CRTIĆ IZ 1928.

PRONAĐEN PRETHODNIK MICKEYJA MOUSEA Posljednji preživjeli primjerak Disneyjevih 'Praporaca'

 BFI
Štovatelji Disneyjevog djela odmah će u Oswaldu prepoznati sličnosti sa sljedećim likom kojeg je Disney radio, i s kojim je na koncu osvojio svjetsku slavu, a to je dakako Mickey Mouse

Jedini preživjeli primjerak animiranog filma Walta Disneyja 'Sleigh Bells' ('Praporci') iz 1928 godine. dugo je smatran nestalim sve dok ga nije pronašao jedan američki istraživač ove godine. Posljednja kopija te animacije iz laboratorija u Sohou bila je donirana ranih 1980-ih Nacionalnom arhivu Britanskog filmskog instituta. No, kako taj arhiv broji više od milijun predmeta, ovaj animirani film dospio iz likvidiranog filmskog pogona ostao je nezamijećen.

Naročita važnost ovog nijemog crtića u trajanju šest minuta je da se u njemu pojavljuje prvi Disneyjev animirani lik nazvan Oswald the Lucky Rabbit.

Tek ove godine je slučajno pronađena epizoda 'Sleigh Bells', te je restaurirana i uskoro će taj crtić biti prikazan publici u svom punom sjaju, u sklopu božićnog programa BFI-a..

Štovatelji Disneyjevog djela odmah će u Oswaldu prepoznati sličnosti sa sljedećim likom kojeg je Disney radio, i s kojim je na koncu osvojio svjetsku slavu, a to je dakako Mickey Mouse. U principu, jedina bitna razlika između ta dva lika su duge Oswaldove uši.

Pogledajte epizodu 'Sky Scrappers' Oswalda:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 17:21