SVESTRANI UMJETNIK

Preminuo Pavao Štalter, jedan od najistaknutijih predstavnika Zagrebačke škole crtanog filma

Pavao Štalter
 Marko Miscevic/Cropix
Štalter je za životno djelo nagrađen i Nagradom Vladimir Nazor te Zlatnim Oktavijanom, a poznat je i po tome da je dao ime profesoru Baltazaru

Akademski slikar, animator, scenograf, redatelj i ilustrator te jedan od najistaknutijih predstavnika Zagrebačke škole crtanog filma Pavao Štalter preminuo je u utorak, 5. listopada u Zagrebu u 92. godini, izvijestio je u srijedu Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Pavao Štalter rodio se 25. studenoga 1929. u Karancu kraj Osijeka.

Diplomirao je 1955. na Akademiji primijenjene umjetnosti u Zagrebu, a s crtanim filmom prvi put se susreo kao scenograf, 1958. godine, kad je radio na filmu "Balada" Ive Vrbanića.

Kao režiser debitirao je 1964. godine u suradnji sa Zlatkom Grgićem, s kojim je realizirao svoj prvi autorski film "Peti", po vlastitom scenariju. Godine 1967. po vlastitu scenariju stvara film "Kutije", a 1970. završava, u suradnji s Brankom Ranitovićem, film po priči Edgara Allana Poea "Maska crvene smrti" u kojem je, prvi put na ovim prostorima, upotrebljena tehnika animacije slikanih površina, navodi HAVC.

Istraživanje primjene slikarskih tehnika u animiranom filmu obilježava sve njegove filmove: seriju jednominutnih filmova ("Duša", "Kubus" i "Konj"), "Sedam plamenčića" i film "Kuća br. 42", rađen po staroj zagrebačkoj fotografiji, u kojemu se koristi izravnim nanošenjem boje na cel, što stvara dojam prostornosti i tehnike kolaža. Taj film, ovjenčan brojnim priznanjima diljem svijeta, smatra se jednim od zadnjih klasičnih ostvarenja Zagrebačke škole crtanog filma, ističe HAVC.

Godine 1986. po vlastitom scenariju i crtežima slovenskog ilustratora Marijana Mančeka radi film "Ogledalce", a 1987. godine prikazuje svoj animirani film "Posljednja stanica", režiran prema scenariju Pere Kvesića.

Osim po vlastitom autorskom radu, Pavao Štalter poznat je i po suradnji s drugim istaknutim autorima Zagrebačke škole; kao scenograf sudjelovao je na pedesetak animiranih filmova. Posebno se izdvaja njegova višegodišnja suradnja sa Zlatkom Bourekom ("Mačka", "Love Story", "Wiener Blut"), te Zlatkom Grgićem, Zdenkom Gašparovićem i Milanom Blažekovićem (četvrta sezona serije "Profesor Baltazar" u kojoj je režirao pet epizoda). Upravo je Profesoru Baltazaru, naslovnom liku najslavnije crtane serije Zagreb filma, Štalter nadjenuo ime.

Dobitnik je niza značajnih domaćih i inozemnih nagrada, među kojima su Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo 1994. godine i nagrada za životno djelo Hrvatskog društva filmskih kritičara Zlatni Oktavijan 2017. godine. Bio je član upravnog vijeća zagrebačkog Animafesta, koji mu je prošle godine posvetio središnji retrospektivni program.

Obuljen Koržinek: "Smrću Pavla Štaltera hrvatska kultura ostaje bez iznimnog umjetnika"

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izrazila je sućut u povodu smrti jednoga od najvećih predstavnika Zagrebačke škole crtanog filma, svestranog umjetnika Pavla Štaltera, istaknuvši da njegovim odlaskom hrvatska kultura ostaje bez iznimnog umjetnika.

Neprocjenjiva je vrijednost autorskih djela Pavla Štaltera i doprinosa koji je kao animator, scenarist, scenograf i crtač dao veličanstvenom opusu Zagrebačke škole crtanog filma, istaknula je ministrica kulture i medija.

"Od svojega prvog autorskog filma sredinom šezdesetih godina prošloga stoljeća preko antologijske 'Maske crvene smrti' u kojoj je prema Edgar Allanu Poea dao poseban doprinos razvoju animacije, koristeći prvi put na našim prostorima tehniku animacije slikanih površina, sve do njegovih kasnijih ostvarenja, svojim je maestralnim slikarskim darom istraživao i razvijao primjene različitih slikarskih tehnika u animiranom filmu. 'Kuća br. 42', film rađen prema staroj zagrebačkoj fotografiji, stoga je jedno od njegovih, zasluženo nagrađenih remek djela, kojim je zaslužio mnoštvo priznanja na međunarodnoj sceni", naglasila je.

Uz svoje autorske radove, dodaje, Štalter je ostavio prepoznatljiv umjetnički trag, posebno u scenografijama filmova ostalih velikana Zagrebačke škole animiranih filmova, a godinama je kao član upravnog vijeća zagrebačkog Animafesta djelovao kao dobri duh jednog od najuglednijih svjetskih festivala animiranog filma.

"Odlaskom gospodina Pavla Štalter, hrvatska kultura ostaje bez iznimnog umjetnika, animatora, redatelja, scenografa, scenarista i ilustratora", stoji u sućuti ministrice Obuljen Koržinek. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2023 18:00