‘KOLIBRIĆ‘

Priča o liječniku koji trpi psihički poljuljanu suprugu, godinama se susteže otpočeti vezu sa ženom koju voli...

Berenice Bejo i Pierfrancesco Favino, Il colibri, Francesca Archibugi

 Fandango Produzione - Album/Album/Profimedia/Fandango Produzione - Album/album/profimedia
Ako ovaj film ima vrlina, to je ponajprije raskošni glumački ansambl - poglavito glavni glumac Favino

Firentinski pisac Sandro Veronesi jedan je od trenutno najcjenjenijih talijanskih prozaika. Dva njegova romana - oba prevedena na hrvatski - osvojila su prestižne talijanske nagrade Strega: "Tihi kaos" 2006., a "Kolibri" 2020.

Film "Kolibrić" redateljice Archibugi ekranizacija je ovog drugog. Naslovni junak knjige je sredovječni oftalmolog (Favino) koji je - riječima vlastite kćeri - poput kolibrića: sav napor ulaže ne bi li ostao nepomično na mjestu. Pitomi liječnik trpi psihički poljuljanu suprugu, godinama se susteže otpočeti vezu sa ženom koju voli te ostane sam s unukom koja mu padne na brigu.

Radnja Veronesijeva romana zbiva se tijekom četrdeset godina, izložena je kroz zamršeni narativni puzzle, a sadrži svu silu bombastičnih peripetija, uključujući pad aviona, planinarsku nesreću, smrtno utapanje i eutanaziju. Najgora stvar koju je filmski adaptator mogao napraviti bila je da takav roman pokuša ekranizirati vjerno i u cjelini. A upravo je to, nažalost, napravila redateljica.

Rezultat je pretrpan i kabast film koji površno protrčava kroz krupne stvari. Ako film ima vrlina, to je ponajprije raskošni glumački ansambl - poglavito glavni glumac Favino.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:00