U 91. godini

Preminuo je Mike Hodges, redatelj ‘Flash Gordona‘. Prije nego što je postao redatelj, bio je pomorski minolovac

Mike Hodges 

 Yves Salmon/Eyevine/Profimedia/Yves Salmon/eyevine/profimedia
Dugogodišnji prijatelj i glumac Malcolm McDowell nazvao ga je ‘jedinstvenom pojavom‘ britanske kinematografije

Britanski redatelj Mike Hodges poznat po filmovima "Get Carter" (1971.) i "Flash Gordon" (1980.) umro je u 91. godini života, piše The Daily Mail.

Njegov rad je uključivao britanske gangsterske filmove, a prvi veliki filmski uspjeh postigao je s filmom "Get Carter" sa Sir Michael Caineom u glavnoj ulozi.

Rođen je u Bristolu, a prije filmske karijere radio je kao računovođa te dvije godine služio na Kraljevskom pomorskom minolovcu na sjeveru Engleske.

Hodges je kasnije rekao da je na tome poslu svjedočio "strašnome siromaštvu" koje je potom u njemu potaknulo osjećaj bijesa koji je uklopio u film "Get Carter".

Krajem sedamdesetih je u planu imao režiju horor filma Damien: Omen 2, no nakon incidenta za kojeg je producent tijekom užarene rasprave o budžetu izvadio napunjeni pištolj, od projekta je odustao.

1998. godine snimio je neo-noir film "Croupier" s Clive Owensom u glavnoj ulozi. U Velikoj Britaniji je film bio neuspješan, no pošto su ga počeli prikazivati u Sjedinjenim Američkim Državama, dobio je dobre kritike i postao svojevrsni kultni klasik.

S Owensom je ponovno surađivao pet godina kasnije na gangsterskom filmu "I‘ll Sleep When I‘m Dead".

Dugogodišnji prijatelj i glumac Malcolm McDowell nazvao ga je "jedinstvenom pojavom" britanske kinematografije i izrazio žaljenje što mu je toliko dugo trebalo da postane priznat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:53