Piše Jurica Pavičić

Prijatelj iz djetinjstva shrvan dugovima ubio je ženu i dijete, a potom i sebe. Barem se tako čini...

Film Suša

 Hbo
U filmu snimljenom po krimiću Jane Harper ‘Suša‘ dojmljivu ulogu ima Eric Bana

Australska autorica Jane Harper objavila je svoj debitantski krimić "Suša" godine 2016., u trenutku kad je moda nordijskog noira bila na vrhuncu. Harper je žanr krimića izvela u novu klimatsku zonu: umjesto u snijegu i ledu, njen se krimić zbivao na pustinjskoj žegi centralne Australije.

Bestseler prvijenac australske autorice dugo je bio na listi želja holivudskih produkcija. Nakon niza odgoda film je konačno snimljen, ali u australskoj produkciji s Ericom Banom u glavnoj ulozi. Film je izvan domovine ostao razmjerno nevidljiv, no u samoj Australiji bio je i nagrađivan i ogroman hit.

Bana u filmu glumi Falka, detektiva melbournske policije koji se zaputi u pustinjski gradić u kojem je odrastao. Uputio se na pogreb prijatelja iz djetinjstva koji je shrvan dugovima – izgleda- ubio ženu i dijete, a potom i sebe. Roditelji nesretnika, međutim, vjeruju da se iza tragedije krije još nešto. Stoga mole inspektora iz grada da pročeprka po slučaju. Nevolja je što se i za Falkom vuku malomišćanski demoni. U gradiću ga mnogo ljudi ne voli- i ne bez razloga.

Film redatelja Roberta Connollya ima vrlina. "Suša" upečatljivo dočarava društveni mikrokozmos, ima i atmosferu, zaplet je žanrovski dobro osmišljen, a Bana uobičajeno dojmljiv. Film međutim ima i tipske slabosti krimi-adaptacija: scenarij je pokatkad ropski doslovan i zagušen retrospekcijama. q Jurica Pavičić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:09