IAN HOLM

Preminuo legendarni glumac iz Gospodara prstenova, prije 39 godina bio je nominiran za Oscara

Ian Holm kao Bilbo Baggins u filmu ”Gospodar prstenova: Prstenova družina”
 Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia
Holm je nominiran za nagrade Bafta i Oscar za interpretaciju uloge Sama Mussabinija u filmu "Vatrene kočije" iz 1981. godine

Ian Holm, 88-godišnji britanski glumac velikog raspona koji je u karijeri ostvario niz zapaženih uloga, preminuo je petak u Londonu.

"S velikom tugom potvrđujem da je u petak ujutro preminuo Sir Ian Holm", rekao je Holmov agent za The Guardian. "Preminuo je u miru u bolnicu, a s njim su bili njegova obitelj i osoba koja se brinula za njega."

Holmov je agent potvrdio da je glumac preminuo od oboljenja koje je povezano s Parkinsonovom bolesti. "Bio je šarmantan, prijazan i nevjerojatno talentiran. Nedostajat će nam neizmjerno", dodao je.

Holmova supruga Sophie de Stempel dokumentirala je glumčeve posljednje dane u seriji slika naslikanih pastelima.

Holm je na filmu ostvario 137 uloga, među kojima se ističu one u filmovima "Osmi putnik", "Vatrene kočije", "Vremenski banditi", "Henry V.", "Ludilo kralja Georgea", "Peti element", "Gospodar prstenova: Prstenova družina", "Avijatičar" i "Ratatouille".

Holm je nominiran za nagrade Bafta i Oscar za interpretaciju uloge Sama Mussabinija u filmu "Vatrene kočije" iz 1981. godine.

Holm je bio član slavne kazališne trupe "Royal Shakespeare Company", a surađivao je i sa renomiranim britanskim dramatičarem Haroldom Pinterom.

Kazalište je, međutim, napustio nakon što je 1976. tijekom izvedbe drame "I ledar dođe" Eugene O'Neilla zbog "teške treme" doživio "nešto poput sloma". Taj je događaj opisao kao "ožiljak koji nikad neće zaboraviti".

Tri godine nakon toga, utjelovio je androida Asha u filmu "Osmi putnik" redatelja Ridleyja Scotta i probio se u svijet filmske glume u kojem je uspješno plivao do 2000-ih godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:02