OTKAZ

Promjena plana zbog korona krize: Sarajevo film festival ove godine održat će se on line

Za Srce Sarajeva natječe se film 'Mare'
Otkaz Sarajeva - čije se fizičko izdanje donedavno činilo izvjesnim - upozorenje je i festivalima koji bi se trebali održati u rujnu

Nije ove godine lako organizirati filmski festival. Mnogi su to iskusili na koži, a sada - u najgorem mogućem obliku - i direkcija Sarajevo film festivala.

Velika regionalna filmska smotra - koja se trebala otvoriti 14. kolovoza - ipak se neće održati u fizičkom obliku. Direkcija SFF-a objavila je u utorak da će se ovogodišnje izdanje održati isključivo on-line. Sarajevskom festivalu presudila je pogoršana epidemiološka situacija u središnjoj Bosni. Nakon što je 4. 8. u kantonu Sarajevo zabilježen rekordan skok od 158 zaraženih, ispostavilo se da bi održavanje SFF-a uživo ipak bio preveliki zdravstveni rizik. Tako je festival koji se s pravom dičio da se održavao i pod granatama morao kapitulirati pred najsićušnijim neprijateljem.

Ondemand.sff.ba

U Hrvatskoj, gdje se filmski festivali i open-air priredbe (možda otežano i na kapaljku, ali ipak) održavaju, ovakva se sarajevska odluka može činiti drastičnom. No, brojevi novih zaraženih u BiH i Sarajevu su ipak veći, a drukčiji je i klimatski kontekst. SFF jest ljetni festival i glavni ekrani festivala su open-air, no zbog planinske klime i više padalina Sarajevo kudikamo više ovisi o meteorološkoj sreći, a samim tim i o zamjenskim zatvorenim prostorima. U trenutnoj situaciji, takve alternativne projekcije bile su preveliki rizik.

Sarajevski festival će se stoga - poput Annecyja - čitav prebaciti “na žicu”, a gledatelji će ovisno o teritorijalnoj dostupnosti prava moći pojedine filmove ili čitav program gledati preko domene ondemand.sff.ba. Na taj će način biti prikazani i svi filmovi predviđeni u programima.

Sarajevski program fizički je trebao otvarati, a i virtualno će tako biti, novi film bosansko-hercegovačkog hitmejkera Pjera Žalice “Koncentriši se, baba”. U službenoj natjecateljskoj konkurenciji dugometražnih igranih filmova igrat će devet naslova, od kojih je jedan švicarsko-hrvatska koprodukcija “Mare” redateljice Andree Štake. Njih će ocjenjivati žiri kojim predsjeda francuski oskarovac Michel Hazanavicius, a uz njega su u žiriju i umjetnički direktor Berlina Carlo Chatrian, ali i hrvatska glumica Jadranka Đokić.


Hrvatski predstavnici

U dokumentarni natjecateljski program Sarajeva uvršten je film “Jedna od nas” nagrađivanog bjelovarskog dokumentarista Đure Gavrana. Film se bavi desetogodišnjicom mature tijekom koje se otvori pitanje zlostavljanja jedne od školskih kolegica. U kratkometražnu natjecateljsku konkurenciju Sarajeva uvršteni su hrvatski filmovi “Antiotpad” Tina Žanića te “Mikrokazeta - najmanja kazeta koju sam vidio” Igora Bezinovića i Ivane Pipal.

U natjecanje kratkih studentskih filmova uvršteni su filmovi “Angica pectoris” Filipa Mojzeša te “Bez lica” Davida Lušičića. Izvan konkurencije u programu Fokus igraju i hrvatski dugometražni filmovi “Mater” Jure Pavlovića i “Glas” Ognjena Sviličića. Svi bi ti filmovi sada bosanskoj i inoj publici trebali biti dostupni samo on-line.


Otkaz Sarajeva - čije se fizičko izdanje do pred desetak dana činilo izvjesnim - upozorenje je i filmskim festivalima koji bi se trebali održati u rujnu. Tijekom rujna trebala bi se održati tri važna međunarodna festivala (Venecija, San Sebastian, Toronto), a u planu je i niz hrvatskih festivala, mahom onih koji se nisu održali u svojim redovnim proljetnim ili ljetnim terminima. Slučaj Sarajeva pokazuje da sve to visi o niti i može propasti preko noći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:22