MILIJUNAŠ

Proslavljeni hrvatski sportaš otvorio pitanje za 250.000 kuna. Znate li odgovor?

Veslački olimpijac Igor Boraska u ”Milijunašu”
 HRT/Screenshot
U prvoj večerašnjoj igri "Najbrži prst" najuspješnija je bila profesorica hrvatskog jezika i književnosti Silvana Maganjić

Ovotjedno izdanje game-showa "Tko želi biti milijunaš?", 10. pitanjem za 32.000 kuna i bez džokera na raspolaganju, otvorio je splitski veslački olimpijac Igor Boraska. Do kraja nastupa, znanjem i dozom hrabrosti, osvojenim iznosom od 125.000 kuna stao je uz bok našem znalačkom trojcu.

Točno je odgovorio da švicarski nogometni prvoligaš Young Boys dolazi iz Berna (a ne iz Basela, Luzerna ili Züricha) te je s lakoćom stigao do pitanja za 64.000 kuna, javlja HRT.

Nije previše dvojio niti koji je od arhitekata - Kenzō Tange, Antoni Gaudí, Jørn Utzon ili Le Corbusier, upamćen i po rečenici: "Mom se klijentu ne žuri". Nakon što je ustvrdio da Gaudíjevo djelo, Sagrada Família odnosno bazilika Svete obitelji u Barceloni još nije dovršena, uslijedilo je i pitanje za 125.000 kuna.

Je li današnja kraljevina Nizozemska, Španjolska, Velika Britanija ili pak Norveška duže od dva stoljeća bila republika, glasilo je ono. Uz dvojbu između Nizozemske i Norveške, natjecatelj se upustio u rizik opredijelivši se za Nizozemsku. Bio je u pravu jer stranice povijesti te europske zemlje bilježe spomenutu faktografiju.

Na pitanju za četvrt milijuna kuna "dočekao" ga je legendarni Fritz Zwicky. Naime, trebalo je odgovoriti je li švicarski astrofizičar, uočivši da se neke galaksije gibaju prebrzo da bi i dalje ostale na okupu, naslutio postojanje crnih rupa, maglica, tamne tvari ili magnetara. Iako je Boraska bio u dilemi između crnih rupa i tamne tvari, te na trenutak imao i onu o ponovnom preuzimanju rizika, naposljetku je ipak odustao.

Usto, pogrešno je mislio kako je riječ o crnim rupama jer je, uvidjevši gravitacijsko ponašanje galaksije, 30-ih godina prošloga stoljeća Fritz Zwicky naslutio postojanje tamne tvari.

U prvoj večerašnjoj igri "Najbrži prst" najuspješnija je bila profesorica hrvatskog jezika i književnosti Silvana Maganjić.

Splićanka s osmogodišnjom adresom u Okrugu Donjem pomoć znalaca zatražila je na pitanju za 16.000 kuna. Nije znala je li Tosca, Aida, Madama Butterfly ili Traviata šarmantnom Alfredu Germontu poručila da se vrati nakon što uvene kamelija koju mu je poklonila. Pomogao joj je Ivan Jurić naglasivši kako je riječ o Traviati, operi Giuseppea Verdija, nastaloj prema književnom predlošku Dama s kamelijama Alexandera Dumasa mlađeg, piše HRT.

Za prelazak drugoga praga upotrijebila je džokera "zovi" koji je istaknuo da na jednoj od najviših zeljastih biljaka raste banana (a ne avokado, mango ili grejp).

Kako bi došla do odgovora jesu li Lakedemonjani Babilonci, Kartažani, Trojanci ili Spartanci iskoristila je i preostalog džokera "pola-pola". U suženu izboru ponuđenih odgovora nisu se našli Babilonci i Kartažani, no odabrala je onaj pogrešan te je, rekavši da su Lakedemonjani Trojanci, kviz napustila s 32.000 kuna.

Posljednji natjecatelj ovotjedna izdanja kviza, Rudolf Barišić iz Sesveta, do kraja emisije osvojio je 8000 kuna. Sljedećeg četvrtka, uz sve džokere, pohod na milijun nastavlja otvaranjem 9. pitanja. Dotad, propuštenu drugu novosezonsku emisiju možete pronaći na multimedijskoj platformi HRTi koja pruža njezinu vremenski ograničenu dostupnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:09