‘HIT MAN‘

Profesor zgrožen nezainteresiranošću svojih studenata traži odušak. Odluči postati plaćeni ubojica...

Adria Arjona i Glen Powell u sceni iz filma Hit Man

 

 Netflix/everett/profimedia/Netflix/everett/profimedia
Film je snimljen po priči urednika magazina Texas Monthly, koji objavljuje istinite zgode iz polusvijeta

Godine 2015. tjednik Time uvrstio je Richarda Linklatera među 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu. Jesu li njegovi urednici pretjerali? Ne baš. Redatelj je, naime, potpisao film "Odrastanje", započet 2002., a dovršen 2014., što znači da se snimao punih 12 godina. Dogovorio se sa svojim glavnim glumcima - Ethan Hawke, Patricia Arquette, Ellar Coltrane i njegova vlastita kći Lorelei Linklater - da ni po koju cijenu ne odustanu od projekta, ako se njemu nešto dogodi, da ga oni sami dovrše. Film je ispao senzacija, nominiran je za šest Oscara (dobila ga je samo Patricia Arquette), za pet Zlatnih globusa i pet nagrada BAFTA, pri čemu je potvrdio nominacije za režiju i scenarij. Na web portalu www.metacritic.com jedino je ostvarenje u ovom mileniju koje je dobilo 100 od mogućih 100 bodova, a i danas ga mnogi imaju u svojim kućnim videokolekcijama. Za Linklatera smo prvi put čuli kad su stigle vijesti sa Sundancea, festivala američkog nezavisnog filma, na kojem je on predstavio svoje rano ostvarenje "Zabušant" (Slacker): ono je steklo kultni status, isto kao i njegov naredni film "Munjeni i zbunjeni". Sklonost kompliciranim narativnim formama pokazao je i u trilogiji "Prije zore", "Prije sumraka" i "Prije ponoći", u kojoj Ethan Hawke i Julie Delpy igraju ljubavni par koji se upozna u Beču, zatim se razdvaja i poslije nastavlja romansu u Parizu i na grčkom peloponeškom poluotoku. Kad se nabrajaju njegova neobična ostvarenja, svakako treba istaći animirane filmove za odrasle "Waking Life", "A Scanner Darkly" i "Apollo 10 i pol: djetinjstvo svemirskog doba".

image

Richard Linklater

Ian West/pa Images/profimedia/Ian West/pa Images/profimedia

Linklater je filmaš od kojeg nikad ne znate što možete očekivati. Takav je njegov najnoviji uradak, krimi komedija "Hit Man", koja po zapletu graniči s nevjerojatnim. Njezin je protagonist Gary Johnson (glumi ga Glen Powell, česti Linklaterov suradnik), sveučilišni profesor koji se zgraža nad nezainteresiranošću svojih studenata, pa traži nekakav odušak kako bi mu život imao barem nekakvog smisla. Našao je zbilja luckasto rješenje, odlučio je postati plaćeni ubojica za policijski odjel, ali ne u smislu da likvidira negativce koje čuvari zakona i reda nisu u stanju, nego samo navlači sumnjivce da mu povjere kako nekoga žele ubiti, on će rado ispuniti sve njihove želje, ali kad mu se ispovjede, Gary ih prijavi policiji s kojom je u međuvremenu razvio jako dobru suradnju. Pomaže mu i to što se odlično razumije u tehnologiju pa komunicira s murjacima puno bolje nego što se može zamisliti.

Situacija se donekle mijenja kad upozna Maddy Masters (Adria Arjona), naizgled običnu domaćicu koja ima problema s nasilnim mužem. Najradije bi pobjegla od njega, ali nije zaposlena i nema sredstava za život. Suprug joj je inače upleten u krijumčarenje droge i s te strane je Maddy u dodatnoj opasnosti. Njezini susreti s Garyjem polako se pretvaraju u ljubavnu vezu koja dobiva neočekivan rasplet.

Ako vam se to sve skupa čini pretjeranim, tek da znate da je film snimljen po priči Skipa Hollandswortha, urednika magazina Texas Monthly, koji objavljuje istinite zgode iz polusvijeta. Nekoliko puta je nominiran za nagradu za najbolju reportažu, a i ranije je surađivao s Linklaterom, prema tome u pitanju je svakako film koji vrijedi pogledati.

U KINIMA: od 30. svibnja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. srpanj 2024 12:59