14. IZDANJE

Projekcijom dokumentarnog filma ‘Lovci na tartufe‘ otvoren Motovun Film Festival

Mario Petreković i Igor Mirković
 Samir Cerić Kovačević
Filmski se festival nakon godine pauze ponovno vratio u jedan od najljepših istarskih gradića

Tartufi uvijek mirišu u Motovunu, a sinoć na otvorenju Motovun Film Festivala još su više zamirisali. Naime, upravo su tartufi i tartufari te njihovi psi obilježili početak ovogodišnjeg festivala koji do 31. srpnja u ponudi ima više od sto filmova, bogat glazbeni program i popratna zbivanja. Filmski se festival nakon godine pauze ponovno vratio u jedan od najljepših istarskih gradića, no nije ni sjena onome što se tiče broja posjetitelja kao predkorona vremena. Doduše, obje su projekcije na otvorenju bile pune, no ulicama i trgovima Motovuna ne osjeti se onaj isti žamor i gužva kao nekada. Očekivano s obzirom na epidemiološke mjere i broj karata koji se mogao kupiti za projekcije prvog dana festivala. No, dobro raspoloženje organizatora i najvećih ljubitelja filma osjetilo se na samom otvaranju. Očito je bilo da se publika zaželjela ovakvih događanja.

image
Samir Cerić Kovačević
image
Samir Cerić Kovačević
image
Samir Cerić Kovačević

- Bilo je jako neizvjesno hoće li se ovo dogoditi, ali dogodilo se. Večeras je moje srce puno i hvala vam na tome. Ako pogledate naš program, vidjet ćete da osim večerašnjeg filma u glavnom programu imamo još tri talijanska filma. Tome ćemo pribrojiti još jedna film u dječjem programu i tri talijanske manjinske koprodukcije. Sve zajedno osam filmova, a to je golemi dio programa. A sve to bez naše neke specijalne namjere da radimo posebni talijanski program. Nego čini se da su naši susjedi preko Jadrana imali jako plodnu godinu, kazao je na otvorenju festivala njegov direktor Igora Mirkovića.

Baš zato je u goste na otvorenje pozvao i talijanskog veleposlanika u Hrvatskoj Pierfrancesca Sacca koji je pak poželio da sve više hrvatskih filmova igra u Italiji, kao i talijanskih u Hrvatskoj. Tomislav Pahović, načelnik Općine Motovun, čestitao je organizatorima na hrabrosti što su ponovno organizirali festival u punom formatu i u ovoj neizvjesnoj godini, dok je zamjenica istarskog župana Jessica Aquavita kazala da je ovo kultna manifestacija ljetnog istarskog kalendara zahvaljujući kojoj je Istra ne samo turistička destinacija nego i kulturno-filmski centar.

image
Samir Cerić Kovačević
image
Samir Cerić Kovačević
image
Sebastijan Skoko

Kako je festival otvoren projekcijom talijanskog dokumentarnog filma Lovci na tartufe koji govori o skupini osobenjaka, tartufara iz talijanskog Pijemonta koji obožavaju svoje pse i čuvaju svoj svijet od pohlepe, prije same projekcije sve su gledatelje iznenadili motovunski tartufari. Naime, članovi Udruge istarskih tartufara došli su pred motovunsku publiku i pokazali svoje pse, dok je Mario Petreković uveseljavao publiku skečevima i pričama o tartufima. Sigurno je mnogima stavio bubu u uho kada je kazao da gazimo po tisućama eura aludirajući na to kako je Motovunska šuma veliko nalazište tartufa te da je upravo ovdje pronađen najveći bijeli tartuf na svijetu koji je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda. Tartufari naravno nisu otkrili gdje su njihova nalazišta, kao ni oni koje je kasnije publika mogla vidjeti u talijanskom dokumentarnom filmu, ali su ipak odlučili s publikom podijeliti jednu tajnu - kako psi traže tartufe. Naime, na nekoliko su mjesta ispod sjedalica sakrili tartufe, a njihovi su psi krenuli u potragu, dok je publika s rukama u zraku glumila Motovunsku šumu. Smijeha nije nedostajalo. I kada je tartuf pronađen, svi su se mogli besplatno počastiti kokicama s tartufima. Isto tako, te prve večeri svi su motovunski restorani nudili posebne specijalitete s ovom podzemnom gljivom.

image
Čedo Prodanović
Samir Cerić Kovačević
image
Vesna Pusić
Samir Cerić Kovačević
image
Rajko Grlić
Samir Cerić Kovačević

No, nije otvorenje festivala progovaralo samo o specijalitetima i lovu na tartufe. Govorilo se tu o pohlepi današnjeg modernog svijeta, kako u tom posebnom svijetu koje se bavi ovom najdragocjenijom gljivom, tako i branši turizma koji je usko povezan baš s gastronomijom. Zato je uvodno prikazan kratki dokumentarni film All Inclusive Corine Schwingruber Ilić. Kroz prikaz ogromnog luksuznog kruzera i njegove ponude te kako izgleda taj tip turizma aludiralo se na sve ono što donosi masovni turizam i koje su njegove posljedice. I u narednim danima progovarat će se o ovoj problematici s kojom se susreće i Hrvatska, odnosno s kojom se susretala prije epidemije. Možda je to i najbolje vrijeme da se razmisli želimo li više takav turizam ili ćemo se okrenuti nečem novom i održivijem. Isto tako, sva motovunska kina prigodno su dobila nova imena prilagođena turističkoj ponudi. Večer je završena koncertom Alejuandra Buendije i Sinova, prethodnicom bogatog glazbenog programa do kraja festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:49