PIŠE NENAD POLIMAC

Princ Perzije: Bajka s ambicioznom političkom porukom

Mladi Dastan predvodi invaziju na grad Alamut pod izgovorom da se ondje kriju šverceri oružja. No, pravi je razlog napada nešto sasvim drugo...

Nije osobito iznenađenje kada akcijski trileri polemiziraju s američkom vanjskom politikom: recimo, nedavno je “Slobodna zona” Paula Greengrassa imputirala kako je tvrdnja administracije Georgea W. Busha da je oružje masovnog uništenja Sadama Huseina kao razlog savezničke invazije na Irak zapravo najobičnija izmišljotina, prije će biti da se radilo o kontroli tamošnje nafte. Kada tu strategiju preuzmu i naizgled potpuno eskapistički blockbusteri, to je neuobičajeno, ali ne i nezanimljivo.

Kaznena ekspedicija

U filmu “Princ Perzije: Pijesak vremena” radnja se odigrava u šestom stoljeću u još uvijek moćnom Perzijskom Carstvu, u čijem se susjedstvu nalazi sveti grad Alamut. Na vijest da neprijatelji Perzije tamo krijumčare oružje kako bi naudili carstvu, vladar, dakako, šalje kaznenu ekspediciju koja pronalazi nekakav dokaz urote, no kako se poslije ustanovi, taj je podmetnut. Podsjeća li vas to na što? Slučaj Alamuta trebao je i više nego očito asocirati na ono što se danas zbiva na Srednjem istoku.

“Princ Perzije” ekranizacija je istoimene videoigre koju je 1989. kreirao Jordan Mechner. Takvih je pothvata posljednjih godina u Hollywoodu bilo poprilično, no prvi put ga se prihvatio poznati producent Jerry Bruckheimer. On je dosad iz koječega stvarao blockbustere - iz B-filmova (“Nestali u 60 sekundi”), rollercoaster vožnji iz Disneylanda (serijal “Pirati s Kariba”), pa i klasičnih poema (predstojeći “Čarobnjakov učenik”) - no dosad su videoigre nastajale po njegovim filmovima, a sada je prvi put obrnuto. Junak “Princa Perzije” je mladi Dastan (Jake Gyllenhaal) kojega prvi put upoznajemo kao dječaka s ulice kada je svojom hrabrošću i spretnošću impresionirao kralja Sharamana (Ronald Pickup). Doveo ga je na dvor i dopustio mu da odrasta uz njegove sinove: ubrzo ga je posvojio Sharamanov savjetnik Nizan (Ben Kingsley).

Bježe pred progoniteljima

Dastanu je povjereno da s kraljevim sinovima predvodi invaziju na Alamut. Mladić ubrzo ustanovi da je pravi razlog invazije nešto drugo - čudotvorni bodež koji zovu “Pijesak vremena”, a koji je u stanju vratiti događaje unatrag kao da se nikad nisu niti zbili. Alamutska princeza Tamina (Gemma Arterton iz “Zrna utjehe”) ne želi da bodež dopadne neprijatelju u ruke, pa ga s povjerljivim ljudima šalje iz grada, no Dastan ih presretne: za nevolju, Sharaman je ubijen, a za njegovu je smrt optužen Dastan, koji s Taminom i bodežom bježi pred progoniteljima.

Mala zarada

U “Princu Perzije” spajaju se konvencije klasičnog i modernog pustolovnog filma: epoha je evocirana pedantno, no junaci trče po zidovima i preskaču krovove kao klinci iz pariških predgrađa (ta se vještina zove parkour).

Hoće li “Princ Perzije” postati nova hollywoodska franšiza? Teško. Prošli je vikend film zaradio 38 milijuna dolara bruto u američkim kinima, što nije loše, ali premalo u odnosu na budžet od 200 milijuna dolara. Mogli bi ga izvući samo senzacionalni rezultati iz međunarodne distribucije (prikazivanje u nas počinje sljedeći četvrtak), a u ovoj - dosad uglavnom razočaravajućoj - ljetnoj sezoni to je malo vjerojatno. Ako i ne bude nastavaka, zadovoljite se ovim izdanjem koje - kada se jednom nađete u kinu - nudi solidnu, jednokratnu zabavu.





Jake Gyllenhaal - Najteže mu je bilo uvježbavati akcijske scene

Glumac koji se proslavio kultnim ostvarenjima “Donnie Darko” i “Planina Brokeback” baš ne nastupa u akcijskim blockbusterima: stoga mu je bilo najizazovnije uvježbavati s kaskaderima scene za koje još donedavno nije niti sanjao da bi ih mogao izvesti. 29-godišnji Jake mlađi je brat Maggie Gyllenhaal koja je ove godine nominirana za Oscara za sporednu ulogu u “Ludom srcu”. Uskoro ćemo ga vidjeti u dvije ambiciozne romantične komedije: u “Zakucanoj” Davida O. Russella partnerica mu je Jessica Biel, a u filmu “Ljubav i druge droge” Eda Zwicka glumi prodavača Viagre i udvara se Anne Hathaway.









Princ Perzije: pijesak vremena/Prince of Persia: The Sands of Time

Redatelj: Mike Newell

Gl. uloge: Jake Gyllenhaal, Gemma Arterton, Ben Kingsley, Alfred Molina...

Žanr: pustolovni

Trajanje: 116 minuta

U kinima: 10. lipnja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:34