18. MOTOVUN FILM FESTIVAL

Propeler Motovuna ratnom filmu Wakhan o francuskim vojnicima u Afganistanu

 MFF
Žiri glavne nagrade, u kojemu su hrvatska glumica Tihana Lazović, češki redatelj Petr Lom i slovačka redateljica Mira Fornay, dodijelio je i posebno priznanje islandskom glumcu Gunnaru Jonssonu za ulogu u filmu 'Djevičanska gora'

MOTOVUN - Francusko-belgijski film 'Wakhan' redatelja Clementa Cogitorea pobjednik je ovogodišnjeg 18. motovunskog filmskog festivala i dobitnik glavne nagrade Propeler Motovuna.

Riječ je o ratnom filmu koji prati neobične doživljaje francuske postrojbe u Afganistanu. Žiri glavne nagrade, u kojemu su hrvatska glumica Tihana Lazović, češki redatelj Petr Lom i slovačka redateljica Mira Fornay, dodijelio je i posebno priznanje islandskom glumcu Gunnaru Jonssonu za ulogu Fusija u filmu 'Djevičanska gora'.

Nagrada međunarodne udruge filmskih kritičara FIPRESCI pripala je španjolskom filmu 'Magična djevojka' redatelja Carlosa Vermuta, dok je nagradu 'Motovunski kratki' u festivalskoj selekciji kratkih filmova dobila Chintis Lundgren za estonsko-hrvatsko-danski animirani film 'Život s Hermannom H. Rottom'.

Prizor iz nagrađenog filma 'Wakhan'

U sklopu Motovunskog filmskog festivala ove je godine u pet dana prikazano stotinu filmova svih žanrova, iz gotovo svih dijelova svijeta. U glavnom festivalskom programu 22 filma konkurirala su za nagradu Propeler Motovuna te za nagradu udruženja filmskih kritičara FIPRESCI.

Posebno priznanje islandskom glumcu Gunnaru Jonssonu za ulogu Fusija u filmu 'Djevičanska gora'

Iznenađenje završne večeri 18. Motovun Film Festivala bila je dodjela nagrada Žirija veterana u sastavu Karpo Godina, Rajko Grlić i Srđan Karanović. Predsjedavajući Karpo Godina dodijelio je posebno priznanje plastičnoj festivalskoj stolici koja je na ovom festivalskom izdanju služila i kao zaštita od kiše, a glavnu nagradu Snježani Mikić, vjernoj gledateljici koja u publici Motovun Film Festivala sjedi od prvog dana.

Festival je službeno završio zvucima limene glazbe poznatog romskog orkestra Džambo Agušev uz masovnu zdravicu nakon koje je uslijedila projekcija filma Veliko finale.

Festival je završio zvucima limene glazbe romskog orkestra Džambo Agušev

Zemlja partner ovogodišnjeg Festivala bila je Francuska, a osim francuskih filmova, iz te zemlje predstavljeni su brojni prigodni prateći programi, od izložbi do glazbenih programa. Inače, ovogodišnji dobitnik nagrade Maverick je poljski redatelj Jerzy Skolimowski, dok je nagrada "50 godina" dodijeljena utemeljitelju motovunskog festivala Rajku Grliću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:45