‘THE BURIAL‘

Priča po istinitom događaju: sprega odvjetnika kojem je zarada u prvom planu, i vlasnika nekoliko pogrebnih poduzeća...

The Burial (2023)
Jamie Foxx kao Willie Gary,
Pamela Reed kao Annette O‘Keefe,
Tommy Lee Jones kao Jeremiah O‘Keefe,
Mamoudou Athies kao Hal Dockins

 Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia/Image Capital Pictures/film Stills/profimedia
Ukupno trajanje je nešto preko dva sata, ali ni to nije problem, jer što dalje, to u priči više uživate. Glume oskarovci Jamie Foxx i Tommy Lee Jones

U prvi mah imate dojam da je film "The Burial" (Pogreb), koji se djelomično temelji na istinitoj priči, zalutao na naše tržište. Istina, u glavnim ulogama su dva oskarovca, Jamie Foxx i Tommy Lee Jones, ali sve se zbiva na američkom Jugu, prvi je odvjetnik kojem je zarada u prvom planu, a drugi vlasnik nekoliko pogrebnih poduzeća, što mu se ne čini dovoljnim, jer bi brojnom potomstvu ostavio znatnije bogatstvo.

Osim toga, većina njegovih poduzeća opterećena je hipotekama, tako da mu se kao spas čini prijedlog obiteljskog odvjetnika da nekoliko tih tvrtki preproda velikom kanadskom pogrebnom koncernu, koji ionako ne razlikuje gdje je Sjever, a gdje Jug u Americi.

Film se razvija u dva smjera, u prvom to postaje ozbiljan odvjetnički film, a u drugom i odnosi dvojice glavnih junaka se uslojavaju: Tommy Lee Jones je isprva Foxxa doživljavao kao zabavnog šarlatana koji će mu osigurati prijeko potrebni dodatni kapital, no sudnica je ozbiljna državna pozornica na kojoj potonji ne igra kako se od njega očekivalo.

Film ima velik broj važnih likova koji su vrlo dobro profilirani, tako da je prvotna skepsa posve izlišna. Ukupno trajanje je nešto preko dva sata, ali ni to nije problem, jer što dalje, to u priči više uživate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:10