FESTIVAL U CANNESU

Prosvjed na crvenom tepihu i emotivna reakcija publike obilježili svjetsku premijeru filma ‘Vizija leptira‘

Maksym Nakonechnyi i glumačka postava filma 'Vizija leptira' u Cannes

 Loic Venance/Afp/Profimedia/Loic Venance/Afp/Profimedia
Film govori o Ukrajinki imena Lilia koja se vraća kući nakon što je kao vojnikinja provela mjesece u ratnom zatočeništvu u Rusiji

Hrvatska manjinska koprodukcija, dugometražni igrani film Vizija leptira ukrajinskog redatelja Maksyma Nakonechnyija, svoju je svjetsku premijeru doživjela pred prepunom dvoranom Claude Debussy u sklopu programa Izvjestan pogled 75. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu. Samoj je projekciji prethodio prosvjed protiv medijske cenzure u izvještavanju o ratu u Ukrajini. Vizija leptira nastaje u koprodukciji s kućom 4Film, a koproducentica je Anita Juka.

Okupljenu publiku u dvorani Claude Debussy pozdravio je ukrajinski redatelj filma Vizija leptira, Maksym Nakonechnyi.

"Dok smo stvarali film, pokušavali smo ga učiniti kolektivnim iskustvom svih nas, mojih koautora i suradnika. Shvatio sam tada da ljudi koji su u životu prošli teške situacije definitivno imaju širi pogled, sami na sebe i na stvarnost. Stoga, slušajmo takve ljude, budimo aktivni i ujedinjeni i neka svjetlost pobjedi", kazao je redatelj.

Uoči same projekcije, filmska ekipa je na crvenom tepihu protestirala protiv medijske cenzure prizora iz ratom pogođene Ukrajine. Redatelj Maksym Nakonechnyi, glumica Rita Burkovska, producentice Daryja Bassel i Yelizaveta Smith te hrvatski glumci Daria Lorenci Flatz i Edvin Liverić, uz koproducenticu Anitu Juka i izvršnu producenticu Lauru Sinovčić te montažera Ivora Ivezića i mnoge druge članove ekipe, na crvenom su tepihu nosili transparent na kojem piše "Rusi ubijaju Ukrajince. Je li vam razgovor o ovom genociju uvredljiv ili uznemirujuć?" (Russians kill Ukrainians. Do you find it offensive or disturbing to talk about this genocide), a na lice su stavljali maske s prepoznatljivim znakom za "osjetljiv sadržaj" kojim se inače cenzuriraju fotografije i videa. Umjesto uobičajene glazbe, tada se crvenim tepihom, po izboru autorske ekipe, orila sirena za uzbunu.

Projekcija filma u dvorani Debussy završila je gromoglasnim pljeskom ganute publike.

"Izrazito mi je važno da je film doživio ovakav uspjeh u Cannesu, a ujedno se radi i o ogromnom uspjehu za produkciju 4Film i sve nas koji smo na filmu i radili. Smatram da je za ukrajinsku ekipu ovo mali prozor svjetla, i cijela premijera je bila itekako emotivna. Edvin Liverić i ja igramo male uloge u filmu, ali jako smo se povezali s cijelom ekipom i ostali smo u kontaktu. Iako se radi o manjoj ulozi, scena u kojoj igramo dramaturški je bitna, a na meni je ostavila veliki trag," rekla je glumica Daria Lorenci Flatz.

Momentum filma Vizija leptira svakako je velik, pošto govori o Ukrajinki imena Lilia koja se vraća kući nakon što je kao vojnikinja provela mjesece u ratnom zatočeništvu u Rusiji. O samom snimanju filma te inspiraciji za scenarij kojeg potpisuje uz Irynu Tsilyk, redatelj Nakonechnyi govorio je i za poseban prilog na stranici Cannesa te za mnoge druge medije (DW, Deadline).

Osim koproducentice Anite Juka, izvršne producentice Laure Sinovčić, glumaca Darije Lorenci Flatz i Edvina Liverića te montažera Ivora Ivezića, na filmu su, od hrvatske ekipe radili i Paulina Križić (koordinatorica produkcije), Doris Dodig (asistentica montaže) te Vladimir Gojun (supvervizor montaže).

Film je nastao u produkciji ukrajinske kuće Tabor Production, u koprodukciji s hrvatskim 4Filmom, češkim MasterFilmom i švedskim Sisyfos Film Productionom.

Program Izvjestan pogled (Un Certain Regard), u sklopu kojeg je Vizija leptira imala svjetsku premijeru, dio je službene selekcije Filmskog festivala u Cannesu, te se smatra drugim najvažnijim natjecateljskim programom festivala. Program je osnovan 1978. godine, a tradicionalno je posvećen naslovima s jedinstvenom pričom i estetikom, koji imaju potencijala ostaviti snažan dojam na gledatelje diljem svijeta.

Podsjetimo, u istom se programu u ponedjeljak, 23. svibnja, prikazala još jedna koprodukcija kuće 4Film – Dani suše turskog redatelja Emina Alpera.

Ovogodišnje, 75. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu traje do subote, 28. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 21:12