IN MEMORIAM

Preminuo je Goran Paskaljević, proslavljeni redatelj u čijim su filmovima uživale generacije

Goran Paskaljević
 Damjan Tadic/Cropix
Ostat će zapamćen, među ostalim, po kultnim ostvarenjima poput filmova "Varljivo ljeto ‘68", "Bure baruta“, "Vrijeme čuda"

Proslavljeni srpski i jugoslavenski filmski i televizijski redatelj Goran Paskaljević umro je u 74. godini, objavila je u petak Radio-televizija Srbije.

Paskaljević je diplomirao filmsku režiju na Praškoj akademiji, a u kinematografiji ostavio je dubok trag s 13 igranih te više od 30 dokumentarnih filmova.

Režirao je brojne dokumentarce i TV drame za Televiziju Beograd, a svoj prvi dugometražni igrani film "Čuvar plaže u zimskom periodu" snimio je 1976. godine

Ostat će zapamćen, među ostalim, po kultnim ostvarenjima poput filmova "Varljivo ljeto '68", "Bure baruta“, "Vrijeme čuda", "Tango argentino", "Tuđa Amerika", te po filmu "Poseban tretman" koji je Mileni Dravić donio nagradu za sporednu žensku ulogu na festivalu u Cannesu 1980. godine.

Režirao je i prvi film u indijsko-srpskoj koprodukciji „U zemlji bogova“.

Paskaljević je dobitnik mnogih prestižnih nagrada, među kojima su Nagrada kritičara za najbolji europski film 1998. za "Bure baruta" te Nagrada kritičara u San Sebastianu 1990. za "Vreme čuda".

Magazin "Variety" uvrstio ga je 2001. godine među pet najboljih redatelja godine, a bio je prvi filmski režiser koji je 2002. u Münchenu primio Nagradu za istaknuti humanizam u svojim djelima.

U studenom 2007. Goranu Paskaljeviću dodijeljen je francuski Orden umjetnosti i književnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 04:44