FILMSKI FESTIVAL

Proglašeni pobjednici Animafesta: Grand Prix osvojio ‘Običan tip‘ redateljice Shoko Hara

Shoko Hara
 Animafest
‘Običan tip‘ animirani je dokumentarac, s elementima arhivskog filma i kolaža, o ljubavi triju žena prema serijskom ubojici

Grand Prix ovogodišnjeg Animafesta osvojio je njemački film "Običan tip" redateljice Shoko Hara, objavljeno je u subotu navečer na dodjeli nagrada u Kinu SC-a, kojom je završilo 30. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma.

"Običan tip" animirani je dokumentarac, s elementima arhivskog filma i kolaža, o ljubavi triju žena prema serijskom ubojici. Žiri Velikog natjecanja kratkometražnog filma nagradio ga je jer, istaknuo je u obrazloženju, "temi pristupa s takvom osjetljivošću da ne ostavlja prostora prosudbi što je ispravno, a što ne".

"Žiriju je stoga ostalo nejasno zašto bi žene bile fascinirane vezom sa serijskim ubojicom osuđenim na smrt. Postoji li netko koga se ne mora, ne treba i ne smije voljeti?", dodaje se.

Isti žiri je Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće uručio filmskoj autorici iz Bruxellesa, Soetkin Verstegen, za film "Stop-kadar", istaknuvši kako u tome filmu "najtamnija crna i najsvjetlija bijela otkrivaju iluziju života u jedinstvenom okruženju topljenja."

"Čudesan hommage počecima filma, ovaj film otapa svjetlost, daje joj jedinstvenu teksturu i čuva trenutke u smrznutim kadrovima", napomenuli su.

Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije otišla je francusko-mađarskom filmu "Simbioza" Nadje Andrasev jer "bez previše priče, samo pokazujući što treba pokazati, suptilno i elegantno dočarava situaciju s kojom se neki od nas mogu poistovjetiti. Inteligentna uporaba kadriranja i palete boja uspostavlja ravnotežu između estetike, napetosti i empatije".

Posebna priznanja članova žirija

Članovi žirija - Clémence Bragard, Réka Bucsi, Nancy Denney-Phelps, Vladislav Knežević i Martina Scarpelli, dodijelili su i posebna priznanja.

Clémence Bragard svoje je priznanje dala austrijskom filmu "Kako nestati" Robina Klengela, Leonharda Müllnera i Michaela Stumpfa, jer joj se svidjela ta "oda neposluhu i dezerterstvu koja se putem razvoja igara i vrlo precizne metafore bavi opcijama koje i izmišljeni lik i ljudsko biće mogu ili ne moraju imati."

"Istražujući doseg i granice zabave, redatelji iz jedinstvene perspektive te uz dozu hladne ciničnosti prikazuju jednu važnu temu iz drugačijeg kuta", rekla je Bragard.

Réke Bucsi posebno se dojmio japanski film "Moja tjelovježba" Atsushija Wade, "jednostavno dražestan film koji podsjeća na nježan zagrljaj u ovo doba izolacije".

"Ovim likovima ne treba 20 minuta na ekranu da bi ostavili trajan dojam. Opuštanje nakon maratona jednako je važno kao i trčanje. Licem uroniti u meko pseće krzno možda je upravo ono što vam treba za odličan dan", ustvrdila je Bucsi.

Nancy Denney-Phelps svoje je posebno priznanje dala kanadskom filmu "Fizika tuge" Theodora Usheva jer ju je, kaže, dirnuo u dubinu srca i duše.

"Ova priča o odrastanju u Bugarskoj i emigriranju u Kanadu koristi se jedinstvenom metodom animacije koja potječe od drevne etruščanske tehnike voska i pigmenta", dodala je.

Isti je film osvojio i Nagradu publike Mr. M.

Vladislav Knežević odabrao je argentinsko-francuskom filmu "Poriv" jer njegov autor Pedro Casavecchia "intrigantno i dosljedno eksperimentirajući specifičnim vizualom i preglednom narativnom linijom ukazuje na problem perpetuiranja agresivnosti koja se na tragične načine manifestira u različitim socijalnim situacijama."

"Vješto hermetizirajući žanr horor filma i izolirajući postavljene situacije promatrane iz gornjeg rakursa, u tami okoline, film snažnom audiovizualnom artikulacijom uspostavlja atmosferu sa sablasnim epilogom i inducira vrlo intenzivno iskustvo gledanja uspostavljajući specifičnu atmosferu jezovitosti, koristeći 3D animaciju na osobit i kreativan način", ocijenio je.

Posebno priznanje po izboru Martine Scarpelli dobio je britanski film "Betty Willa" Andersona kao "inteligentan, oštar i neočekivan".

Po njezinim riječima, taj film moderne estetike, elegantnog pripovijedanja i sofisticiranog humora na ekranu prikazuje intimu međuljudskog odnosa kako bi razmotrio kreativni proces kroz ljubavnu priču s lošim krajem.

Ruski film "Goli" najbolji studentski film

Objedinjeni žiri Natjecanja studentskog filma i Natjecanja hrvatskog filma (Laurent Crouzeix, Hefang Wei i Mladen Đukić) dobitnikom Nagrade Dušan Vukotić za najbolji studentski film proglasili su ruski film "Goli" Kirilla Khachaturova.

Kako su obrazložili, taj su film nagradili "zbog vrlo originalnog dizajna, snažne autorske vizije te stoga što gledatelja vodi kroz urbani, prirodni i intimni krajolik."

Pokrovitelj novčane nagrade (tisuću eura) je Zagrebačka banka, ujedno sponzor Natjecanja studentskog filma Animafesta 2020.

Prema odluci istoga žirija, posebna priznanja pripala su filmovima "Ronilac bisera" Margrethe Danielsen, "Praznoglavi!" Gaspara Chabauda i "Opstanak HK" Louise Pau.

Film "Ronilac bisera" opisali su kao suptilan, gorko-slatki portret razdvajanja i nerazumijevanja sa sjajnim osjećajem za ritam, za "Praznoglavi!" su rekli da perfektno spaja matematiku i sanjarenje, a za "Opstanak HK" da demonstrira izvrstan osjećaj za prostor i ravnotežu između unutarnjeg i vanjskog svijeta, dosadnog testa iz engleskog jezika i fascinantnog tajfuna.

"Arka" Natka Stipaničeva najbolji hrvatski film

Najboljim u Natjecanju hrvatskog filma proglašen je "Arka" Natka Stipaničeva, film koji "demonstrira brižne izbore pri nuđenju iznimno kreativne vizije sporo, ali sigurno tonućeg svijeta."

Pokrovitelj nagrade u novčanom iznosu od tisuću eura za najbolji hrvatski film je Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Posebno priznanje u Natjecanju hrvatskog filma pripalo je Marku Dješki za "Sve te senzacije u mom trbuhu", "pametno animirani dokumentarac koji se bavi snažnom temom."

Žiri Natjecanja filmova za djecu (Una Patafta, Maris Popović, Din Hodžović, Simon Varošanec i Ruta Pašalić) svoju je glavnu nagradu dodijelio češkom filmu "Kći" Darije Kashcheeve.

Odlukom istoga žirija posebno priznanje u Natjecanju filmova za djecu pripalo je španjolskom filmu "Mare Monstrum" grupe autora.

Na ovogodišnjem festivalu, koji je s lipnja odgođen za jesen zbog pandemije, bilo je prikazano više od 300 filmova, uz bogati popratni program.

Iduće, 31. izdanje Animafesta održat će se od 7. do 12. lipnja 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:52