foleya, instruktora nadređenog Gereovom liku Zacku Mayou u tom hitu iz 1982. godine. Film je Gossettu donio Oscara za najboljeg sporednog glumca, čime je postao prvi crni izvođač koji je osvojio Oscara za sporednog glumca. U izjavi za People, Gere se prisjetio svog kolege kao vrlo drage osobe koja je svoj posao shvaćala vrlo ozbiljno i puno istraživala.

"Cijelo je vrijeme ostajao u liku. Mislim da ga nikad nismo vidjeli u društvu. Bio je narednik za dril 24 sata dnevno, što se jasno vidjelo u njegovom radu. Vladao je svakom scenom u kojoj je bio.", kazao je 74-godišnji Gere. Opisuje Gossetta i kao "čvrstog momka sa zlatnim srcem".

"Svi smo bili tako ponosni na njega kada je osvojio Oscara.", iznio je Gere izrazivši sućut obitelji. Redatelj Taylor Hackford također kaže kako se divio Gossettovom scenskom radu i da ga je na licu mjesta angažirao nakon što je saznao da je prije služio kao rendžer američke vojske.

image

Richard Gere

Dimitrios Kambouris/Getty Images/Profimedia/Dimitrios Kambouris/getty Images/profimedia

"Gossettov narednik Foley možda je bio prvi crni lik u američkoj kinematografiji koji je imao apsolutnu vlast nad bijelcima. Akademija je prepoznala njegovu vrhunsku izvedbu dodijelivši mu Oscara za najboljeg sporednog glumca. Definitivno je to zaslužio.", kazao je 79-godišnji Hackford. Gossettov lik izvorno je napisan kao bijelac, ali Hackford kaže da se to promijenilo nakon što je redatelj posjetio Centar za letačku obuku mornaričkih časnika u Pensacoli, gdje je saznao da mnogi tamošnji instruktori vježbi - nisu bijelci.

"Učinilo mi se zanimljivim da su vojnici druge rase imali kontrolu nad time hoće li bijelci s diplomom postati časnici i borbeni piloti. U tom sam trenutku promijenio profil glumca za narednika Foleya i počeo upoznavati crne glumce.", objašnjava Hackford. Gossettova obitelj potvrdila je glumčevu smrt u izjavi koju je People dobio u petak i zamolila ljude da "poštuju obiteljsku privatnost tijekom ovog teškog perioda". Associated Press prvi je objavio vijest o Gossettovoj smrti. Glumčev nećak rekao je kako je Gossett preminuo u četvrtak navečer u Santa Monici u Kaliforniji.

image

Richard Gere

Dimitrios Kambouris/Getty Images/Profimedia/Dimitrios Kambouris/getty Images/profimedia

Američki glumac, debitirao je na kazališnim daskama sa 17 godina. Ubrzo nakon toga, uspješno je prošao audiciju za brodvejsku predstavu Take a Giant Step. Gossett je nastavio glumiti na pozornici u kritički hvaljenim predstavama uključujući A Raisin in the Sun (1959), The Blacks (1961), Tambourines to Glory (1963) i The Zulu and the Zayda (1965). Godine 1977. Gossett se pojavio u popularnoj miniseriji Roots, za koju je osvojio nagradu Emmy.

Gossett je nastavio glumiti u filmovima visokog profila, televiziji, predstavama i video igrama. Godine 1982., za svoju ulogu topničkog narednika Emila Foleya u filmu Oficir i džentlman osvojio je Oscara za najboljeg sporednog glumca i postao prvi crni glumac koji je pobijedio u ovoj kategoriji.Gossett je također bio poznat po ulozi pukovnika Chappyja Sinclaira u Željeznom orlu (1986.-1995.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 10:14